Saturday 16th of February 2019 09:59:00 PM

Στη φυλακή ο Δρ. Δάφνης Αριστοδήμου

Στη φυλακή ο Δρ. Δάφνης Αριστοδήμου

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ οκτώ μηνών καταδικάστηκε χθες ομόφωνα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής  Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου  Λευκωσίας Δάφνης Αριστοδήμου, ο οποίος παραδέχθηκε δέκα συνολικά κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Ανάμεσα στα καθήκοντα του Κατηγορουμένου ήταν η εξέταση ασθενών οι οποίοι αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα και έχρηζαν τοποθέτησης ακουστικών. Το καθήκον του περιορίζετο στη διάγνωση του ακουολογικού προβλήματος και στη σύσταση προς τον ασθενή ότι αυτός  χρειάζετο ακουστικά. Ακολούθως ο εκάστοτε ασθενής είχε το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα τοποθετούσε ακουστικά και σε ποιο ακουολογικό κέντρο θα απευθύνετο. 

Στις 6  Μαΐου ο Ζήνων Ελευθεριάδης  διευθυντής του ομώνυμου Ακουολογικού Κέντρου που ασχολείται με ακουστικά  βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα, κατάγγειλε στην Αστυνομία ότι κατά καιρούς έδωσε σε τρεις γιατρούς διάφορα ποσά ως δοσοληψία για μεταξύ τους συναλλαγές. Η Αστυνομία προέβη σε έρευνα και στη συνέχεια καταχώρησε τρεις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου. Μια από αυτές τις υποθέσεις αφορούσε τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα μεταξύ του κατηγορούμενου καιτου Ζήνωνα Ευθυμιάδη υπήρξε συνεννόηση ότι για κάθε ασθενή στον οποίο ο Κατηγορούμενος θα σύστηνε το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης και ο οποίος πράγματι θα επισκέπτετο το Κέντρο για την τοποθέτηση ακουστικών ο Κατηγορούμενος θα λάμβανε προμήθεια.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκδόθηκαν από το Ακουλογικό Κέντρο στο όνομα του κατηγορούμενου πέντε επιταγές για 13 συνολικά ασθενείς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο Κέντρο από τον κατηγορούμενο. Το συνολικό ποσό που πήρε ο κατηγορούμενος με τις εν λόγω επιταγές ήταν €2.685, το οποίο έχει πρόσφατα επιστρέψει στο κράτος.

Στην καταδικαστική απόφαση τους οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος)  Νίκος Γερολαίμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) τόνισαν πως αναμφίβολα το χαρακτηριστικό των υπό κρίση αδικημάτων είναι η ιδιότητα του αδικοπραγούντος, ως δημόσιου λειτουργού, και η κατάχρηση της εξουσίας που του παρέχεται δυνάμει αυτής.  Δεν χωρεί αμφιβολία, προστίθεται στη δικαστική απόφαση το αξίωμα του δημόσιου λειτουργού αφ΄ εαυτού εμπεριέχει και παραπέμπει στην ακεραιότητα, στο ήθος και στην εντιμότητα ως τις βασικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν και καθοδηγούν τον λειτουργό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο δημόσιος λειτουργός ως εκ της ιδιότητας του αναμένεται να ασκεί τα καθήκοντα του εντελώς ανεπηρέαστα, χωρίς πειρασμούς και κυρίως χωρίς την αναμονή ή απόκτηση οποιουδήποτε οφέλους και εύνοιας. Τέτοια συμπεριφορά ξεφεύγει της ιδιότητας του δημόσιου λειτουργού και υποσκάπτει και πλήττει γενικά τις αξίες του κράτους δικαίου το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε πολιτισμένη και αναπτυγμένη δημοκρατική κοινωνία. Η όποια μορφή κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς και δεκασμού προκαλεί μια αίσθηση κατάρρευσης των θεσμών και κυρίως 7 δημιουργεί ανασφάλεια, απογοήτευση και έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στους πολίτες έναντι της δημόσιας υπηρεσίας και γενικά του κρατικού μηχανισμού. Δεν διαφεύγει δε της προσοχής του Δικαστηρίου πως αδικήματα που αφορούν στη διαφθορά δημόσιου λειτουργού και ειδικότερα αυτό του δεκασμού φαίνονται διαχρονικά να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυξητική τάση.

Ταχυδρομικώς οι επιταγές

 

Σύμφωνα με τα εκτεθέντα γεγονότα και την περιγραφή των συνθηκών διάπραξης των αδικημάτων από την Υπεράσπιση προκύπτει πως κατά τον ουσιώδη χρόνο ο 9 Κατηγορούμενος εξέταζε ασθενείς και έκανε διάγνωση κατά πόσο αυτοί έχρηζαν τοποθέτησης και χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας. Σε αυτούς που έχρηζαν ακουστικών, ο Κατηγορούμενος έδινε πληροφορίες για Ιατρικά Κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ευθυμιάδη, ενώ ο ίδιος δεν χρειαζόταν να δει ξανά τους ασθενείς. Όταν οι ασθενείς επισκέπτοντο το Κέντρο Ευθυμιάδη, ο Ευθυμιάδης διαπίστωνε μέσω του ακουογραφήματος από ποιον γιατρό είχαν παραπεμφθεί και αφού διατηρούσε κατάσταση, έστελνε κατά καιρούς στον Κατηγορούμενο ταχυδρομικώς επιταγή με το ποσό που αναλογούσε στη συμφωνηθείσα «προμήθεια». Ο Κατηγορούμενος εξαργύρωνε την επιταγή και λάμβανε τα χρήματα.

Πλήγηκε η εντιμότητα και το ήθος

Κατά τον ουσιώδη χρόνο, ήτοι μεταξύ 2008 και 2010, ο Κατηγορούμενος ήταν Βοηθός Διευθυντής της ωτορυνολαρυγγολογικής κλινικής του Γ.Ν. Λευκωσίας ενώ το 2011 ήταν Διευθυντής της ωτορυνολαρυγγολογικής κλινικής του Γ.Ν. Λάρνακας. Αναμφίβολα κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων αυτός κατείχε το αξίωμα του δημόσιου λειτουργού στις υψηλότερες βαθμίδες της ειδικότητας του. Η θέση του Βοηθού Διευθυντή και Διευθυντή κλινικής στα κρατικά Νοσοκομεία αφ΄ εαυτής απαιτεί ακεραιότητα και εντιμότητα χαρακτήρος και επαγγελματισμού του υψίστου βαθμού καθώς επίσης πλήρη σεβασμό και τήρηση όλων των κανόνων της δεοντολογίας, της πρακτικής αλλά και του νόμου. Συνάμα τέτοιο πρόσωπο, ως εκ της ιδιότητας και θέσης του, αποτελεί πρότυπο και καθοδήγηση στους κατώτερους λειτουργούς του και πρόσωπο εμπιστοσύνης και σεβασμού έναντι στο κοινό που προσέρχεται σε αυτόν προς γνωμάτευση. Αντ΄ αυτού ο Κατηγορούμενος κατέφυγε στη σύσταση ασθενών σε συγκεκριμένο ακουολογικό κέντρο με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή ως προμήθεια για κάθε παραπομπή. Αυτό το γεγονός από μόνο του αυτόματα πλήττει την εντιμότητα και το ήθος του Κατηγορουμένου ως δημόσιου λειτουργού και θίγει την ίδια την υψηλή θέση που κατείχε είτε ως Βοηθός Διευθυντής είτε ως Διευθυντής κλινικής. Ο Κατηγορούμενος καταχρώμενος αυτές τις θέσεις που κατείχε και την εξουσία που του παρείχαν χρησιμοποίησε αυτές για την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Τέτοιες θέσεις απαιτούν την παντελή απουσία οποιουδήποτε ίχνους ανεντιμότητας και κατάχρησης εξουσίας, ενώ η ύπαρξη τους πλήττει καίρια τον ίδιο τον θεσμό του δημόσιου λειτουργού και η σοβαρότητα της καθορίζεται αναλόγως της θέσης που αυτός κατέχει. Η περίπτωση του Κατηγορουμένου εμπίπτει εντός της κατηγορίας 10 δημόσιων λειτουργών που κατείχαν μια ψηλή θέση και όπως λέχθηκε στην υπόθεση Georghiou v. The Republic (1984) 2 C.L.R. 65, όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το καθήκον του να τηρεί τον Νόμο και μέσω της δικής του συμπεριφοράς να δίνει το παράδειγμα υπακοής στο Νόμο.

Κατακριτέα πρακτική

«Δεν διαφεύγει την προσοχή μας, αναφέρουν οι τρεις Δικαστές, η αδιαμφισβήτητη θέση της Υπεράσπισης πως η συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ του Κατηγορουμένου και του Ζήνωνα Ευθυμιάδη «ήταν μια πρακτική που επικρατούσε στην αγορά και ο Κατηγορούμενος για την επίδικη περίοδο, έστω και περιορισμένα, δεν μπορούσε να αποφύγει». Με λύπη παρατηρούμε πως αυτή η συνεννόηση αποτελούσε πρακτική στην αγορά την οποία θεωρούμε άκρως κατακριτέα. Δυστυχώς είναι ακριβώς τέτοια φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης για την εξασφάλιση κέρδους (από πλευράς του Ακουολογικού Κέντρου) με οικονομικό αντάλλαγμα σε αυτόν που τη στηρίζει και υιοθετεί (τον δημόσιο λειτουργό) που καθιερώνονται ως κανόνες στον κρατικό μηχανισμό και δημιουργούν ακριβώς τις ρωγμές στις αξίες και τους θεσμούς και πλήττουν καίρια την κοινωνία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τέτοιες πρακτικές δεν είναι ανεκτές και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να παταχθούν και εξαφανιστούν ούτως ώστε ο ρόλος του Δικαστηρίου στην επανόρθωση και διατήρηση της πλήρους νομιμότητας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών να αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 

Απληστία

Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα πως το κίνητρο του Κατηγορουμένου ήταν η προσκόμιση οικονομικού οφέλους και κέρδους, γεγονός που δείχνει σε κάποιο βαθμό την ύπαρξη απληστίας εκ μέρους του».

Στοιχεία μετριασμού της ποινής

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του υπέρ του κατηγορούμενου τους ακόλουθους μετριαστικούς παράγοντες:

α) Στα πλαίσια της αξιόποινης συμπεριφοράς του ουδέποτε σύστησε σε ασθενή τη χρήση ακουστικού χωρίς στην πραγματικότητα να το χρειάζεται και πως πρωταρχικό του μέλημα ήταν η ορθή διάγνωση και συμβουλή για θεραπεία.

β) Η αξιόποινη ενέργεια του Κατηγορουμένου αφορούσε επτά ασθενείς το 2008, τέσσερις ασθενείς το 2009 και δύο ασθενείς το 2010 και 2011, δηλαδή συνολικά 13 ασθενείς σε χρονική περίοδο τριών ετών, ενώ το συνολικό ποσό που καρπώθηκε είναι σχετικά μικρό, και το επέστρεψε στο κράτος.Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις