Wednesday 22nd of August 2018 10:03:22 AM

Δεν ήταν ανθρωποκτονία

Δεν ήταν ανθρωποκτονία

«ΑΠΕΤΥΧΕ η Κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει, πέραν από κάθε λογική αμφιβολία, ότι η θάνατος της Μαριάννας επήλθε από ισχαιμία της καρδιάς, λόγω της ασφυξίας που προκλήθηκε από πίεση που άσκησε ο κατηγορούμενος στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς του θύματος».

Με την απόφαση αυτή το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που συνεδρίασε με σύνθεση τους Δικαστές Λεωνίδα Καλογήρου (Πρόεδρο) Σταύρο Σταύρου και  Εύη Αντωνίου (Πάρεδροι) αθώωσε ομόφωνα 65χρονο Ρουμάνο ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορία για ανθρωποκτονία της πρώην συζύγου του ηλικίας 46 χρονών. Μετά την αθώωση του κατηγορούμενου το Κακουργιοδικείο  τροποποίησε το κατηγορητήριο προσθέτοντας το αδίκημα  της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στο θύμα και στις 16 Οκτωβρίου η συνήγορος Μιράντα Αγγελίδου για αγορεύσει για μετριασμό της ποινής.

Όσον αφορά τη νέα κατηγορία οι τρεις Δικαστές επεσήμαναν τα εξής: «Δεν έχουμε παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι πολλαπλές κακώσεις που έφερε η Μαριάνα προκλήθηκαν από τον Κατηγορούμενο. Έχοντας, όμως, απορρίψει την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής σε σχέση με την αιτία θανάτου, παράμεινε άγνωστο εάν οι αναφερθείσες κακώσεις συνέβαλαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στην πρόκληση ή στην επίσπευση του θανάτου της Μαριάνας, ενόψει και των προβλημάτων που είχε στο μυοκάρδιο (παλαιές μυοκαρδίτιδες, ινώσεις, αρχόμενες αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις κλπ). Υποδεικνύεται πως με βάση τη μαρτυρία των δύο ιατροδικαστών, τα τραύματα που έφερε η θανούσα δεν ήταν από μόνα τους, είτε το κάθε ένα ξεχωριστά είτε και σωρευτικά, θανατηφόρα.

Αξίζει να αναφερθεί πως με το αρχικό κατηγορητήριο ο Κατηγορούμενος εκατηγορείτο ότι είχε επιφέρει το θάνατο της Μαριάνας με παράνομη πράξη η οποία, στις λεπτομέρειες του αδικήματος, εξειδικευόταν ως ακολούθως: «… δηλαδή αφού της επιτέθηκε και την κτύπησε στο κεφάλι, στο πρόσωπο και γύρω από το στόμα, της προκάλεσε έμφραγμα».

Το Κακουργιοδικείο προσθέτει στην απόφαση του ότι η κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης έχει αποδειχθεί εφόσον τα κτυπήματα που επέφερε ο  κατηγορούμενος στο θύμα ήταν εκτεταμένα και 101 σοβαρά και της προκάλεσαν σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές βλάβες τόσο στο άνω χείλος (εξωτερικά και εσωτερικά) όσο και στην κεφαλή. Υποδεικνύεται ότι από τα κτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν και εγκεφαλικές θλάσεις.

Κατηγορούμενος και θύμα διέμεναν μαζί μέχρι τη διάσταση τους το Νιόβρη του 2015, οπότε το θύμα μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα, όμως εξακολουθούσε να μεριμνά για την καθαριότητα του διαμερίσματος του συζύγου της και να του παίρνει φαγητό. Στις 15 Δεκεμβρίου ενώ εργαζόταν νυχτερινή βάρδια στο γηροκομείο όπου ήταν φροντίστρια, πήγε εκεί ο κατηγορούμενος το βράδυ και συνομιλούσαν. Γύρω στις 9.30 μ.μ. η γυναίκα πήγε στο πλυσταριό και δεν ξαναβγήκε από εκεί. Γύρω στις 4.30 π.μ. της επόμενης μέρας βρέθηκε νεκρή με τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Η νεκροτομή κατέδειξε ως αιτία θανάτου πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, όμως η Αστυνομία επέμενε πως επρόκειτο για εγκληματική πράξη, γι΄αυτό και εστάλησαν ιστοτεμάχια που λήφθηκαν από τη σορό στην Αθήνα. Στο μεταξύ ιστοπαθολόγος στη Λευκωσία που εξέτασε τα ιστοτεμάχια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος προήλθε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επί εδάφους δύο παλαιότερων υπενδοκάρδιων εμφραγμάτων. Από την Αθήνα όμως αποκλείστηκε το έμφραγμα ως αιτία θανάτου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι ο θάνατος της Μαριάνας είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και προήλθε από κτυπήματα που επέφερε ο Κατηγορούμενος στο πρόσωπο και στο κεφάλι της θανούσας και την πίεση που της άσκησε στο λαιμό. Οι υπό αναφοράν πράξεις που αποδίδονται στον 7 Κατηγορούμενο προκάλεσαν ισχαιμία στην καρδία με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος. Η Υπεράσπιση υποστηρίζει με τη σειρά της πως ο θάνατος δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια αλλά επήλθε λόγω του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αναφορικά με τις κακώσεις που υπήρχαν στα χείλη και στο κεφάλι της θανούσας, υποστηρίζει πως πιθανό να προκλήθηκαν κατά την πτώση της, λόγω του εμφράγματος. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι κακώσεις δεν ήταν τόσο σοβαρές, ώστε να μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο.

Στη μαρτυρία της Ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιωτοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε πως προηγήθηκε πάλη σώμα με σώμα μεταξύ του θύματος και άλλου προσώπου και η γυναίκα είχε πληγεί στην κεφαλή, σε διάφορα σημεία πολλές φορές. Οι κακώσεις αυτές δεν είναι συμβατές με πτώση επί του εδάφους, διότι βρίσκονται σε όλες τις πλευρές της κεφαλής. Από τις κακώσεις που έχει δεχθεί  έχει προκληθεί στέρηση του οξυγόνου, εγκεφαλική δυσλειτουργία και είναι δυνατόν αυτή να έχει χάσει τις αισθήσεις της.

Ως προς την κατάσταση της καρδιάς υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο ιστολογικών εκθέσεων. Η μεν πρώτη από το νοσοκομείο Λευκωσίας, θεωρεί ότι έχει υποστεί έμφραγμα σε έδαφος παλαιού εμφράγματος σε έδαφος μυοκαρδίτιδος ενώ η δεύτερη, που διενεργήσαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρεί ότι έχει απλώς εστιακές ισχαιμικές αλλοιώσεις, δεν έχει υποστεί στο παρελθόν έμφραγμα και η μυοκαρδίτιδα είναι εντελώς περιορισμένη. Η περίπτωση του παλαιού αλλά και του προσφάτου εμφράγματος θεωρείται απομακρυσμένη και για ένα ακόμη λόγο: η καρδιά είχε απολύτως φυσιολογικό βάρος, 280 γραμ. και τα στεφανιαία αγγεία εμφανίζουν αρχόμενες αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Τέλος, η  γυναίκα 46 ετών, είχε ελάχιστες πιθανότητες να έχει προσβληθεί από στεφανιαία νόσο, προστατευόμενη έως την εμμηνόπαυση από το φύλο και την ηλικία της».

Άλλος μάρτυρας από το γηροκομείο είχε καταθέσει στο Δικαστήριο ότι το θύμα του έλεγε πως είχε πει στην σύζυγο της ότι έχει εκεί άνδρα με τον οποίο έχει σχέσεις, ώστε ο σύζυγο της να μην την επισκέπτεται στην εργασία της.

Στην ετυμηγορία του το Κακουργιοδικείο κατέληξε πως από τις λεπτομέρειες αδικήματος η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει πέραν από κάθε λογική αμφιβολία ότι ο Κατηγορούμενος προκάλεσε τις πολλαπλές κακώσεις που έφερε η θανούσα στην περιοχή του προσώπου και της κεφαλής. Απέτυχε όμως να αποδείξει ότι ο θάνατος της Μαριάνας προήλθε από ισχαιμία της καρδίας, λόγω ασφυξίας που προκλήθηκε από πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς.Πρόσθεσε ένα σχόλιο