Tuesday 22nd of January 2019 02:56:37 PM

Ατιμώρητα εγκλήματα

Ατιμώρητα εγκλήματα

ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ μένουν στην ουσία οικονομικά εγκλήματα τα οποία διαπράττονται από εγκύους ή μητέρες τέκνων μέχρι τριών χρόνων, λόγω των προνοιών του Νόμου 33(Ι)/2005, που απαγορεύει τη φυλάκιση εγκύων και νέων μητέρων. Προβληματισμό για το γεγονός αυτό εξέφρασε ομόφωνα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που συνεδρίασε με σύνθεση τους Δικαστές Λεωνίδα Καλογήρου (Πρόεδρο) Σταύρο Σταύρου και Εύη Αντωνίου (Μέλη).

Ενώπιον του Δικαστηρίου 36χρονη, που εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς, είχε παραδεχθεί 59 συνολικά κατηγορίες για εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπές και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η κατηγορούμενη μεταξύ 2011 και 2016 έπειθε τους παραπονούμενους και της εμπιστεύονταν χρήματα για να τα επενδύσει σε καταθετικά σχέδια των Τραπεζών Πειραιώς και Ελληνικής. Στην πραγματικότητα τέτοια σχέδια δεν υπήρχαν. Συνολικά η κατηγορούμενη, με πρόσχημα τα σχέδια της Πειραιώς απόσπασε από τους παραπονούμενους ποσό €1.040.740 και οικειοποιήθηκε ποσό €640.490.

Όσον αφορά την  Ελληνική Τράπεζα όπου εργαζόταν ο σύζυγος της, η κατηγορούμενη έλεγε πως οι εργοδότες του τον είχαν επιβραβεύσει επειδή είχε γίνει δότης μυελού των οστών, με επενδυτικό σχέδιο ψηλών αποδόσεων. Με τον τρόπο αυτό έπεισε αρκετούς παραπονούμενους να της εμπιστευτούν χρήματα τους για επένδυση. Συνολικά απόσπασε ποσό €883.000 και οικειοποιήθηκε ποσό €360.250. Σημειώνεται πως ο σύζυγος της ήταν πράγματι δότης μυελού των οστών και βραβεύθηκε από την Ελληνική Τράπεζα με τιμητική πλακέτα, αλλά όχι με επενδυτικό (καταθετικό) σχέδιο, όπως ψευδώς παρίστανε η Κατηγορούμενη στα παραπονούμενα πρόσωπα, για να τα εξαπατήσει.

Η 36χρονη συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου 2016 μετά από καταγγελία από εξαπατημένα πρόσωπα, και παραδέχθηκε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει τους παραπονούμενους.

Η κατηγορούμενη ήταν λευκού ποινικού μητρώου και από γάμο της έχει αποκτήσει ένα παιδάκι ηλικίας 20 μηνών, ενώ ο γάμος της διαλύθηκε μετά που η κατηγορούμενη συνελήφθη για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Σύμφωνα δε με τον συνήγορο της Μ. Σπύρου η κατηγορούμενη που έχει μετανοήσει, έχει την φροντίδα του παιδιού της και διαμένει στο οικογενειακό της σπίτι παρόλο που πηγαίνει καθημερινά και στο συζυγικό της σπίτι. Το Κακουργιοδικείο αφού απέφυγε την επιβολή ποινής φυλάκισης λόγω του Νόμου 33(Ι)/2005, επέβαλε στην κατηγορούμενη πρόστιμο ύψους €125.000. Εκδίδοντας την ομόφωνη απόφαση τους οι τρεις Δικαστές παρατήρησαν και τα ακόλουθα:

  • Η μεταμέλεια της, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Σπύρου δεν συνοδεύεται με αποζημίωση των θυμάτων. Απεναντίας, δηλώθηκε η αδυναμία της να αποζημιώσει τα παραπονούμενα πρόσωπα, χωρίς επαρκή εξήγηση για το πού κατέληξαν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που απέσπασε.
  • Το μόνο όπλο που απομένει στο Δικαστήριο για την τιμωρία και την επίδειξη της απαξίωσης της κοινωνίας για την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά της Κατηγορουμένης είναι η επιβολή χρηματικής ποινής.
  • Υπό άλλες περιστάσεις, το Δικαστήριο θα προσανατολιζόταν σε επιβολή ποινής πολύχρονης φυλάκισης.
  • Πέραν της σοβαρότητας των αδικημάτων και της έξαρσης που παρουσιάζουν, η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίζεται από πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα στοιχεία εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών. Η Κατηγορούμενη, προκειμένου να πείσει και εξαπατήσει, εν τέλει, τα θύματά της, δεν δίστασε να μηχανευθεί ανύπαρκτα επενδυτικά σχέδια, εκμεταλλευόμενη ακόμη και την αλτρουιστική ενέργεια του συζύγου της ο οποίος έγινε δότης μυελού των οστών για να σώσει τη ζωή συνανθρώπου μας.

Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος της Δημοκρατίας Κρίστια Κυθραιώτου.Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις