Tuesday 22nd of January 2019 02:55:29 PM

Εφιάλτης τα ναρκωτικά

Εφιάλτης τα ναρκωτικά

ΣΕ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση τους  (στην υπόθεση αρ.: 9336/16 ημερομηνίας  3 Μαρτίου 2017)  οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος), Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) επισήμαναν τον κίνδυνο από τα ναρκωτικά και υπογράμμισαν τα ακόλουθα:

 « Τα ναρκωτικά, σε αντίθεση με ότι όλος ο κόσμος απεύχεται, έχουν εξαπλωθεί, ως Λερναία Ύδρα, παντού και όλοι επιβάλλεται να συμβάλουν στην καταπολέμηση τους και αν είναι δυνατόν στην εξαφάνιση τους. 

 Αποτελούν δε τον σύγχρονο εφιάλτη κάθε οικογένειας και ελλοχεύει ο κίνδυνος και η απειλή από αυτά, σε κάθε σπίτι και κάθε έφηβο,  με την εξαθλίωση και το θάνατο, από τη χρήση τους. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση και η κάμψη της γάγγραινας που ονομάζεται ναρκωτικά αλλά απεναντίας βρίσκονται σε έξαρση και όλο και περισσότερα άτομα πίπτουν σε αυτό το βούρκο.

 To Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κατοχή ναρκωτικών, ειδικότερα με σκοπό την προμήθεια, αποτελεί κοινωνική μάστιγα η οποία απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση από τα Δικαστήρια, ειδικότερα ενόψει των πολύ σοβαρών συνεπειών της χρήσης αυτών, κυρίως από νεαρά άτομα. Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με την έξαρση η οποία δυστυχώς παρατηρείται σε τέτοιας φύσης αδικήματα, επιβάλλει την ανάγκη αντιμετώπισης τους με αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές, στα πλαίσια της προσπάθειας των Δικαστηρίων προς καταπολέμηση της διασποράς των ναρκωτικών και προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποδίδοντας περιορισμένη βαρύτητα στις προσωπικές συνθήκες του παραβάτη.

 Το ακόλουθο απόσπασμα από την υπόθεση Αριστείδου v. Δημοκρατίας (2011) 2 Α.Α.Δ. 32 αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ανησυχητική εξάπλωση των ναρκωτικών και την αναγκαιότητα επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών:

 «Πιστεύουμε ότι κοινοτυπούμε και επαναλαμβάνουμε εαυτούς και τα τετριμμένα, επισημαίνοντας πως τα ναρκωτικά έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και καρκίνωμα της κοινωνίας μας, πληγές οι οποίες δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε από τη συχνότητα των υποθέσεων που έρχονται ενώπιον των δικαστηρίων, όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρούν, αλλά επιδεινώνονται ραγδαία. Και στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παραβάτες είναι πρόσωπα νεαρής ηλικίας. Είναι πραγματικά λυπηρό, οδυνηρό και τραγικό να διαπιστώνουμε πως η απώλεια ζωών, νέων κυρίως ανθρώπων, έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας πραγματικότητας και πως η λίστα των νέων που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα επιτάσσει την επιβολή αποτρεπτικών ποινών και καθιστά την αυστηρή μεταχείριση των παραβατών επιτακτική. Όπως έχει κατ' επανάληψη λεχθεί οι έμποροι των ναρκωτικών θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες των απεχθών πράξεων τους. Θα πρέπει να υπολογίζουν τις επιπτώσεις της σύλληψης και καταδίκης τους.

Η σοβαρότητα των αδικημάτων δεν εξουδετερώνει βέβαια το στοιχείο της εξατομίκευσης της ποινής, το οποίο όμως σε περιπτώσεις όπως η παρούσα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.»

 Έχει δε επισημανθεί ότι όπου παρατηρείται αύξηση ή έξαρση, όπως στην περίπτωση των ναρκωτικών, επιβάλλεται η αντιμετώπιση τους με αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές από τα Δικαστήρια για να δείχνουν τόσο την αποδοκιμασία όσο και την ενεργό συμμετοχή της δικαιοσύνης στον αγώνα που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών,  βλ. υποθέσεις Kablawl & others v. Δημοκρατίας (1990) 2 Α.Α.Δ. 494Hadanand v. Δημοκρατίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 259 και Jokarbozorgi v. Αστυνομίας (2001) 2 Α.Α.Δ. 726.

 Όπως επισημάνθηκε στις υποθέσεις Berne v. Δημοκρατίας (2003) 2 Α.Α.Δ. 437 και Γενικός Εισαγγελέας v. Sak (2005) 2 Α.Α.Δ. 377, το είδος και η ποσότητα των ναρκωτικών καθώς επίσης και ο σκοπός για τον οποίο αυτά κατέχονται, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στον καθορισμό της ποινής. Στις περιπτώσεις όπου η κατοχή συνοδεύεται από πρόθεση εμπορίας τότε η ποινή αναπόφευκτα καθίσταται πιο αυστηρή. Σχετική είναι και η υπόθεση Τρύφωνος v. Αστυνομίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 197.

 Στην υπόθεση Κατσάπαου v. Δημοκρατίας (2012) 2 Α.Α.Δ. 318 επικυρώθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών, κατόπιν παραδοχής, για κατοχή με σκοπό την προμήθεια 1.481,3198 κιλών ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

 Στην υπόθεση Zahra Ali Gholi v. Δημοκρατίας (1997) 2 Α.Α.Δ. 30 για εισαγωγή και κατοχή ρητίνης κάνναβης 1.623,85 γραμμάρια επικυρώθηκαν ποινές φυλάκισης πέντε και τεσσάρων ετών αντίστοιχα, κατόπιν ακρόασης, σε γυναίκα ηλικίας 53 ετών, παντρεμένη με εννέα παιδιά η οποία είχε λευκό ποινικό μητρώο και πρόβλημα υγείας με την καρδιά της.  

 Στις υποθέσεις Sabri  Sabri Celik κ.ά ν. Δημοκρατίας (1993) 2 Α.Α.Δ. 391 και Moustapha Kemal Firat v. Δημοκρατίας (1993) 2 Α.Α.Δ. 402 επικυρώθηκαν ποινές φυλάκισης έξι ετών για κατοχή ρητίνης κάνναβης βάρους 1.232 κιλών με σκοπό την εμπορία.

Στην υπόθεση Λούκας Μιχαήλ ν. Αστυνομίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 577 επικυρώθηκαν ποινές φυλάκισης δυόμισι ετών για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β΄ βάρους 1.623,85 γρ., και πεντέμισι ετών για την εισαγωγή και κατοχή του με σκοπό την προμήθεια, σε νεαρό ηλικίας 25 ετών, στου οποίου τη βαλίτσα είχαν βρεθεί τούτα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και ο οποίος έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του συνεργάτη του και παραδέχθηκε τόσο στην αστυνομία όσο και στο Δικαστήριο. 

 Στην υπόθεση Μάριος Κλεομένης ν. Δημοκρατίας (2013) 2 Α.Α.Δ. 350 επικυρώθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών, κατόπιν ακρόασης, για την εισαγωγή 2.307,5256  γραμμαρίων ρητίνης κάνναβης σε άτομο ηλικίας 27 ετών με λευκό ποινικό μητρώο.  

 Στην  υπόθεση Ευρυπίδου v. Δημοκρατίας, Ποιν. Έφ. αρ. 187/13, ημ. 22.5.14, επικυρώθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, κατόπιν παραδοχής, για το αδίκημα της κατοχής 2.818,77 κιλών φυτού κάνναβης από το οποίο δεν είχε εξαχθεί η ρητίνη με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα. Ο εφεσείων ήταν ηλικίας σχεδόν 26 ετών, από διαλυμένη οικογένεια, με πολλές οικονομικές δυσκολίες και αντιμετώπιζε ανέκαθεν σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων που τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη του σχολείου αρχικά και στην απαλλαγή του από μικρό μέρος της στρατιωτικής του θητείας αργότερα.

 Τέλος στην πολύ πιο πρόσφατη υπόθεση Αντώνης Αντωνίου ν. Δημοκρατίας, Ποιν. Έφ. 44/15, ημ. 16.9.16 επικυρώθηκε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών για κατοχή με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, κάνναβης βάρους 993.4 γραμμαρίων, όπου ο εφεσείων συνεργάστηκε με την αστυνομία, παραδέχθηκε σε αυτή όπως και στο Δικαστήριο, όμως βαρύνετο με μια προηγούμενη καταδίκη».

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις