Wednesday 22nd of August 2018 10:07:23 AM

Τετράκις ισόβια

Τετράκις ισόβια

ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ φυλάκιση καταδικάστηκαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας οι Παναγιώτης Πένταυκας και Loy Dejan  για τους φόνους των Θεοφάνη Θεοφάνους άλλως Κολοψιδιώτη τέως από την Αγία Νάπα, Ηλία Χατζηευθυμίου και της συζύγου του Σκεύης από τη Λευκωσία και του Jani Vogli από την Αλβανία.

Καταδικάζοντας ομόφωνα τους δύο κατηγορούμενους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λάρνακας  Στάλω Χατζηγιάννη (Πρόεδρος) Μιχάλης Αμπίζας και Αλεξάνδρα Λυκούργου, τόνισαν ανάμεσα στα άλλα ότι η ανθρώπινη ζωή ως το υπέρτατο αγαθό τυγχάνει πρωταρχικής προστασίας από κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Η παράνομη αφαίρεση της, είτε αυτή συντελείται με πράξη, είτε με παράλειψη, συνιστά έγκλημα, χειρότερη μορφή του οποίου είναι το κακούργημα του φόνου εκ προμελέτης. Ένα τέτοιο κακούργημα καταλογίζεται στους κατηγορούμενους οι οποίοι  αφού συνωμότησαν μεταξύ τους, αλλά και με τους πρώην κατηγορούμενους Μάριο Χριστοδούλου άλλως Μπένη, Σοφία Γρηγορίου 29 χρονών και Χαράλαμπος Ανδρέου 33 χρονών (καταδικάστηκε σε ισόβια) ως και τους Aleks Burelli και αποβιώσαντα Jani Vogli από την Αλβανία, στις 23.6.2016, στην οδό Καταλυμάτων 1 στην Αγία Νάπα της επαρχίας Αμμοχώστου, εκ προμελέτης και με παράνομη πράξη, πυροβόλησαν και επέφεραν το θάνατο στα τέσσερα θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονταν έξι κατηγορούμενοι από τους οποίους οι Μπένης, Σοφία Γρηγορίου, Σωτήρα Νεοφύτου και Χαράλαμπος Ανδρέου παραδέχθηκαν ενοχή και τους επιβλήθηκε ποινή.

Σύμφωνα με τα γεγονότα του τετραπλού αυτού εγκλήματος που συγκλόνισε το παγκύπριο, λόγω του αριθμού των θυμάτων, οι Aleks Burelli και Jani Vogli (θύμα), Αλβανικής καταγωγής, ήρθαν στην Κύπρο στις 8.5.2016 μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, από Κωνσταντινούπολη προερχόμενα από την Αλβανία.

Το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου 46 και 39 χρονών μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους συνέτρωγαν με τον Καλοψιδιώτη 52 χρονών στο εστιατόριο του τελευταίου στην Αγία Νάπα. Ο Ηλίας ήταν Λοχίας της Αστυνομίας και υπηρετούσε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Στο εστιατόριο βρισκόταν και ένα μέλος της ΜΜΑΔ.

Γύρω στις 10.20 μ.μ. εισήλθαν από παράπλευρη είσοδο του εστιατορίου οι δύο Αλβανοί εκτελεστές και ρίχνοντας πυροβολισμούς σκότωσαν τα θύματα και προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς στον αστυνομικό της ΜΜΑΔ και σε ένα υπάλληλο του Καλοψιδιώτη. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου σκοτώθηκε ο ένας από τους εκτελεστές ο Dejan. Τους εκτελεστές μετέφερε στη σκηνή με κλοπιμαίο αυτοκίνητο ο Χαράλαμπος Ανδρέου, που τους ανάμενε στο χώρο στάθμευσης του εστιατορίου. Μετά το τετραπλό φονικό ο Ανδρέου παρέλαβε τον Aleks Burelli και διέφυγαν με το αυτοκίνητο. Ο Burelli εξακολουθεί να καταζητείται.

Τους δύο Αλβανούς του γνώριζε ο Μπένης και τους σύστησε και στους άλλους κατηγορούμενους. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο Αλβανοί στους οποίους δόθηκε ένα πιστόλι και ένα Καλασνίκωφ, θα στρέφονταν εναντίον του Αλέξη Μαυρομιχάλη «Αλεξουδικιού»  και της παρέας του δηλαδή του Τσιάκκα και του Σίφη. Τελικά δεν έγινε τίποτε γιατί το «Αλεξούϊ» είχε αναχωρήσει για το εξωτερικό. Έτσι άλλαξαν τα σχέδια και ο Μπένης  στοχοποίησε τον Καλοψιδιώτη, με τον οποίο είχαν διαφορές και υπήρχε η υποψία ότι κινδύνευε από αυτόν, λόγω κάποιων διαφορών που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Από τη μαρτυρία που κατατέθηκε στο Κακουργιοδικείο οι δύο εκτελεστές πυροβολούσαν  μία-μία σφαίρα, συνεχώς και ο καταζητούμενος Burelli πυροβόλησε τον σύντροφο του Vogli σκοτώνοντας τον. Δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο η ενέργεια του καταζητούμενου ήταν θεληματική ή τυχαία.

Ο Πένταυκας κρίθηκε ένοχος στο ότι έδειξε στους υπόλοιπους κατηγορούμενους τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθούσαν οι εκτελεστές μετά το φόνο, και στην οποία δεν θα υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης. Επίσης είχε αναλάβει το κάψιμο του αυτοκινήτου των εκτελεστών μετά το έγκλημα. Ο Loy Dejan Σέρβος υπήκοος ήταν σωματοφύλακας του Καλοψιδιώτη και είχε συνωμοτήσει με τους άλλους κατηγορούμενους να τους ειδοποιήσει που θα βρισκόταν ο Καλοψιδιώτης την κρίσιμη ώρα. Έτσι έστειλε μέσω τηλεφώνου τον κωδικό «Ο.Κ. 1» ενημερώνοντας ότι ο Καλοψιδιώτης βρισκόταν στο εστιατόριο του. Σε περίπτωση που έστελνε τον κωδικό «Ο.Κ. 2» ο Καλοψιδιώτης θα βρισκόταν σε άλλο εστιατόριο. Επίσης είχαν συμφωνήσει όπως μετά την αποστολή του μηνύματος ο Dejan θα εισερχόταν στην τουαλέτα του εστιατορίου για να μην κτυπηθεί από τους πυροβολισμούς.

Την Κατηγορούσα Αρχή εκπροσώπησε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελλη Παπαγαπίου.

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο