Wednesday 22nd of August 2018 10:09:12 AM

Πα-τέρας…

Πα-τέρας…

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ τραγωδία στο μεγαλείο της, αποκαλύφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου που είχε μπροστά του ένα νέο, κουρέλι της ζωής. Κουρέλι, όπως τον έκανε ο ίδιος ο πατέρας του ο οποίος «έσπερνε» παιδιά και τα εγκατέλειπε. Κανονικά ενώπιον της δικαιοσύνης θα έπρεπε να βρίσκεται ο πατέρας και όχι ο ταλαιπωρημένος και ψυχικά τραυματισμένος γιος του, που βρήκε τα ναρκωτικά ως διέξοδο. Διέξοδο όμως για πού? Μόνο στην κόλαση και στην καταστροφή οδηγεί το συγκεκριμένο διέξοδο.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε μέρος της απόφασης του Κακουργιοδικείου που αναφέρεται στα προσωπικά δεδομένα του κατηγορούμενου που κατέληξε στη φυλακή, γιου του…αχαρακτήριστου πατέρα:

«Ο κατηγορούμενος είναι νέος στην ηλικία, δεσμευμένος και η συμβία του, είναι άνεργη και λήπτρια δημόσιου βοηθήματος. Ο κατηγορούμενος με τη συμβία του απέκτησαν τρία παιδιά, το 2014, το 2015 και πρόσφατα . Ο κατηγορούμενος έχει ακόμα ένα παιδί, που γεννήθηκε το 2014 από άλλη μητέρα. Πριν τη σύλληψη του για την υπόθεση των ναρκωτικών ο  κατηγορούμενος διέμενε με τη συμβία του και τα τρία παιδιά τους, ενώ η άλλη μητέρα διαμένει με τη μητέρα της. Ο κατηγορούμενος έχει συνάψει διάφορα χρέη, συμπεριλαμβανομένου και ενός  για την αγορά διαμερίσματος στο οποίο διαμένει η μητέρα του. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις του ανέρχονται συνολικά στις €185.800 στις οποίες δεν δύναται να ανταποκριθεί στο ακέραιο.

Ο κατηγορούμενος προέρχεται από διασπασμένη οικογένεια χαμηλής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης. Η μητέρα του, εργάζεται  ως καθαρίστρια και αντιμετωπίζει ανίατη ασθένεια ενώ χρήζει συνεχούς και στενής παρακολούθησης. Ο πατέρας του, πριν τη συνταξιοδότηση του εργάζετο ως οδηγός ταξί. Ο κατηγορούμενος έχει συνολικά πέντε αδέλφια, εκ των οποίων οι δύο από τους τρεις αδελφούς και οι δύο αδελφές ετεροθαλείς.

 

Απέκτησε παιδιά με 5 γυναίκες

 

Ο πατέρας του απέκτησε τα παιδιά του από πέντε διαφορετικές γυναίκες και ουδέποτε παντρεύτηκε τη μητέρα του. Τους εγκατέλειψε μόλις γεννήθηκε ο κατηγορούμενος και βασικά εγκατέλειπε κάθε γυναίκα μόλις αυτή γεννούσε το παιδί τους. Ο κατηγορούμενος γνώρισε τα ετεροθαλή αδέλφια του μετά από προσπάθεια της μητέρας του με την οποία διέμεναν αυτός και ο μεγαλύτερος του αδελφός. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε οριστικά όταν αυτός ήταν μικρό παιδί. Η μητέρα του ανέλαβε τη φύλαξη αυτού και των δύο αδελφιών του. Ο κατηγορούμενος περιγράφει την παιδική του ηλικία έχοντας άσχημες αναμνήσεις λόγω των βιωμάτων του από τις συχνές συγκρούσεις και διαπληκτισμούς μεταξύ των γονέων του.

Αρκετές φορές γινόταν θεατής σωματικής βίας του πατέρα προς τη μητέρα του καθότι επρόκειτο για ένα άνθρωπο βίαιο που προέβαινε σε κατάχρηση αλκοόλ. Σε κάποιο στάδιο η μητέρα χώρισε τα άλλα αδέλφια, γεγονός το οποίο ήταν πλήγμα για τον ένα αδελφό του εφόσον αυτοί οι δύο ήταν στενά συνδεδεμένοι αφού είχαν μόνο τρεις μήνες διαφορά ηλικιακά. Βρέθηκαν ξανά όταν κατατάγηκαν στην Εθνική Φρουρά, όμως ο αδελφός δεν άντεξε τα όσα είχαν μεσολαβήσει και αυτοπυροβολήθηκε σε ηλικία 18 ετών, αφήνοντας σημείωμα στη μητέρα του.

Μετά από αυτό το συμβάν, ο άλλος αδελφός  άρχισε τη χρήση ουσιών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του σε ηλικία 35 ετών. Ο πατέρας τους αρνήθηκε να παρευρεθεί στην κηδεία και δεν δέχθηκε να γίνει η ταφή εκεί  που ήταν η περιοχή διαμονής του. Ο κατηγορούμενος διατηρεί καλές σχέσεις με τον άλλο ετεροθαλή αδελφό του και τη μια εκ των αδελφών του η οποία διαμένει στο εξωτερικό, ενώ οι σχέσεις του με την άλλη αδελφή  η οποία διαμένει επίσης στο εξωτερικό, δεν είναι στενές.

Ο πατέρας του είναι παντελώς αδιάφορος για την οικογένεια του. Ο κατηγορούμενος φοίτησε μέχρι το Δημοτικό Σχολείο και διέκοψε τη φοίτηση του για να αναλάβει εργασία και να μπορεί να συντηρεί την οικογένεια του. Εργάστηκε σε διάφορες εργασίες. Έξι μήνες πριν τη σύλληψη του ήταν άνεργος ενώ κατέβαλλε προσπάθειες εργοδότησης του. Σύμφωνα με ιατρική βεβαίωση  Παιδονευρολόγου, πήρε απαλλαγή από τα στρατιωτική του θητεία λόγω του ότι έπασχε από επιληπτικά επεισόδια στον ύπνο, ελαφρά νοητική υστέρηση και σοβαρές γενικές μαθησιακές διαταραχές, χρόνια και μόνιμα προβλήματα για τα οποία υπήρχε αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης ή αποδιοργάνωσης κατά τη στρατιωτική του θητεία. Πρόσφατα ο Κατηγορούμενος παρουσίασε κήλη για την οποία θα χρειαστεί επέμβαση.

Από το 2011 διατηρεί δεσμό με την κοπέλα που συζεί με την οποία απέκτησε τα τρία παιδιά. Η γυναίκα  δεν εργάζεται και ασχολείται αποκλειστικά με το σπίτι και τη φροντίδα των παιδιών τους. Λόγω της ανεργίας του κατηγορουμένου, η οικογένεια στηρίζεται από δημόσιο βοήθημα. Ενόψει της κράτησης του κατηγορουμένου και του γεγονότος ότι η συμβία του δεν οδηγεί, λαμβάνουμε υπόψιν τη θέση του συνηγόρου Υπεράσπισης ότι, παρά την ασθένεια της, η μητέρα του  ανέλαβε στον βαθμό του δυνατού τη διακίνηση των παιδιών.

Όπως αναγνώρισε ο συνήγορος Υπεράσπισης, ο κατηγορούμενος είχε πολύ δύσκολα και τραυματικά παιδικά χρόνια και δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί και στηριχθεί στον εαυτό του, ήταν πάντα δίπλα στη μητέρα του και προσπάθησε να προσφέρει στα παιδιά του το πατρικό πρότυπο που ο ίδιος δεν έζησε ποτέ. Όλα τα πιο πάνω, και ειδικά η ανεργία του, με την κορύφωση της διάγνωσης του γιου του με σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, σε οικονομικό αδιέξοδο και τον κατέστησαν ευάλωτο με αποτέλεσμα να καταλήξει χρήστης κάνναβης για να ξεφεύγει από τα προβλήματα του. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την αδυναμία του και οικονομική του ανάγκη και τον δελέασαν να προβεί στην αξιόποινη συμπεριφορά του έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Ο ίδιος βεβαίως υπέκυψε.

Ο συνήγορος Υπεράσπισης δήλωσε ότι με τον εγκλεισμό του στις Φυλακές, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ζήτησε να δει Ψυχολόγο, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε και να υποτιμούμε τα προβλήματα που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει, καταρχάς θεωρούμε αδικαιολόγητο το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε ενώπιον μας οποιοδήποτε αίτημα για εξέταση του κατηγορουμένου από Ψυχολόγο των Κεντρικών Φυλακών ή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, εάν αυτό κρίνετο αναγκαίο για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής. Εν πάση περιπτώσει, στην απουσία ιατρικής μαρτυρίας, περιοριζόμαστε και λαμβάνουμε υπόψιν πως ο εγκλεισμός στις Φυλακές εξ αντικειμένου και αναπόφευκτα δημιουργεί άγχος και πως αναπόφευκτα θα έχει κάποια επίδραση και στην ψυχική υγεία του Κατηγορουμένου».Πρόσθεσε ένα σχόλιο