Saturday 16th of February 2019 10:12:39 PM

Προκάλεσε θανατηφόρο

Προκάλεσε θανατηφόρο

ΕΝΟΧΟΣ για πρόκληση θανατηφόρου οδικού δυστυχήματος και για οδήγηση αυτοκινήτου υπό την επήρεια αλκοόλης, κρίθηκε από τον Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χρίστο Ρασπόπουλο ο Χρίστος Κωνσταντίνου 73 χρονών.

Σύμφωνα με τις επί του κατηγορητηρίου λεπτομέρειες αδικήματος της 1ης κατηγορίας, «ο κατηγορούμενος την 11.2.2015 στη Λεωφόρο Τσερίου στο Στρόβολο, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν αναγόταν σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επέφερε το θάνατο της πεζής  Στυλιάνας Παπαγεωργίου 38 χρονών τέως από τον Στρόβολο.

Όσον αφορά την 2η Κατηγορία, σύμφωνα πάντα με τις λεπτομέρειες επί του Κατηγορητηρίου, «ο κατηγορούμενος κατά τον τόπο και χρόνο που αναφέρεται στην 1η Κατηγορία οδηγούσε το ίδιο μηχανοκίνητο όχημα αφού κατανάλωσε τέτοια ποσότητα αλκοόλης ώστε η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή του υπερέβαινε το καθορισμένο όριο, δηλαδή είχε 65 αντί 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε κάθε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής.

Ο θάνατος του θύματος προήλθε λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που προκλήθηκαν από το τροχαίο δυστύχημα, το οποίο συνέβη στις 17:38, ενώ η τραυματισμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στις 20:25 της ίδιας μέρας. Το θύμα επιχειρούσε να διασταυρώσει το δρόμο με γρήγορο βηματισμό.

Η Λεωφόρος Τσερίου είναι δρόμος ευθύς, επίπεδος και διπλής κατεύθυνσης με μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση. Το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας για την διακίνηση των οχημάτων για την κατεύθυνση του κατηγορουμένου, ήτοι από Λευκωσία προς Τσέρι είναι 3,30 μέτρα και για την λωρίδα κυκλοφορίας της αντίθετης κατεύθυνσης είναι 5,60 μέτρα. Οι δύο κατευθύνσεις διαχωρίζονται με άσπρη συνεχόμενη γραμμή. Στην αριστερή πλευρά του δρόμου ως η πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, υπάρχει κόλπος στάθμευσης οχημάτων πλάτους 5.40 μέτρων εντός του οποίου κατά τον χρόνο του δυστυχήματος, υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν πεζοδρόμια με υψομετρική διαφορά 10 εκατοστών από την άσφαλτο. Η περιοχή είναι κατοικημένη με όριο ταχύτητας 50 ΧΑΩ. Στον δρόμο όπου έγινε το δυστύχημα και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά του δρόμου ως η κατεύθυνση του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο κατηγορούμενος υπάρχουν τοποθετημένοι πάσσαλοι της ΑΗΚ με λαμπτήρες υψηλής τάσης. Κατά την ώρα του δυστυχήματος, οι εν λόγω λαμπτήρες που αποτελούν τον οδικό φωτισμό του δρόμου, δεν βρισκόταν σε λειτουργία. Ενεργοποιήθηκαν στις 17:45 της ίδιας ημέρας.

Κατανάλωση ουίσκι

Σύμφωνα με μάρτυρα ο κατηγορούμενος είχε σταματήσει σε καφενείο όπου έμεινε δέκα λεπτά και ήπιε ένα ποτήρι ουίσκι, η ποσότητα του οποίου ήταν όσο ένας κυπριακός καφές. Όπως δήλωσε καφετζής ο κατηγορούμενος δεν φαινόταν μεθυσμένος.

Όταν κατηγορήθηκε γραπτώς ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν οδηγούσε αμελώς αλλά ούτε και έτρεχε.

Άλλος μάρτυρας είπε πως το δυστύχημα έγινε κατά την διάρκεια του σούρουπου, ήτοι ο ήλιος δεν είχε δύσει εντελώς και υπήρχε ακόμα το τελευταίο φως της ημέρας το οποίο βοηθούσε να είναι ευδιάκριτα οποιαδήποτε αντικείμενα ή πρόσωπα εντός του δρόμου. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος, ενώ η άσφαλτος ελαφρά βρεγμένη λόγω βροχής. Κατά τον χρόνο του δυστυχήματος, ο οδικός φωτισμός δεν είχε ακόμα ανάψει.

 

Μύριζε αλκοόλ

 

Αστυνομικός μάρτυρας διαπίστωσε –όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο- ότι ο κατηγορούμενος μύριζε αλκοόλ και δεν μπορούσε να σταθεί καλά στα πόδια του και έτσι του ζήτησε να δώσει δείγμα εκπνοής για προκαταρτικό έλεγχο αλκοόλης. Ο κατηγορούμενος έδωσε δείγμα εκπνοής με ένδειξη «107 μg%». Αμέσως, ο μάρτυρας τον πληροφόρησε για το αποτέλεσμα και ότι ήταν υπό σύλληψη. Αφού του επίστησε την προσοχή στο νόμο, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Ήπια ένα ποτό». Ο τελικός έλεγχος αλκοόλης ήταν 65 μg%.

 

Αν δεν έπινε

 

Ο αστυνομικός εξεταστής του δυστυχήματος πρόσθεσε στην κατάθεση του ότι  χρησιμοποίησε τον μαθηματικό τύπο Vi= √Ve2-2ad για να υπολογίσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου κατά την στιγμή της επαφής αφού λήφθηκε υπόψη ότι μετά την επαφή το εν λόγω όχημα ακινητοποιήθηκε χωρίς βίαιη τροχοπέδηση, αλλά με ομαλή επιβράδυνση. Ο μάρτυρας  παρέπεμψε σε βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τον συντελεστή επιβράδυνσης ενός αυτοκινήτου σε ομαλή επιβράδυνση. Κατέληξε δε ότι η ταχύτητα του αυτοκινήτου κατά την ώρα της επαφής ήταν 38.44 ΧΑΩ. Με βάση τα πιο πάνω,  διαπίστωσε ότι εάν το αυτοκίνητο  κινείτο με 38.44 ΧΑΩ, τότε όταν η πεζή άρχισε να εισέρχεται εντός του δρόμου, το εν λόγω αυτοκίνητο βρισκόταν σε απόσταση 18.26 μέτρων πριν το σημείο επαφής και συνεπώς η πεζή βρισκόταν εντός της ακτίνας των φώτων του. Εάν ο κατηγορούμενος έβλεπε το θύμα και αντιδρούσε σε χρόνο 1.5 sec τότε θα εκδήλωνε κάποια αντίδραση σε απόσταση 2,24 μέτρα πριν το σημείο επαφής. Από τα πιο πάνω εξάγεται το συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, ότι εάν ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν οδηγούσε έχοντας προηγουμένως καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά τότε θα έβλεπε το θύμα και θα εκδήλωνε κάποια αντίδραση πριν το σημείο επαφής.

 

Έκλεγε το μωρό του θύματος

Σε κατάθεση που έδωσε ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα είπε ότι ενώ οδηγούσε στην Λεωφόρο Τσερίου με κατεύθυνση από Λευκωσία προς Τσέρι, κοντά στο Φούρνο της Πανδώρας, άκουσε ένα «τακ» στην δεξιά μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου του και είδε το καθρεφτάκι του να κρέμεται. Αμέσως πάτησε στόπερ και σταμάτησε. Δεν είδε με τι κτύπησε, ήτοι αν κτύπησε με αυτοκίνητο ή άνθρωπο. Μόλις σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και είδε μία κοπέλα ξαπλωμένη στην άσφαλτο και ένα μωρό που έκλαιγε κοντά στην κοπέλα που ήταν χάμω. Την εν λόγω γυναίκα και το παιδί της δεν τους είχε δει καθόλου πριν το δυστύχημα. Κοίταζε μπροστά του, είχε τα φώτα αναμμένα και όμως δεν είδε τους δύο πεζούς γιατί όπως ανέφερε, δεν υπήρχε καλός φωτισμός. Οδηγούσε δε προς το κέντρο του δρόμου, καθότι στα αριστερά υπήρχαν πεζοί και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ενώ κοίταζε μπροστά του και αφού απομακρύνθηκε από τους πεζούς που είχε δει αριστερά, έγινε το δυστύχημα. Πρόσθεσε ότι κοντά στο σημείο του δυστυχήματος υπάρχει διάβαση πεζών και η κοπέλα με το παιδί δεν την χρησιμοποιούσαν.

Ο Κατηγορούμενος πήγε κοντά στην κοπέλα και είδε ότι ήταν τραυματισμένη και ακίνητη στην άσφαλτο. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Διαπίστωσε ότι αυτή φορούσε σκούρα ρούχα. Κάποιοι από τον κόσμο που μαζεύτηκε, είπαν ότι κάλεσαν αστυνομία και ασθενοφόρο.

Στο μεταξύ το Δικαστήριο διέταξε την ετοιμασία έκθεσης του Γραφείου Ευημερίας για τον κατηγορούμενο και ανέβαλε την υπόθεση για αργότερα οπότε και η συνήγορος του Στέλλα Ερωτοκρίτου θα αγορεύσει για μετριασμός της ποινής. Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η δημόσιος κατήγορος Χριστίνα Θεμιστοκλέους.Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις