Monday 24th of September 2018 07:10:54 PM

Απλήρωτη η ένεση

Απλήρωτη η ένεση

ΛΑΧΑΝΙΑΣΜΕΝΗ έφθασε στο φαρμακείο ζητώντας μια ένεση που χρειάζονται οι θαλασσαιμικοί αξίας €450. Πρόκειται για επείγον περιστατικό είπε στον φαρμακοποιό που γνώριζε την 55χρονη. Της έδωσε το φάρμακο, και αυτή έφυγε αναφέροντας του ότι θα τον πλήρωνε μετά. Το μετά όμως κράτησε… πολύ και ο φαρμακοποιός της τηλεφώνησε ζητώντας τα χρήματα του, οπότε η γυναίκα του έστειλε ποσό €150 με ταξί.

Για τα υπόλοιπα χρήματα η 55χρονη δεν ανέφερε τίποτα οπότε ο φαρμακοποιός επικοινώνησε με το Τμήμα Θαλασσαιμικών Πάφου καθώς και με τα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, όμως κανένας δεν γνώριζε ούτε την γυναίκα ούτε για το λόγο που αυτή χρειαζόταν το φάρμακο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο φαρμακοποιός κατέφυγε στην Αστυνομία καταγγέλλοντας την απάτη, με αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να συλληφθεί, χωρίς όμως να παραδεχθεί την πράξη της.

Αργότερα όταν η κατηγορούμενη κατηγορήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, παραδέχθηκε την κατηγορία της εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις. Ο συνήγορος της Κλ. Καραμανίδης αγορεύοντας στο Δικαστήριο για μετριασμό της ποινής εξέφρασε την απολογία και μεταμέλεια της, η οποία είναι έμπρακτη αφού εν τέλει αποζημίωσε πλήρως τον παραπονούμενο και ο τελευταίος δεν έχει πλέον οποιοδήποτε παράπονο εναντίον της. Προς το σκοπό αυτό κατάθεσε στο Δικαστήριο σημείωμα το οποίο αποτελεί σχετική δήλωση του παραπονούμενoυ και σχετική απόδειξη εξόφλησης.

Πέραν των πιο πάνω, ο συνήγορος απέδωσε την όλη εγκληματική συμπεριφορά της κατηγορουμένης στην προσπάθεια της να βοηθήσει ένα ασθενή που χρειαζόταν τη συγκεκριμένη ένεση και η ίδια δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Η ίδια κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν όντως μέλος του θαλασσαιμικού συνδέσμου αλλά όχι του τμήματος θαλασσαιμικού Πάφου όπως ανάφερε στον παραπονούμενο και το κίνητρο της ήταν να βοηθήσει ένα ασθενή που την είχε ανάγκη.

Ο συνήγορος επίσης κάλεσε το Δικαστήριο να λάβει υπόψη του το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα που καλείται το Δικαστήριο να επιβάλει ποινή και το οποίο ανέρχεται σε 3 ½ περίπου χρόνια.

Ο κ. Καραμανίδης αναφέρθηκε επίσης στην άσχημη οικονομική κατάσταση της κατηγορούμενης καθώς και στο λευκό της ποινικό μητρώο.

Εκδίδοντας την απόφαση του ο Δικαστής Χρίστος Χριστοδούλου, αφού επεσήμανε τη σοβαρότητα του αδικήματος που διέπραξε η κατηγορούμενη, γιατί αυτό έχει έντονο το στοιχείο της απάτης, πρόσθεσε τα εξής:

«Η συμπεριφορά που επέδειξε η κατηγορουμένη κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αυτή εκμεταλλεύτηκε την γνωριμία της με τον παραπονούμενο και του παρουσιάστηκε ως μέλος του τμήματος θαλασσαιμικών Πάφου και ότι ενεργούσε για λογαριασμού του, με αποτέλεσμα να αποσπάσει από αυτόν την συγκεκριμένη ένεση. Δεν παραγνωρίζω ότι αυτή κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν μέλος του συνδέσμου θαλασσαιμικών και είχε σχέση με θαλασσαιμικά άτομα αλλά όφειλε να αποκαλύψει την πραγματική της εμπλοκή με τα άτομα αυτά και όχι να παρουσιαστεί ως μέλος του Τμήματος Θαλασσαιμικών Πάφου και ότι ενεργούσε για λογαριασμό τους, κάτι το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αποτέλεσμα της πιο πάνω ενέργειας της ήταν ο παραπονούμενος να της χορηγήσει τη συγκεκριμένη ένεση αξίας €450 και όταν εν τέλει δεν είχε πληρωθεί γι αυτήν να αναζητά τα χρήματα του από το Τμήμα Θαλασσαιμικών για να διαπιστώσει εν τέλει ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη δοσοληψία ούτε και με την κατηγορουμένη.

 

Η κατηγορούμενη όφειλε να είχε αποκαλύψει την πραγματική διάσταση των γεγονότων προς τον παραπονούμενο και όχι να την παραποιήσει με σκοπό να εξασφαλίσει την εν λόγω ένεση χωρίς την καταβολή χρημάτων. Η ενέργεια της αυτή πλήττει την ασφάλεια των συναλλαγών και ως τέτοια θα πρέπει να αποτρέπεται δια της επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών.   

 

Προς όφελος της κατηγορουμένης, λαμβάνω υπόψη μου την παραδοχή της ενώπιον του Δικαστηρίου, την απολογία της και την αποζημίωση του θύματος   πριν από την καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης εναντίον της, στοιχεία που καταδεικνύουν την έμπρακτη μεταμέλεια της. Περαιτέρω, λαμβάνω υπόψη μου το γεγονός ότι το θύμα δεν έχει οποιαδήποτε απαίτηση και κανένα παράπονο πλέον από την κατηγορούμενη, την οποία όπως αναφέρει γνωρίζει από το 2003.

Επίσης, λαμβάνω υπόψη μου το λευκό της ποινικό μητρώο, το γεγονός ότι η συμπεριφορά της αυτή ήταν μεμονωμένη και δεν ήταν μια συστηματική συμπεριφορά καθώς επίσης και το είδος και την αξία του αγαθού που εξασφάλισε.

 

Περαιτέρω, θα λάβω υπόψη μου τις περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος και το κίνητρο της κατηγορουμένης στη διάπραξη του που ήταν να βοηθήσει ασθενή που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη ένεση και ότι ο σκοπός της δεν ήταν να αποκτήσει η ίδια οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Τουλάχιστον, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο με τα όσα τέθηκαν ενώπιον μου.

Επιπρόσθετα, λαμβάνω υπόψη μου το χρόνο που παρήλθε από τη διάπραξη των αδικημάτων μέχρι σήμερα που καλείται το Δικαστήριο να επιβάλει ποινή. Αυτός ανέρχεται περί τα 3 ½ χρόνια χωρίς να προκύπτει ότι η κατηγορούμενη φέρει ιδιαίτερο μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση αυτή.

Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω και ασκώντας τη μέγιστη δυνατή επιείκεια προς το πρόσωπο της κατηγορουμένης, επιβάλλεται σε αυτήν στην  κατηγορία που αντιμετωπίζει, ποινή προστίμου €400».

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο