Saturday 16th of February 2019 09:56:19 PM

Έκλεβαν ζιβανία

Έκλεβαν ζιβανία

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ εννιά μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τρεις Ρουμάνοι, υπάλληλοι υπεραγοράς, οι οποίοι έβαλαν χέρι στα μπουκάλια με ζιβανία που πωλούνταν εκεί.

Οι κλοπές των ποτών καταγγέλθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2016 στην Αστυνομία από τον διευθυντή της υπεραγοράς ο οποίος σε κατάθεση του είπε πως  κατά τα έτη 2014 και 2016 μετά από καταμέτρηση του εμπορεύματος τους, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από την αποθήκη μεγάλος αριθμός μπουκαλιών ζιβανίας των 200ml. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για το έτος 2014 έλειπαν 2551 μπουκάλια και άλλη ποσότητα για το κάθε έτος πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Κατόπιν τούτου, αρχές Νοεμβρίου του 2016 τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στην αποθήκη και μετά από έλεγχο που έκαναν διαπιστώθηκε ότι ο 1ος κατηγορούμενος η ώρα 16:05 φαίνεται να εισέρχεται στην αποθήκη, να πλησιάζει το ράφι που βρίσκονταν τα κιβώτια με τις ζιβανίες και φάνηκε να κλέβει αριθμό μπουκαλιών, να τις βάζει μέσα στο παντελόνι του και να φεύγει. Στις 30.11.2016 και η ώρα 16:36 φαίνεται στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ο 2ος κατηγορούμενος να πλησιάζει το ράφι και να κλέβει αριθμό μπουκαλιών και να φεύγει. Στις 30.11.2016 και ώρα 19:02 φαίνεται στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ο 3ος κατηγορούμενος να πλησιάζει το πιο πάνω ράφι και να κλέβει αριθμό μπουκαλιών ζιβανίας, να τις βάζει στο παντελόνι του και να φεύγει. 

 

 Οι τρείς κλήθηκαν στο Τ.Α.Ε. Πάφου όπου προφορικά παραδέχθηκαν ότι εδώ και ένα μήνα περίπου όταν δούλευαν συνεννοούνταν και έπαιρναν από την αποθήκη ένα - δυο μπουκάλια ζιβανία  200ml τα οποία κατανάλωναν ενώ εργάζονταν.  Όσον αφορά τις ποσότητες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που κατηγορούνται, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

 

Ακολούθως, στις 20.12.2016 οι κατηγορούμενοι αφού συνελήφθησαν τους επιστήθηκε η προσοχή τους στο Νόμο, κατηγορήθηκαν γραπτώς και απάντησαν όλοι  ότι δεν έκλεψαν για τόσα χρόνια.  Στις καταθέσεις που έδωσαν παραδέχθηκαν ενοχή για τις κατηγορίες όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο. 

Τέλος, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν προηγούμενες καταδίκες, ούτε και έξοδα.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος των κατηγορουμένων, για σκοπούς μετριασμού της ποινής, εξέφρασε την απολογία και μεταμέλεια των κατηγορουμένων. Ανάφερε ότι τους έχει εξηγήσει τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν και την έχουν κατανοήσει. Τόνισε το λευκό τους ποινικό μητρώο και είπε ότι δεν έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη τόσο πριν όσο και μετά τη διάπραξη των αδικημάτων αυτών. Ζήτησε επίσης να ληφθεί υπόψη η ομολογία τους και συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές από την πρώτη στιγμή και ότι παραδέχθηκαν ότι έκλεψαν τις συγκεκριμένες ποσότητες ζιβανιών που αναφέρονται στις κατηγορίες.

Αναφορικά με τις περιστάσεις διάπραξης των εν λόγω αδικημάτων, ανέφερε ότι έπαιρναν τα μπουκάλια όχι όμως για τα βγάλουν έξω από την αγορά και να έχουν οικονομικό όφελος Ο σκοπός που τα έπαιρναν ήταν για να τα καταναλώνουν στο χώρο εργασίας τους και ουδέποτε τα έβγαλαν έξω από αυτό με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος ή άλλο οικονομικό όφελος. Ενέργησαν επιπόλαια και απερίσκεπτα και η όλη συμπεριφορά τους αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό στη ζωή τους.

Ο συνήγορος Ν. Δημοσθένους σημείωσε πως η αξία των κλαπέντων είναι πολύ μικρή και οι ιδιοκτήτες της υπεραγοράς έχουν ήδη αποζημιωθεί.

Στην καταδικαστική απόφαση του ο  Δικαστής Χρίστος Χριστοδούλου παρατήρησε ανάμεσα στα άλλα ότι:

Οι εργοδότες εμπιστεύθηκαν τους κατηγορούμενους για να εργαστούν στην επιχείρηση τους παρέχοντας τους εργασία την οποία όπως προκύπτει την είχαν ανάγκη αφού ήρθαν στην Κύπρο γι αυτό το σκοπό και για ένα καλύτερο μέλλον, αντί να το σεβαστούν, έκλεβαν και οικειοποιούνταν διάφορα μπουκάλια ζιβανία από την αποθήκη στην οποία είχαν πρόσβαση στα πλαίσια της εργασίας τους.

 

Η ενέργεια τους αυτή είναι άκρως απαράδεκτη, καταρρίπτει την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η σχέση εργοδότη - εργοδοτούμενου και την εμπιστοσύνη που πρέπει να διακατέχει μια τέτοια σχέση.

 

Δεν παραγνωρίζω τους λόγους που τους ώθησαν να διαπράξουν τα εν λόγω αδικήματα και να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κα συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω ποτά για δική τους κατανάλωση και δεν είχαν οποιοδήποτε οικονομικό όφελος αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία και εξήγηση για τις πράξεις του αυτές. Ουδείς έχει δικαίωμα να οικειοποιείται περιουσία η οποία δεν του ανήκει για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνεται αυτό, πόσο μάλλον όταν η περιουσία αυτή ανήκει στον εργοδότη του ο οποίος για την άσκηση της επιχείρησης του επέδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δίνοντας του το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην αποθήκη που διατηρούσε τα προϊόντα του. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι άκρως σοβαρή και καταδικαστέα και το Δικαστήριο έχει καθήκον σε τέτοιες περιπτώσεις να επιβάλλει αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές.

 

Αναστέλλοντας την ποινή φυλάκισης ο Δικαστής Χριστοδούλου έλαβε υπόψη του την έμπρακτη μεταμέλεια των κατηγορουμένων, η οποία καταδεικνύεται από τη συνεργασία τους με τις αστυνομικές αρχές μετά από τη σύλληψη τους, την ομολογία τους για τη διάπραξη των αδικημάτων στην έκταση την οποία κατηγορούνται, την παραδοχή τους ενώπιον του Δικαστηρίου και την απολογία τους καθώς επίσης και την αποζημίωση των παραπονουμένων. Επίσης, λαμβάνω υπόψη μου και τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του αδικήματος που διέπραξαν.

 Θα λάβω περαιτέρω υπόψη μου, υπογράμμισε ο Δικαστής  τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες των κατηγορουμένων όπως αναφέρονται στις Εκθέσεις του Γραφείου Ευημερίας. Εκείνο το οποίο αναφύεται ως γενική εικόνα είναι ότι οι κατηγορούμενοι από το 2008 και 2009 που ήρθαν στην Κύπρο με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον, εργάζονται σταθερά, είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, δεν δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα και δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές τόσο πριν όσο και μετά τη διάπραξη του αδικήματος της παρούσας υπόθεσης. Προκύπτει επίσης οι οικονομικές τους δυνατότητες να είναι περιορισμένες ενώ ο 3οςκατηγορούμενος βοηθά οικονομικά τους γονείς του και τον άρρωστο αδελφό του.

 Πέραν των πιο πάνω και πέραν από την απώλεια της εργασίας τους, που ήταν το φυσικό επακόλουθο της συμπεριφοράς τους και που δεν έχουν να μέμφονται κανένα άλλο πλην του εαυτού τους, στιγματίστηκαν και από το περιβάλλον τους για την εν λόγω συμπεριφορά τους.

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις