Monday 24th of September 2018 06:45:39 PM

Αλκοόλ και οδήγηση

Αλκοόλ και οδήγηση

ΠΕΡΙΕΠΕΣΕ σε ψυχολογική κατάπτωση λόγω του θανάτου του πατέρα του, ήπιε αρκετό αλκοόλ και πήρε το αυτοκίνητο του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ατύχημα, να εγκαταλείπει τη σκηνή και να συνεχίζει να οδηγεί χωρίς μπροστινά φώτα και χωρίς ελαστικό στον ένα από τους τροχούς. Ευτυχώς πρόλαβε περιπολικό της Τροχαίας και τον ανέκοψε, πριν γίνει μεγαλύτερο κακό.

Οι «άθλοι» του 52χρονου εργοδηγού άρχισαν από τον δρόμο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς, όπου οδηγούσε με κατεύθυνση της Κοκκινοτριμιθιά στη δεξιά λωρίδα. Ξαφνικά με απότομο ελιγμό εισήλθε στην αριστερή λωρίδα, κτυπώντας με το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του το πισινό μέρος του προπορευόμενου οχήματος που οδηγούσε γυναίκα. Ακολούθως το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου κινήθηκε δεξιά και χτύπησε το τσιμεντένιο διαχωριστικό και συνέχισε την πορεία του. Το όχημα της γυναίκας μετά το χτύπημα  αφού έκανε μια περιστροφή γύρω από τον άξονα του, κατέληξε στην αριστερή λωρίδα ασφαλείας και ακινητοποιήθηκε.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη θλάση μυών αυχένα και της δόθηκε θεραπεία πριν πάρει εξιτήριο.

Στο μεταξύ ο κατηγορούμενος οδηγούσε ζικ-ζακ, χωρίς μπροστινά φώτα και χωρίς ελαστικό στον ένα τροχό. Ανακόπηκε από την Αστυνομία στο δρόμο προς τον Αστρομερίτη. Μύριζε έντονα αλκοόλ και υποβλήθηκε σε εξέταση. Διαπιστώθηκε πως έφερε 75 εκατομμυριοστά αντί  22 σε κάθε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής.

Ο 52χρονος παραδέχθηκε τις εννιά κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και που αφορούσαν ισάριθμα τροχαία αδικήματα. Δικαιολογήθηκε δε πως τη συγκεκριμένη ημέρα βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση γιατί πέθανε ο πατέρας του.

Καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση ενός μηνός, στέρηση της άδειας οδήγησης για τέσσερις μήνες και σε €500 εγγύηση για δύο χρόνια, ο Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Χρίστος Ρασπόπουλος, επεσήμανε ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω του θανάτου του πατέρα του, δεν μπορεί να αιτιολογήσει τις πράξεις του ή να ελαφρύνει τη θέση του. Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να καταναλώνει αλκοόλ, διευκρίνισε ο Δικαστής, όταν βρίσκεται σε στιγμές χαράς ή σε στιγμές λύπης. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να καταναλώνει τέτοια ποσότητα αλκοόλης που να καθιστά την ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση ελαττωμένη και ακολούθως να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα.

Εν δυνάμει φονικό όπλο

Στην απόφαση του ο Δικαστής Ρασπόπουλος υπογράμμισε επίσης: «Δεν παραγνωρίζω ότι ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε τη σκηνή ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης κάτι το οποίο σε κάποιο βαθμό διαφοροποιεί την παρούσα από τις περιπτώσεις που κάποιος με πλήρη διαύγεια εγκαταλείπει τη σκηνή δυστυχήματος. Από την άλλη, από το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εξέφρασε αμέσως την πρόθεση να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε όταν ανακόπηκε, δείχνει ότι είχε αντιληφθεί ότι ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα σε κάποια στιγμή προηγουμένως. Εντούτοις συνέχισε την εγωιστική του δράση οδηγώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς μπροστινά φώτα, χωρίς ελαστικό στον ένα τροχό και με ελαττωμένη ικανότητα οδήγησης.

Ενώ είχε ήδη προκαλέσει αναστάτωση στο δρόμο με την πρόκληση δυστυχήματος, απερίσκεπτα και εγωιστικά συνέχισε να κινείται στο δρόμο καθιστώντας τον εαυτό του και το αυτοκίνητο του ένα κινούμενο, εν δυνάμει, φονικό όπλο».Πρόσθεσε ένα σχόλιο