Monday 22nd of October 2018 08:49:41 AM

«Θέρισε» μητέρα

«Θέρισε» μητέρα

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΣ παράγοντας για τον κατηγορούμενο, ο οποίος σε κανένα στάδιο δεν εξέφρασε τη μεταμέλεια του, είναι και το γεγονός ότι οδηγούσε το όχημα του μετά από κατανάλωση αλκοόλης.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω και συνυπολογίζοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος, τις περιστάσεις διάπραξης του, τις συνέπειες που ήταν ο θάνατος ενός ανθρώπου, ο Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Χρίστος Ρασπόπουλος, καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης εννιά μηνών, σε 18 μήνες στέρηση της άδειας οδήγησης και σε 10 βαθμούς ποινής επί της άδειας οδηγού.

 

 Ο κατηγορούμενος ηλικίας 76 χρονών κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στο αδίκημα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και στο αδίκημα της οδήγησης αυτοκινήτου υπό την επήρεια αλκοόλης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 11 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 5.30 το απόγευμα, ο κατηγορούμενος οδηγούσε το αυτοκίνητο του

 στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Τσερίου με  κατεύθυνση από Λευκωσία προς Τσέρι. Ο οδικός φωτισμός δεν βρισκόταν σε λειτουργία, ενώ ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και έβρεχε ελαφρά. Παρά ταύτα, δεν είχε επέλθει ακόμα το σκότος και υπήρχε τέτοια ορατότητα στον δρόμο που οι οδηγοί μπορούσαν να βλέπουν και πέρα από την ακτίνα των φώτων πορείας τους, ήτοι πέραν των 30 μέτρων. Η περιοχή είναι κατοικημένη με όριο ταχύτητας 50 ΧΑΩ. Ο Κατηγορούμενος οδηγούσε με ταχύτητα περί τα 38 ΧΑΩ. Είχε αναμμένα τα μπροστινά φώτα πορείας του αυτοκινήτου του στην χαμηλή στάση.

Την ίδια στιγμή, η Στυλιάνα Παπαγεωργίου ηλικίας 38 ετών (στο εξής «το θύμα») βρισκόταν έξω από τον δρόμο, αριστερά ως η πορεία του Κατηγορούμενου. Συνόδευε τον υιό της ηλικίας 6.5 ετών και ήθελε να μεταβεί στον παιδότοπο «Μαγεμένη Πυξίδα» που βρίσκεται δεξιά ως η πορεία του κατηγορουμένου. Αφού το θύμα διένυσε περί τα 3 μέτρα εντός της λωρίδας κυκλοφορίας που κινείτο το όχημα του Κατηγορουμένου, επήλθε η επαφή του σώματος της με το μπροστινό δεξί προφυλακτήρα του οχήματος του κατηγορουμένου. Σε ελάχιστο χρόνο πριν την πρώτη επαφή, το θύμα πρόλαβε να σπρώξει τον υιό της, ο οποίος έπεσε στη μέση του δρόμου και δεν κτυπήθηκε από το αυτοκίνητο του Κατηγορουμένου. Ο Κατηγορούμενος δεν είδε καθόλου το θύμα και δεν ελάττωσε ταχύτητα πριν την επαφή του οχήματος του με αυτή, ούτε έκανε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για να αποφύγει την σύγκρουση. Ακολούθησαν κτυπήματα του σώματος του θύματος στο αυτοκίνητο του Κατηγορουμένου. Το θύμα εκτινάχθηκε στον αέρα και έπεσε περίπου στη μέση του δρόμου, τραυματισμένο θανάσιμα.  Αμέσως μετά το χτύπημα, ο κατηγορούμενος φρέναρε και σταμάτησε το όχημα του. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε το όχημα του έχοντας καταναλώσει τέτοια ποσότητα αλκοόλης ώστε η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή του ήταν 65mg% σε κάθε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής και συνεπώς υπερέβαινε το καθορισμένο όριο των 22mg%.

Προβλήματα υγείας

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, είναι καρδιοπαθής, παρουσιάζει νεφρική ανεπάρκεια και θα χρειαστεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, καθώς επίσης διαβήτη τύπου II, με αποτέλεσμα να λαμβάνει ινσουλίνη από το 2014. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος και η σύζυγος του, αλλά και λόγω της ηλικίας τους, έχουν ανάγκη από φροντίδα την οποία τους την παρέχουν οι κόρες τους. Η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του κατηγορουμένου έχει επηρεαστεί σημαντικά μετά το δυστύχημα. Επίσης, το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει και τη σύζυγο του, η οποία παρακολουθείται από ψυχολόγο. Ο κατηγορούμενος και η σύζυγος του συντηρούνται αποκλειστικά από τις συντάξεις που λαμβάνουν, συνολικού ύψους €770.

 

Λευκό μητρώο

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής, η  συνήγορος του κατηγορουμένου Στέλλα Ερωτοκρίτου  αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος οδηγούσε για πάρα πολλά χρόνια και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, δεν έχει απασχολήσει την δικαιοσύνη για οιονδήποτε αδίκημα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο λευκό του ποινικό μητρώο. Η άδεια οδήγησης του κατηγορουμένου έχει παραδοθεί στην Αστυνομία και σήμερα δεν οδηγεί. Επισήμανε το γεγονός ότι είναι άτομο με βεβαρυμμένο ιστορικό υγείας και έχει ταραχθεί συναισθηματικά ένεκα της παρούσας υπόθεσης. Εισηγήθηκε ότι η εκτέλεση ποινής στερητικής της ελευθερίας μπορεί να επιφέρει στον Κατηγορούμενο καταλυτικές  επιπτώσεις. Σε σχέση με τα γεγονότα της υπόθεσης, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, δεν συνηγορούν σε εγωιστική συμπεριφορά εκ μέρους του Κατηγορουμένου. Και τούτο διότι οδηγούσε στη ορθή λωρίδα κυκλοφορίας, με ταχύτητα χαμηλότερη της κανονικής, με φώτα αναμμένα, και ενώ ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από το θύμα, η τελευταία μπήκε στον δρόμο με γρήγορο βηματισμό.

 

 

Ευθύνη θύματος

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Δικαστής Ρασπόπουλος επεσήμανε ότι στην επιμέτρηση της ποινής έλαβε υπόψη του την συντρέχουσα ευθύνη του θύματος σημειώνοντας πως το σφάλμα του κατηγορούμενου δεν ήταν η μοναδική αιτία της επικίνδυνης κατάστασης που δημιουργήθηκε στο δρόμο. Στη δημιουργία αυτής της κατάστασης, υπογράμμισε ο Δικαστής, συνέβαλε και το θύμα που εισήλθε στον δρόμο με γοργό βήμα χωρίς προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι ο Κ

κατηγορούμενος είχε σταματήσει ή έστω ότι την είχε δει και ότι θα αντιδρούσε. Επισημαίνω επίσης το γεγονός ότι λίγα μέτρα προηγουμένως υπήρχε φωτοελεγχόμενη διάβαση πεζών.

Για το θέμα αυτό ο κ. Ρασπόπουλος παράπεμψε στο σύγγραμμα Sentencing in Cyprus, 2nd ed του κ. Πική σελ 235 όπου αναφέρεται ότι η συντρέχουσα αμέλεια δεν αποτελεί υπεράσπιση αποτελεί όμως σοβαρό ελαφρυντικό παράγοντα. Επίσης λήφθηκε υπόψη ο καλός χαρακτήρας του κατηγορούμενου και ότι το τραγικό επίδικο συμβάν είχε και εξακολουθεί να έχει έντονο συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο σε αυτόν και στην οικογένεια του.

Παράλληλα στην καταδικαστική απόφαση τονίζεται ότι ο κατηγορούμενος οδήγησε το όχημα του χωρίς να στρέψει σε καμιά στιγμή την προσοχή του στους πεζούς. Η αμέλεια δε που υπέδειξε, αντικειμενικά κρινόμενη, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι εμπεριείχε το στοιχείο της αδιαφορίας για την ασφάλεια άλλων προσώπων που χρησιμοποιούσαν το δρόμο. Δεν επρόκειτο για στιγμιαία αβλεψία υπό την έννοια της μια μόνο λανθασμένης κίνησης της στιγμής.

 

Επιβαρυντικός παράγοντας για τον Κατηγορούμενο είναι και το γεγονός ότι οδηγούσε το όχημα του μετά από κατανάλωση αλκοόλης ώστε η αναλογία αλκοόλη στην εκπνοή του να υπερβαίνει το καθορισμένο στο νόμο όριο.

Περαιτέρω, παρά το ότι, ως αναφέρθηκε ο Κατηγορούμενος έχει καταρρακωθεί συνεπεία του επίδικου συμβάντος, δεν εξέφρασε σε κανένα στάδιο την μεταμέλεια του.

 

 

 

 Για την Κατηγορούσα Αρχή: κα Χρ. Θεμιστοκλέους (για την απόφαση κα Φρ. Κακούρη)

Για τον Κατηγορούμενο: κα Στ. ΕρωτοκρίτουΠρόσθεσε ένα σχόλιο