Wednesday 22nd of August 2018 10:04:30 AM

Παιδόφιλος θείος

Παιδόφιλος θείος

Η ΟΛΗ συμπεριφορά του κατηγορουμένου έναντι στην ανήλικη συνάδει απολύτως με το προφίλ ενός παιδόφιλου ο οποίος στοχοποιεί το παιδί, εξασφαλίζει χρόνο χωρίς τη γονική παρουσία, καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, το απομονώνει και σεξουαλικοποιεί τη συμπεριφορά του και διατηρεί τον έλεγχο.

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας  Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος) Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) καταδικάζοντας σε φυλάκιση έξι χρόνων 37χρονο ο οποίος κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία σε έντεκα κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης και ακόμα έντεκα κατηγορίες για άσεμνη επίθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  ο κατηγορούμενος, μεταξύ Μαΐου 2015 και Μαΐου του 2016, σε συνολικά 11 περιπτώσεις, χαΐδεψε την ανήλικη- παραπονούμενη, ηλικίας τότε 10-11 ετών, στα γεννητικά όργανα, στα οπίσθια και στο στήθος καθώς επίσης και τη φίλησε στο στόμα. Στα πλαίσια επιβολής ποινής το Κακουργιοδικείο επανέλαβε τη σοβαρότητα αδικημάτων σεξουαλικής φύσης καθότι αυτά στρέφονται κατά των ηθών και προσβάλλουν την προσωπικότητα του θύματος, ειδικότερα όταν τα θύματα είναι παιδιά όπου η διάπραξη τους, κατά κανόνα, τους δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα. Η δε προβλεπόμενη μέγιστη ποινή για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού όταν γίνεται με κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι η διά βίου φυλάκιση.

Επίσης το Κακουργιοδικείο τόνισε τη συνεχή έξαρση τέτοιων αδικημάτων λαμβάνοντας προς τούτο δικαστική γνώση εφόσον ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων που εκδικάζονται από το Κακουργιοδικείο αφορά αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στοιχείο το οποίο καθιστά εντονότερη την ανάγκη επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών.

Ως επιβαρυντικός παράγοντας  κρίθηκε  το γεγονός πως ο κατηγορούμενος, στα πλαίσια υλοποίησης του σκοπού του, που δεν ήταν άλλος από την καθήλωση του θύματος του στην ικανοποίηση των δικών του σεξουαλικών επιθυμιών και ορέξεων, χρησιμοποιώντας τη συγγενική  σχέση της συζύγου του με τη μητέρα της ανήλικης (οι οποίες είναι πρώτες ξαδέλφες) κατάφερε, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ως άτομο του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία και στήριξη της ανήλικης και γενικότερα της οικογένειας της ανήλικης, και είναι ακριβώς αυτή τη θέση εμπιστοσύνης που καταχράστηκε.

Οι τρεις Δικαστές  προέβησαν  σε εύρημα πως η όλη συμπεριφορά του κατηγορουμένου έναντι στην ανήλικη συνάδει απολύτως με το προφίλ ενός παιδόφιλου ο οποίος στοχοποιεί το παιδί, εξασφαλίζει χρόνο χωρίς τη γονική παρουσία, καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, το απομονώνει και σεξουαλικοποιεί τη συμπεριφορά του και διατηρεί τον έλεγχο. Για σκοπούς επιβολής ποινής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η όλη συμπεριφορά του Κατηγορουμένου, όπως σκιαγραφείται ανωτέρω και πολύ αναλυτικότερα στην απόφαση μας, καταδεικνύει μιαν άκρως καταδικαστέα και επικίνδυνη κατάσταση για ένα κορίτσι το οποίο κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από μηνύματα αγάπης και ζήλια και τελικώς καθοδηγείται και ελέγχεται πλήρως από τον θύτη, ως προς τη συμπεριφορά και την έκφραση του.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ένα κορίτσι στην τρυφερή ηλικία των δέκα-έντεκα ετών να χάνει την παιδική του αθωότητα και να διακόπτεται με τον πιο ανίερο τρόπο η ψυχολογική αλλά και η σεξουαλική του διάπλαση μέσω της παρέμβασης, σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τον παιδόφιλο «θείο» του. Η αναζήτηση της πατρικής αγάπης, στοργής και στήριξης έτυχε εκμετάλλευσης και μετατράπηκε απότομα σε μια σχέση εξάρτησης και υποχώρησης στις ορέξεις και επιθυμίες του Κατηγορουμένου.

Η ανήλικη στερείτο της συναναστροφής με τους συνομήλικους της και της ξεγνοιασιάς που έπρεπε να αισθάνεται ένα παιδί της ηλικίας της και αντιμετώπιζε τη ζήλια και υπόκειτο στον έλεγχο του Κατηγορουμένου. Με πλήρη επίγνωση των κινδύνων αυτής της αναζήτησης μέσα από την παιδική αθωότητα και τη φυσιολογική πορεία ενός κοριτσιού, ο Κατηγορούμενος φρόντισε να εγκλωβίσει την ανήλικη στη σχέση της μαζί του και να της υποβάλλει κάθε της κίνηση και λέξη. Είναι τραγικό ένα κορίτσι να εξομολογείται ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε ίχνος αγάπης για τον Κατηγορούμενο αλλά ταυτόχρονα να κρατά ημερολόγιο και να στέλνει συνεχώς μηνύματα με την έκφραση μεγάλης αγάπης προς αυτόν, λόγω ακριβώς αυτής της υπόδειξης και καθοδήγησης της από τον Κατηγορούμενο.»

 Για σκοπούς επιβολής ποινής λήφθηκε υπόψιν η επαναλαμβανομένη και σε βάθος χρόνου αξιόποινη συμπεριφορά του Κατηγορουμένου καθώς επίσης και πως απώτερος σκοπός του ήταν η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή του με την ανήλικη, την οποία προετοίμαζε και εξέφραζε σταδιακά μέχρι την υλοποίηση. Ευτυχώς, παρόλη την πλήρη μυστικότητα στη συμπεριφορά του Κατηγορουμένου, την πρώτη και μοναδική φορά που εξέφρασε δημόσια τέτοια συμπεριφορά σε ταχυφαγείο, αυτή έγινε αντιληπτή από απλούς τρίτους ανθρώπους οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία, δίδοντας έτσι τέλος στις ανίερες πράξεις και σκοπούς του.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψιν τα ψυχικά τραύματα που έχουν προκληθεί στην ανήλικη λόγω της συμπεριφοράς του Κατηγορουμένου. Παρόλο που ο Κατηγορούμενος προέβη σε άμεση παραδοχή στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης μόνο αναφορικά με το ότι φίλησε την ανήλικη στο στόμα, αρνείτο μέχρι τέλους τις υπόλοιπες αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις καθώς επίσης και πως η όλη συμπεριφορά του, ακόμα και τα φιλιά, στοιχειοθετούν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Έτσι, κρίθηκε πως η παραδοχή του για τα φιλιά ενέχει περιορισμένη σημασία στην παρούσα υπόθεση εφόσον η συνολική του στάση οδήγησε την υπόθεση σε πλήρη ακρόαση και κυρίως στην κατάθεσης της ανήλικης ενώπιον του Δικαστηρίου.

Στα πλαίσια εξατομίκευσης της ποινής, λήφθηκε υπόψιν το λευκό ποινικό μητρώο του Κατηγορουμένου και οι προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες καθώς επίσης το γεγονός ότι για ψυχολογικούς λόγους μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία του. Συνεκτιμήθηκε η επιθυμία και προσπάθεια του να τύχει θεραπείας για αποφυγή επίδειξης παρόμοιας συμπεριφοράς στο μέλλον.Πρόσθεσε ένα σχόλιο