Tuesday 22nd of January 2019 03:01:02 PM

Ιθύνων νους στο φόνο της Ρόσκα

Ιθύνων νους στο φόνο της Ρόσκα

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ δράση και συμπεριφορά του κατηγορούμενου 3, ουδόλως διαφοροποιείται από την εγκληματική δράση των πρώην κατηγορουμένων 1 και 2 και συνεπώς δεν δικαιολογείται η διαφοροποίηση της ποινής που θα του επιβληθεί, σε σχέση με την ποινή φυλάκισης των 13 και 10 χρόνων που επιβλήθηκε στους πρώην κατηγορούμενους 1 και 2 αντίστοιχα.

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λάρνακας Στάλω Χατζηγιάννη (Πρόεδρος) Μιχάλης Αμπίζας και Αλεξάνδρα Λυκούργου καταδικάζοντας ομόφωνα σε φυλάκιση 15 χρόνων τον Παναγιώτη Αλεξάνδρου 27 χρονών από τη Λάρνακα ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία. Συγκεκριμένα ο Αλεξάνδρου, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ήταν ο ιθύνον νους της δολοφονίας της Μολδαβής Ντανιέλα Ρόσκα  36 χρονών, η οποία βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της την 1η Νοεμβρίου 2015.

Το θύμα δολοφόνησαν κατόπιν προτροπής του Αλεξάνδρου οι Βούλγαροι Πλάμεν Πέλοφ και Ντάνιελ Σλάβτσετ οι οποίοι παραδέχθηκαν και στη συνέχεια κατάθεσαν στο Κακουργιοδικείο εναντίον του Αλεξάνδρου. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρονών και ο δεύτερος σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

 Στην καταδικαστική απόφαση τους οι τρεις Δικαστές τόνισαν στην αρχή ότι, κατά την επιβολή ποινής στους πρώην κατηγορούμενους 1 και 2, λήφθηκε μεταξύ άλλων, σοβαρά υπόψη από το Δικαστήριο η άμεση παραδοχή τους στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, η συνεργασία τους με την Αστυνομία, ως και η οικειοθελής επιστροφή του πρώην κατηγορούμενου 1 από την Βουδαπέστη στην Κύπρο και η άμεση παράδοση του στην Αστυνομία για να αντιμετωπίσει με βάση το Νόμο, τις συνέπειες των πράξεων του, στοιχεία που ελλείπουν στην περίπτωση του κατηγορούμενου του Αλεξάνδρου.

Περαιτέρω οι Δικαστές υπέδειξαν τα ακόλουθα:

-Υπό τα περιστατικά της κρινόμενης περίπτωσης, ο κατηγορούμενος 3 ( Παναγιώτης Αλεξάνδρου) ήταν το πρόσωπο που όχι μόνο προήγαγε τους πρώην κατηγορούμενους 1 και 2 για να διαρρήξουν το διαμέρισμα του θύματος και να το κλέψουν, αλλά τους παρότρυνε επιπρόσθετα, δίδοντας ρητές και σαφείς οδηγίες στον πρώην κατηγορούμενο 1, να αρπάξουν, κτυπήσουν και δέσουν το θύμα, αν χρειαζόταν, ώστε να επιτύχουν τον εν λόγω παράνομο σκοπό τους, αποδεχόμενος ταυτόχρονα και τις οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες θα επέφερε στο θύμα η υλοποίηση του σκοπού αυτού. Κατά την διάπραξη των αδικημάτων της διάρρηξης και κλοπής, οι πρώην κατηγορούμενοι 1 και 2 άρπαξαν, κτύπησαν και έδεσαν το θύμα, ως οι οδηγίες του κατηγορούμενου 3, με αποτέλεσμα όμως να επέλθει ο θάνατος του θύματος, ως συνέπεια των σοβαρών κτυπημάτων που του επέφεραν και του δεσίματος του, καθιστώντας το ανίκανο να αντιδράσει. Στη βάση αυτών των γεγονότων είναι που ο κατηγορούμενος 3 κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο στο αδίκημα της ανθρωποκτονία Ό,τι προκύπτει από τα περιστατικά της υπόθεσης είναι ότι ο κατηγορούμενος 3, ως ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας, αφού εμπνεύστηκε και σχεδίασε την παράνομη είσοδο των πρώην κατηγορουμένων 1 και 2 στο διαμέρισμα του θύματος, ασκώντας κυρίαρχη εξουσία στη θέληση του πρώην κατηγορουμένου 1, εν τέλει κατέστησε αυτόν, ως και τον πρώην κατηγορούμενο 2, άβουλα όργανα του, τους οποίους και χρησιμοποίησε προς υλοποίηση του σκοπού του, που αρχικά ήταν η διάρρηξη και κλοπή. Όμως στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού του, έδωσε τέτοιες οδηγίες σ΄ ό,τι αφορά τη μεταχείριση του θύματος - αρπαγή, κτυπήματα και δέσιμο του για εξάλειψη της οποιασδήποτε αντίδρασης του - στη βάση των οποίων, ως θέμα λογικής συνέπειας, αποδέχτηκε και τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες των πρώην κατηγορουμένων 1 και 2, στη σωματική ακεραιότητα και ζωή του θύματος.

 -Ό,τι προκύπτει από τα περιστατικά της υπόθεσης είναι ότι ο κατηγορούμενος 3, ως ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας, αφού εμπνεύστηκε και σχεδίασε την παράνομη είσοδο των πρώην κατηγορουμένων 1 και 2 στο διαμέρισμα του θύματος, ασκώντας κυρίαρχη εξουσία στη θέληση του πρώην κατηγορουμένου 1, εν τέλει κατέστησε αυτόν, ως και τον πρώην κατηγορούμενο 2, άβουλα όργανα του, τους οποίους και χρησιμοποίησε προς υλοποίηση του σκοπού του, που αρχικά ήταν η διάρρηξη και κλοπή. Όμως στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού του, έδωσε τέτοιες οδηγίες σ΄ ό,τι αφορά τη μεταχείριση του θύματος - αρπαγή, κτυπήματα και δέσιμο του για εξάλειψη της οποιασδήποτε αντίδρασης του - στη βάση των οποίων, ως θέμα λογικής συνέπειας, αποδέχτηκε και τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες των πρώην κατηγορουμένων 1 και 2, στη σωματική ακεραιότητα και ζωή του θύματος.

-Ως μετριαστικούς παράγοντες θα προσμετρήσουμε προς όφελος του κατηγορούμενου 3, το λευκό ποινικό μητρώο του, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του καλού του χαρακτήρα, όπως παρουσιάζονται μέσα από τις Βεβαιώσεις (Τεκμ. Α και Β), τα προβλήματα υγείας του, σύμφωνα με τα Ιατρικά Πιστοποιητικά (Τεκμ. Γ, Δ. και Ε), ως και τις επιπτώσεις της φυλάκισης στην οικογένεια του και ειδικότερα στο ανήλικο παιδί του και στην αρραβωνιαστικιά του, οι οποίες όμως, όπως αποφασίσθηκε στην υπόθεσηDomotov κ.ά. ν. Αστυνομίας (1996) 2 Α.Α.Δ. 328, σελ. 331, δεν είναι αποφασιστικής σημασίας στον καθορισμό της ποινής.

-Το θύμα όταν εντοπίστηκε νεκρό, έφερε εμφανείς κακώσεις σε όλο το σώμα του και το κεφάλι ήταν παραμορφωμένο. Ο θάνατος του θύματος προήλθε από ασφυξία συνεπεία εισρόφησης αίματος, βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και εσωτερική αιμορραγία. Είχε αποβιώσει οκτώ με δώδεκα ώρες προ του εντοπισμού της. Διαπιστώθηκε περαιτέρω ότι το θύμα δεν απεβίωσε αμέσως μετά τα κτυπήματα αλλά ώρες μετά (30 περίπου ώρες).

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις