Tuesday 22nd of January 2019 02:52:44 PM

Πλαστή άδεια οδηγού

Πλαστή  άδεια οδηγού

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  προβλήματα, σύμφωνα με τη συνήγορο του, τον οδήγησαν να αγοράσει πλαστή άδεια οδηγού που έφερε  διαφορετικό όνομα από το δικό του, αλλά με δική του φωτογραφία. Με την πλαστή άδεια οδηγούσε, ενώ δεν είχε άδεια οδήγησης ούτε και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 30 Δεκεμβρίου 2014 διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου ο οποίος κατάγεται από τη Συρία και  εντοπίστηκε κυπριακή άδεια οδηγού με στοιχεία κατόχου εις το όνομα Mohamed Al Mossa, στην οποίαν απεικονιζόταν φωτογραφία του κατηγορουμένου. Επειδή εγέρθηκαν υποψίες για τη γνησιότητα του εγγράφου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών πραγματοποίησε εξετάσεις μέσα από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι στις 16.08.11 εκδόθηκε αντίγραφο της άδειας οδηγού του Mohamed Al Mossa αφού προηγήθηκε ένορκη δήλωση ότι το πρωτότυπο έγγραφο είχε απωλεσθεί. Ανακρινόμενος ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο έγγραφο πριν από ένα χρόνο πληρώνοντας το ποσό των €200. Κατόπιν περαιτέρω εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία, στις 31.12.14 ο Mohamed Al Mossa ανάφερε ότι ποτέ δεν απώλεσε την άδεια οδήγησης του και ουδέποτε προέβηκε σε δήλωση για έκδοση καινούργιας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, μέσα από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι στις 02.12.11 και 23.12.12 ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο έγγραφο οδήγησε δύο μηχανοκίνητα οχήματα χωρίς σε αμφότερες τις περιπτώσεις αυτός να είναι κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης και δίχως να βρίσκεται σε ισχύ πιστοποιητικό ασφάλισης ευθύνης του ιδίου ως οδηγού έναντι τρίτου, έγγραφο το οποίο είχε υποδείξει στις 02.12.11 στον αστυφύλακα 5385 Ν. Χριστοφή και στις 23.12.12 στον αστυφύλακα Γ. Γεωργίου παριστάνοντας ψευδώς σε αμφότερες περιπτώσεις ότι επρόκειτο για τον Mohamed Al Mossa.

Ο 35χρονος αλλοδαπός κατηγορήθηκε και παραδέχθηκε τα αδικήματα που διέπραξε, και ο Επαρχιακός Δικαστής Πάφου Γεώργιος Βλάμης καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση δύο μηνών και παράλληλα του στέρησε για τέσσερις μήνες τη έκδοση άδειας οδήγησης.

Ο κατηγορούμενος διαμένει με την οικογένεια του στην Πάφο όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που διεξάγονται στην πατρίδα του. Εργάζεται δε ως εργάτης με εισόδημα €35 την ημέρα ενώ η Ρουμάνα σύζυγος του εργάζεται ως καθαρίστρια.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής η συνήγορος του Μ. Σαββίδου υποστήριξε ότι ο πελάτης της διέπραξε τα αδικήματα, γιατί όπου πήγαινε να ζητήσει εργασία οι εργοδότες απαιτούσαν άδεια οδηγού.

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Δικαστής Βλάμης επεσήμανε και τα ακόλουθα:

1) Η σοβαρότητα τέτοιων αδικημάτων έγκειται ακόμη στο γεγονός ότι ενέχουν το κοινό στοιχείο του δόλου. Είναι αδικήματα που αποσκοπούν στην εξαπάτηση δημοσίων αρχών, οργανισμών και ατόμων. Μέσα από τέτοια σοβαρής φύσεως παρανομία, απώτερος στόχος του παραβάτη είναι η δόλια απόκτηση πλεονεκτήματος και προσωπικού οφέλους εις βάρος άλλων ατόμων με την ενσυνείδητη παρουσίαση ενός προσώπου και μίας κατάστασης που εν γνώση του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για αδικήματα που έκδηλα υποτιμούν τους νόμους, κανονισμούς και θεσμούς ενός δημοκρατικού κράτους. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά κατατάσσουν τα εν λόγω αδικήματα ανάμεσα σ' αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εγκληματικότητας.

2) Τα τροχαία αδικήματα που ο κατηγορούμενος διέπραξε επιδεικνύουν ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα περιφρόνηση στην τήρηση των θεσμών και κανονισμών της τροχαίας. Είναι αδικήματα που υποβιβάζουν το επίπεδο της οδικής συμπεριφοράς. Επίσης πρόκειται για αδικήματα που ενέχουν το στοιχείο του κινδύνου κατά της ανθρώπινης ζωής. Η οδική συμπεριφορά κάθε ατόμου που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα σε δημόσιο δρόμο πρέπει να είναι τέτοια που να λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι στο ίδιο όχημα δυνατό να επιβαίνουν άλλα άτομα καθώς επίσης ότι ο δημόσιος δρόμος χρησιμοποιείται από άλλους οδηγούς αλλά και πεζούς. Ως εκ τούτου, οι ενέργειες του οδηγού δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων πολιτών που εκείνη τη στιγμή επιλέγουν να πορευθούν στον ίδιο δρόμο και ούτε μέσα από τέτοιες πράξεις το θύμα να διατρέχει κίνδυνο να παραμείνει οικονομικά εκτεθειμένο μπροστά στην αδυναμία της προσωπικής καταβολής αποζημιώσεων από τον υπαίτιο οδηγό στην περίπτωση σοβαρού δυστυχήματος προκαλώντας του έτσι επιπτώσεις στην περαιτέρω πορεία της ζωής του. Δυστυχώς η Κύπρος έχει πληρώσει βαρύ τίμημα με άτομα που είτε έχασαν τη ζωή τους είτε τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της μη επίδειξης του απαιτούμενου επιπέδου οδικής συνείδησης.

 

3) Χωρίς ίχνος δισταγμού ο κατηγορούμενος εξαπάτησε αστυνομικό προσποιούμενος ότι επρόκειτο για διαφορετικό άτομο επιδεικνύοντας του πλαστογραφημένη άδεια οδήγησης την οποίαν και χρησιμοποιούσε προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των νόμων και κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίς να επιλέξει τη νόμιμη οδό ο κατηγορούμενος επέλεξε να εξαπατήσει τις αρχές της Κύπρου, μιας χώρας που τον δέχτηκε στο έδαφος της και για τόσα χρόνια τον φιλοξενεί.  Επιλέγοντας την εύκολη αλλά παράνομη οδό ο κατηγορούμενος προέβηκε στις προαναφερόμενες εγκληματικές πράξεις προς εξυπηρέτηση ιδιοτελούς σκοπού που ήταν να οδηγεί ανενόχλητα εξαπατώντας τις αρμόδιες αρχές χωρίς να αισθάνεται υποχρέωση να συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

 

4) Η δε ενέργεια του να αποκτήσει το συγκεκριμένο πλαστογραφημένο έγγραφο έναντι καταβολής χρηματικού ποσού €200 καταδεικνύει περιφρόνηση στους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα δείχνει τον οργανωμένο τρόπο που ο κατηγορούμενος έδρασε προκειμένου να πετύχει τον παράνομο σκοπό του. Η αναζήτηση της πηγής που θα του εξασφάλιζε το πλαστογραφημένο έγγραφο, η επιτυχία της παράνομης εξεύρεσης του εν λόγω εγγράφου, η απεικόνιση της δικής του φωτογραφίας σε έγγραφο με το όνομα και τα στοιχεία άλλου ατόμου και η συγκέντρωση του ποσού που του ζητήθηκε είναι διαβήματα που δείχνουν στοιχεία δράσης στη βάση οργανωμένου σχεδίου που εκτελέστηκε με τον κατηγορούμενο να αποτελεί μέρος αυτού. Όλα αυτά επιβαρύνουν τη θέση του κατηγορουμένου.

5) Η ευπαίδευτη συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε τα οικονομικά προβλήματα ως την αιτία που οδήγησε τον κατηγορούμενο στη διάπραξη των αδικημάτων. Με κάθε σεβασμό στην κυρία Σαββίδου η πληρωμή του ευκαταφρόνητου ποσού των €200 για την απόκτηση της πλαστογραφημένης άδειας οδήγησης δεν θα μπορούσε να είχε καταβληθεί από ένα άτομο που αγωνίζεται για την επιβίωση του. Πέραν όμως και ανεξαρτήτως αυτού, όπως ήδη έχει λεχθεί προηγουμένως, τα όποια οικονομικά προβλήματα κάποιος αντιμετωπίζει, όσο σοβαρά και αν είναι, σε καμία περίπτωση αποτελούν διαβατήριο συγχώρεσης για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων και στη συνέχεια δικαιολογία προκειμένου κάποιος να εκμαιεύσει επιείκεια. Στις περιπτώσεις, όπως στην παρούσα υπόθεση, όπου διαπράττονται σοβαρά αδικήματα για τα οποία πρέπει να επιβάλλονται αποτρεπτικές ποινές, οι προσωπικές και οικονομικές περιστάσεις του κατηγορουμένου είναι ήσσονος σημασίας έτσι ώστε, όπως προηγουμένως έχει λεχθεί, με την εξατομίκευση της ποινής να μην υπονομεύεται ή να καταστρέφεται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας της ποινής (Ιωάννου άλλως Μουσικός v. Αστυνομίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 286Κλεοβούλου v. Αστυνομίας (1998) 2 Α.Α.Δ. 57 και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας v. Ζαννέτου (2001) 2 Α.Α.Δ. 438). Από τον κατηγορούμενο αναμενόταν να επιδείξει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι σε μια χώρα που τον φιλοξενεί.

 

 

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις