Monday 22nd of October 2018 09:42:07 AM

Απόσπασε ένεση

Απόσπασε ένεση

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της να βοηθήσει ασθενή, απέσπασε ένεση αξίας €450 από φαρμακοποιό, χρησιμοποιώντας την γνωριμία της με τον παραπονούμενο, ο οποίος κατάγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και η 56χρονη συνελήφθη. Παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, όπου παραδέχθηκε την κατηγορία που της απαγγέλθηκε, δηλαδή ότι στις 21 Νοεμβρίου 2011 είχε μεταβεί στο φαρμακείο και ζήτησε μια ένεση ACLASTA 5 MG 100ML αξίας €450, γιατί ήταν επείγον όπως του ανέφερε και του είπε ότι θα του έπαιρνε τα χρήματα αργότερα από το τμήμα θαλασσαιμικών. Ο παραπονούμενος γνώριζε την κατηγορούμενη για αρκετά χρόνια καθότι η τελευταία είχε εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης. 

Όπως περαιτέρω του ισχυρίστηκε, η ίδια ήταν μέλος του τμήματος θαλασσαιμικών Πάφου και την εν λόγω ένεση την χρειάζονταν στο τμήμα αυτό για επείγον περιστατικό. Ο παραπονούμενος της είχε δώσει τη συγκεκριμένη ένεση και αφού πέρασαν 10 - 15 μέρες και δεν είχε πάρει τα χρήματα του, επικοινώνησε μαζί της και του απέστειλε το ποσό των €150 με ταξί.

Ακολούθως, δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη πληρωμή. Τότε ο παραπονούμενος επικοινώνησε τόσο με το τμήμα θαλασσαιμικών Πάφου όσο και με τα κεντρικά στη Λευκωσία και κανένας δεν γνώριζε το όνομα της κατηγορούμενης και διαφάνηκε ότι η αυτή δεν ήταν μέλος του Συνδέσμου τον οποίο ανέφερε. Ο παραπονούμενος μετέβηκε στο Τ.Α.Ε. Πάφου όπου κατήγγειλε την υπόθεση, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, συνελήφθηκε η κατηγορούμενη και όταν της επιστήθηκε η προσοχή της στο Νόμο δεν απάντησε ο,τιδήποτε. Η κατηγορούμενη κατηγορήθηκε γραπτώς στις 8.1.2016 και αφού της επιστήθηκε η προσοχή της στο Νόμο απάντησε «δεν παραδέχομαι».

Ο ευπαίδευτος συνήγορος της κατηγορουμένης Κλ. Καραμανίδης εξέφρασε την απολογία και μεταμέλεια της, η οποία είναι έμπρακτη αφού εν τέλει αποζημίωσε πλήρως τον παραπονούμενο και ο τελευταίος δεν έχει πλέον οποιοδήποτε παράπονο εναντίον της. Προς το σκοπό αυτό κατάθεσε στο Δικαστήριο έγγραφο το οποίο αποτελεί σχετική δήλωση του παραπονούμενoυ και σχετική απόδειξη εξόφλησης.

Πέραν των πιο πάνω, ο συνήγορος απέδωσε την όλη εγκληματική συμπεριφορά της κατηγορουμένης στην προσπάθεια της να βοηθήσει ένα ασθενή που χρειαζόταν τη συγκεκριμένη ένεση και η ίδια δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Η ίδια κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν όντως μέλος του θαλασσαιμικού συνδέσμου αλλά όχι του τμήματος θαλασσαιμικό Πάφου όπως ανάφερε στον παραπονούμενο και το κίνητρο της ήταν να βοηθήσει ένα ασθενή που την είχε ανάγκη.

 

Ο συνήγορος επίσης κάλεσε το Δικαστήριο να λάβει υπόψη του το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα που καλείται το Δικαστήριο να επιβάλει ποινή και το οποίο ανέρχεται σε 3 ½ περίπου χρόνια.

 

 Τέλος, αποτέλεσε εισήγηση της υπεράσπισης ότι σε περίπτωση ποινής φυλάκισης, τότε δικαιολογείται η αναστολή εκτέλεση της, εν όψει όλων των ανωτέρω.

 Ποινή

Επιβάλλοντας στην 56χρονη πρόστιμο €400 ο Επαρχιακός Δικαστής Πάφου Χρίστος Χριστοδούλου τόνισε τα ακόλουθα:

«Έχω ιδιαίτερα προβληματιστεί αναφορικά με το είδος της ποινής το οποίο θα πρέπει να επιβληθεί στην παρούσα υπόθεση. Το αδίκημα το οποίο η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει είναι ιδιαίτερα σοβαρό, εμπεριέχει το στοιχείο της απάτης και της ανεντιμότητας, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και χρήζει αποτροπής. Αυτό όμως δεν ατονεί την ανάγκη για εξατομίκευση της ποινής. Λαμβάνοντας υπόψη μου όλα τα πιο πάνω ελαφρυντικά της κατηγορουμένης και ειδικότερα τις περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος, το κίνητρο της κατηγορουμένης, το λευκό της ποινικό μητρώο, την αποζημίωση του θύματος, την παραδοχή της, τις προσωπικές της συνθήκες και το χρόνο που παρήλθε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα που το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει ποινή, έχω καταλήξει ότι η ποινή φυλάκισης μπορεί να αποφευχθεί και ότι η κατάλληλη στην παρούσα περίπτωση ποινή είναι η χρηματική».

Επίσης ο Δικαστής Χριστοδούλου έλαβε υπόψη του τις περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος και το κίνητρο της κατηγορουμένης στη διάπραξη του που ήταν να βοηθήσει ασθενή που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη ένεση και ότι ο σκοπός της δεν ήταν να αποκτήσει η ίδια οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Τουλάχιστον, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο με τα όσα τέθηκαν ενώπιον μου. Εν κατακλείδι λήφθηκε υπόψη και το πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί την κατηγορούμενη, η οποία κλήθηκε να πληρώσει και τα έξοδα δίκης που ανέρχονταν σε €20.

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο