Tuesday 22nd of January 2019 03:28:54 PM

Ανάργυροι του ΧΥΤΥ

Ανάργυροι του  ΧΥΤΥ

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ δέκα μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν σήμερα ομόφωνα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας οι Χρίστος Πέτρου υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Imad Baqle υπάλληλος της Ελληνικής Εταιρείας «Ηλέκτωρ» οι οποίοι ήταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο των ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο πρώτος παραδέχθηκε ενοχή  ότι ενώ ήταν δημόσιος υπάλληλος και ασκούσε καθήκοντα που είχαν σχέση με το συμβόλαιο εργασιών στο ΧΥΤΥ Κόσιης και επίσης ήταν  μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το ΧΥΤΑ Πάφου, έλαβε από ποσό €3.000 από την κατηγορούμενη εταιρεία «Ηλέκτωρ», για επίδειξη εύνοιας προς την εν λόγω εταιρεία.

Ο δεύτερος που είναι Ιορδανικής καταγωγής παραδέχθηκε ότι κατάρτισε πλαστά τιμολόγια για τα ποσά των €20.000 και €30.000 τα οποία έθεσε σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο περιλάμβανε 16 Κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες. Σε προγενέστερο στάδιο επιβλήθηκε ποινή, κατόπιν παραδοχής, στους Κατηγορούμενους 10 (Σάββα Βέρβα) και 12 (Δημήτριο Γιαννακόπουλο). Για τους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται και ορίστηκε για συνέχιση τις 12-16 Ιουνίου 2017.

Λόγω της εκφρασθείσας πρόθεσης του  Baqle να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, καθώς και της δήλωσης του εκπροσώπου της Κατηγορούησας Αρχής  Νίνου Κέκκου ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει και τον Χρίστο Πέτρου, ο οποίος, επίσης, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Κατηγορούσας Αρχής, κρίθηκε αναγκαίο όπως τους επιβληθεί ποινή προτού συνεχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Λήφθηκε επίσης υπόψη η κοινή θέση πως η περίπτωση του Χρίστου Πέτρου είναι ασύνδετη με το όλο πλέγμα γεγονότων που αφορά τους υπόλοιπους Κατηγορούμενους.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του Χρίστου Πέτρου ο συνήγορος του Ηλίας Στεφάνου τόνισε όμως ότι θα πρέπει να προσμετρήσει σε μεγάλο βαθμό προς όφελός του η μεταμέλεια του, η οποία δεν προκύπτει μόνο από την ουσιαστικά άμεση παραδοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά και από την ενέργεια του να βοηθήσει τον Γενικό Ελεγκτή στο έργο του. Σε σχέση με τα γεγονότα τέλεσης των αδικημάτων προώθησε τη θέση ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν τον αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο αλλά ούτε και χαρακτηρίζει την επαγγελματική του ιδιοσυγκρασία, το  οποίο προέκυψε από την προτροπή του κ. Κοκότση, τον οποίο γνώριζε επαγγελματικά, να δεχθεί το ποσό των €3.000 ως φιλοδώρημα και ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης του για την συνέχιση της καλής συνεργασίας που είχαν, αφού ασκούσε καθήκοντα επίβλεψης και συντονισμού του έργου. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε παράλληλα ότι ο πελάτης του έχει επιστρέψει το ποσό που δέχθηκε και παρέδωσε σχετική βεβαίωση από τη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα ο δικηγόρος του Ιορδανού Χριστάκης Χριστάκη υποστήριξε ότι η άμεση παραδοχή του πελάτη του, η συνεργασία του με την Αστυνομία και η πρόθεσή του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, το λευκό του μητρώο καθώς και ο περιθωριακός ρόλος του και το γεγονός ότι δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή ποινής προστίμου. Επ’ αυτού επεσήμανε ότι δεν εξαπατήθηκε οποιοσδήποτε με την υπογραφή των συγκεκριμένων δυο πλαστών τιμολογίων, αφού τα τιμολόγια απευθύνονταν στον ίδιο και όχι σε τρίτα πρόσωπα. Ο κ. Χριστάκη εισηγήθηκε επίσης ότι  η εμπλοκή του κατηγορούμενου στην διάπραξη των αδικημάτων θα πρέπει να ιδωθεί ως περιθωριακή, γιατί ήταν υπάλληλος της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ, μηχανικός εργοταξίου και είχε αναγκαστεί να συμπληρώσει και υπογράψει τα δυο τιμολόγια με τις οδηγίες τρίτων προσώπων, τα οποία συνέβαλαν στην κατάρτιση των πλαστών τιμολογίων. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν είχε κανένα απολύτως όφελος.

Στην ομόφωνη απόφαση τους οι Δικαστές Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Γεωργίου, αφού υιοθέτησαν τις θέσεις των δύο συνηγόρων, τόνισαν πως υπέρ των κατηγορουμένων λαμβάνεται υπόψη ότι θα χρησιμοποιηθούν από την Κατηγορούσα Αρχή στην εκδίκαση των άλλων 12 κατηγορουμένων, το μακρό χρονικό διάστημα που πέρασε από  την τέλεση των αδικημάτων, τις προσωπικές και οικογενειακές τους συνθήκες και το γεγονός ότι δεν επωφελήθηκαν από την τέλεση των αδικημάτων.Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις