Sunday 21st of October 2018 03:43:31 PM

Μίζες σε γιατρό

Μίζες σε γιατρό

ΕΝΟΧΟΣ σε 112 κατηγορίες που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας, απόσπασης χρημάτων, και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, κηρύχθηκε σήμερα ο ωτορινολαρυγγολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Βασκέν Σιαχπεντεριάν. Το Κακουργιοδικείο όρισε τις 31 Ιουλίου 2017 ως μέρα για την αγόρευση της υπεράσπισης προς μετριασμό της ποινής, ενώ παράλληλα διέταξε όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση.

Στις εν λόγω κατηγορίες αποδίδεται στον Κατηγορούμενο πως σε 25 περιπτώσεις, μεταξύ 28.12.10 και 9.9.13, ενώ ήταν γιατρός στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιφορτισμένος με το καθήκον να εγκρίνει αιτήσεις ατόμων με ακουολογικά προβλήματα με σκοπό αυτά να λάβουν χορηγία από το κράτος, έλαβε συνολικά το χρηματικό ποσό των €14.125, πέραν του μισθού του, για να εκτελέσει το καθήκον του. Οι κατηγορίες 101-112 αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, και συγκεκριμένα αποδίδεται στον ίδιο πως σε 12 συνολικά περιπτώσεις μεταξύ 10.3.11 και 6.7.12, υπό την ίδια ιδιότητα και ενώ ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να εξετάζει ασθενείς που αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα, κατά κατάχρηση εξουσίας παρέπεμψε ασθενείς στο Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης για την τοποθέτηση ακουστικών και έλαβε από το κέντρο το συνολικό ποσό των €2.205. Επισημαίνεται εξαρχής πως είναι παραδεκτό ότι ο Κατηγορούμενος έλαβε το προαναφερόμενο συνολικό ποσό των €16.330 με συνολικά 25 επιταγές, πλην όμως αυτός ισχυρίζεται ότι το εν λόγω ποσό του δόθηκε από το ακουολογικό κέντρο Ευθυμιάδης ως δώρο εις ένδειξη εκτίμησης για την εργασία που εκτελούσε, οπότε δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα.  

Η απόδειξη της ενοχής του κατηγορούμενου βασίστηκε στις καταθέσεις τριών μαρτύρων κατηγορίας, που ήταν τα πρόσωπα τα οποία έδιδαν τα λεφτά στον κατηγορούμενο. ‘Ηταν ο Ζήνων Ευθυμιάδης (Μ.Κ.4), ο γιος του Μιχάλης Ευθυμιάδης (Μ.Κ.5) και η Γιαννούλα Μαρκίδου   (Μ.Κ.6). Οι Μ.Κ.4 και 5 είναι οι ιδιοκτήτες και η Μ.Κ.6 η λογίστρια του ακουολογικού κέντρου Ευθυμιάδης στο οποίο εργάζεται εδώ και 43 έτη. Μέσα από το σύνολο της μαρτυρίας αυτών των τριών μαρτύρων, προκύπτει πως η βασική εκδοχή τους είναι ότι το ακουολογικό κέντρο έδωσε τις επίδικες επιταγές στον Κατηγορούμενο, δυνάμει ισχυριζόμενης συμφωνίας μεταξύ τους για την παραπομπή από τον Κατηγορούμενο ασθενών στο κέντρο και για την έγκριση αιτήσεων συνταξιούχων για τον σκοπό λήψης κρατικής χορηγίας έναντι καθορισμένης χρηματικής αμοιβής, αναλόγως της περίπτωσης.   

Εξετάζοντας οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος) Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) κατέληξαν ομόφωνα στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Ο Κατηγορούμενος είναι γιατρός με ειδικότητα την ωτορινολαρυγγολογία και κατά τη σύλληψη του εργαζόταν ως γιατρός στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γ.Ν. Λευκωσίας. Προσλήφθηκε ως έκτακτος Ιατρικός Λειτουργός στις 17.6.96 στο Γ.Ν. Λεμεσού. Στις 3.1.00 μετατέθηκε στο Γ.Ν. Λάρνακας, στις 22.6.05 μετατέθηκε ξανά στο Γ.Ν. Λεμεσού και στις 24.9.07 μετατέθηκε πάλι στο Γ.Ν. Λάρνακας. Στις 15.10.08 διορίστηκε ως μόνιμος Ιατρικός Λειτουργός Α΄ Τάξης και στις 10.5.10 μετατέθηκε στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

 

  • Ανάμεσα στα καθήκοντα του Κατηγορουμένου ήταν και η εξέταση ασθενών οι οποίοι αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα και έχρηζαν τοποθέτησης ακουστικών. Το καθήκον του περιορίζετο στη διάγνωση του ακουολογικού προβλήματος και στη σύσταση προς τον ασθενή ότι αυτός χρειάζετο ακουστικά. Ακολούθως ο εκάστοτε 5 ασθενής είχε το δικαίωμα να επιλέξει αν θα τοποθετούσε ακουστικά και σε ποιο ακουολογικό κέντρο θα απευθύνετο.

 

3) Κατά τους επίδικους χρόνους το Κράτος παρείχε επιχορηγήσεις για αγορά ακουστικών σε ασθενείς και συγκεκριμένα στους εκ γενετής βαρήκοους δίδετο κρατική χορηγία κάθε 4 έτη ύψους €2.730, στους συνταξιούχους βαρήκοους δίδετο κρατική χορηγία κάθε 4 έτη ύψους €170, ενώ στους ασθενείς με κοχλιακά εμφυτεύματα δίδετο χορηγία μέχρι €23.000.

 

4) Για να δικαιούνται να λάβουν κρατική επιχορήγηση οι συνταξιούχοι ασθενείς και οι εκ γενετής βαρήκοοι, ήταν απαραίτητη η σύσταση ως προς την αίτηση τους από κυβερνητικό γιατρό. Συγκεκριμένα, για να δικαιούτο να λάβει επιχορήγηση ο συνταξιούχος ασθενής έπρεπε να παρουσιάσει σε κυβερνητικό γιατρό τη σχετική αίτηση μαζί με ακουογράφημα, τιμολόγιο της εταιρείας από την οποία ο ασθενής αγόρασε ακουστικά βαρηκοΐας, εξουσιοδότηση για κατάθεση της χορηγίας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασθενούς και φωτοτυπίες της ταυτότητας και της κάρτας νοσηλείας του. Αφού ο γιατρός διαπίστωνε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα βαρηκοΐας και ότι ο ασθενής χρειαζόταν ακουστικά, υπέγραφε τη σχετική σύσταση και ο ασθενής δικαιούτο να αποταθεί στο Υπουργείο Υγείας για να λάβει τη χορηγία που του αναλογούσε. Ανάμεσα στα καθήκοντα του Κατηγορουμένου ήταν και η υπογραφή τέτοιων αιτήσεων συνταξιούχων ασθενών.

 

5) Τέτοιες αιτήσεις ασθενών οι οποίες υπογράφονταν από κυβερνητικό γιατρό διαβιβάζονταν μαζί με όλα τα απαραίτητα συνημμένα έγγραφα στη Δρα Άννα Νουσκά, Μ.Κ.5 επί του κατηγορητηρίου, η οποία αφού τις ήλεγχε και έκρινε ότι ικανοποιούνταν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις, ενέκρινε το ποσό της χορηγίας και διαβίβαζε τις αιτήσεις στο Λογιστήριο του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών για τελική έγκριση του ποσού που θα εδίδετο στον εκάστοτε ασθενή. Ακολούθως, ο Χρίστος Χριστοδούλου, Μ.Κ.6 επί του κατηγορητηρίου, Προϊστάμενος του Λογιστηρίου του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών, έδιδε εντολή στο προσωπικό του Λογιστηρίου για καταβολή της χορηγίας την οποία ο κάθε ασθενής δικαιούτο.

 

6) Ο Ζήνων Ευθυμιάδης, Μ.Κ.4, το 1950 δημιούργησε το ακουολογικό κέντρο Ευθυμιάδης το οποίο βρίσκεται στην οδό Μεθώνης 8, Λευκωσία. Το κέντρο εμπορεύεται και τοποθετεί ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα. Το 2015 ο Μ.Κ.4 μεταβίβασε τις μετοχές του στα παιδιά του και έκτοτε διευθυντές της εταιρείας είναι η Ευθυμία Ευθυμιάδου, Μ.Κ.1 επί του κατηγορητηρίου, και ο Μιχάλης Ευθυμιάδης, Μ.Κ.5. 6 7) Η εταιρεία Efthymiades Audiology Centre διατηρεί λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου με βιβλιάριο επιταγών. Δικαίωμα υπογραφής έχει ο Μ.Κ.4 είτε μόνος είτε μαζί με ένα από τα παιδιά του, Ευθυμία ή Μιχάλη Ευθυμιάδη.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ζήνων Ευθυμιάδης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα προέβαινε στην καταγγελία σε βάρος του κατηγορούμενου, και πως αυτή υποβλήθηκε από τα παιδιά του λόγω του ότι δεν ενέχονταν αυτή την κατάσταση η οποία μάλιστα ώθησε την άλλη του κόρη να μετοικήσει στην Αγγλία.  Δεν δίστασε να αποκαλύψει πως ήταν ο ίδιος που πρότεινε στον κατηγορούμενο να συνεργαστούν, δηλαδή ο τελευταίος να παραπέμπει στο κέντρο ασθενείς έναντι αμοιβής, και μάλιστα μίλησε και για μετέπειτα συμφωνία την οποία πάλι αυτός πρότεινε στον Κατηγορούμενο με συγκεκριμένα ποσά πληρωμής αναλόγως της περίπτωσης.  

Συνεργοί

Μετά την ομολογία του Ζήνωνα Ευθυμιάδη το Κακουργιοδικείο έκρινε πως τόσο αυτός όσο και η λογίστρια του Κέντρου, καθίστανται συνεργοί οπότε ενδιέτριψε στο θέμα της αξιολόγησης μαρτυρίας συνεργών, και στην εξεύρεση ενισχυτικής μαρτυρίας που την εντόπισε στις 25 επιταγές που κατατέθηκαν ως τεκμήρια. Επίσης στηρίχθηκε στη μαρτυρία του γιου Ευθυμιάδη ο οποίος κατάθεσε πως ο κατηγορούμενος απαιτούσε χρήματα από τον πατέρα του και θυμόταν «χαρακτηριστικά πως αυτός ερχόταν με μια κόλλα με ονόματα τους οποίους υπέγραφε για τη χορηγία και απαιτούσε τη μίζα του». Εξ όσων γνωρίζει, είτε ο πατέρας του είτε η λογίστρια  έδιναν τα χρήματα στον κατηγορούμενο. Τα χρήματα δίδοντο σε φάκελο και ο Μιχάλης Ευθυμίου  είδε και τον κατηγορούμενο να μπαίνει στο κέντρο, να παίρνει τον φάκελο με τα λεφτά και να φεύγει.

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η δικηγόρος της Δημοκρατίας Μικαέλα Πασιαρδή.Πρόσθεσε ένα σχόλιο