Wednesday 22nd of August 2018 10:11:18 AM

Βαρύς πέλεκυς για κοκαΐνη

Βαρύς πέλεκυς για κοκαΐνη

ΣΕ ΕΝΝΙΑ χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 39χρονος ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι κατείχε με σκοπό την προμήθεια ένα κιλό και 2,7 γραμμάρια κοκαΐνης.

Το αδίκημα διαπράχθηκε στις 10 Ιουνίου 2016 μετά τη λήψη πληροφορίας στην ΥΚΑΝ ότι ο κατηγορούμενος αυθημερόν θα μετέβαινε από τη Λάρνακα στη Λευκωσία με ενοικιαζόμενο όχημα για να παραδώσει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Οργανώθηκε αμέσως επιχείρηση και τοποθετήθηκαν άνδρες της ΥΚΑΝ σε διάφορα σημεία του δρόμου Λάρνακας-Λευκωσίας.

Γύρω στις 1.20 μ.μ. ο κατηγορούμενος θεάθηκε στον κόμβο Ριζοελιάς να οδηγεί αυτοκίνητο ενοικιάσεως με κατεύθυνση τη Λευκωσία. Δόθηκαν οδηγίες για να ανακοπεί μόλις εξερχόταν από τον αυτοκινητόδρομο. Μόλις ο κατηγορούμενος έφθασε στη Λευκωσία, άνδρες της ΥΚΑΝ τοποθέτησαν αστυνομικού φάρους και έκαναν σήμα στον κατηγορούμενο να σταματήσει, όμως αυτός προσπάθησε να διαφύγει, χτυπώντας σε δύο αυτοκίνητα της Αστυνομίας, ενώ ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε την πορεία του. Καταδιώχθηκε και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης θεάθηκε να πετά από το αυτοκίνητο ένα πακέτο που όταν εξετάστηκε διαπιστώθηκε ότι περιείχε άσπρη σκόνη.

Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι που ο κατηγορούμενος χτύπησε τρίτο αστυνομικό όχημα, και το αυτοκίνητο του ακινητοποιήθηκε πάνω σε πάσσαλους. Όταν αργότερα του επιδείχθηκε το πακέτο που είχε πετάξει από το παράθυρο του οχήματος του, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν ήξερε τι ήταν εκείνο το πράγμα.

Οι εξετάσεις του Κρατικού Χημείου έδειξαν ότι πακέτο περιείχε κοκαΐνη και λεβαμισόλη συνολικού βάρους ενός κιλού και 2,7 γραμμαρίων. Η δε καθαρή ποσότητα κοκαΐνης ανερχόταν σε 24% δηλαδή σε 240,648 γραμμάρια.

Ο κατηγορούμενος βαρυνόταν με δύο προηγούμενες καταδίκες για παρόμοιες υποθέσεις. Ο κατηγορούμενος παντρεύτηκε αρχές του 2017 ενώ βρισκόταν υπόδικος στις φυλακές, και έχει σήμερα ένα δεκάμηνο βρέφος.  Σε έκθεση του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών αναφέρεται ότι άρχισε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από την ηλικία των 16 ετών, αλλά τώρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί με πρόγραμμα που προσφέρεται στην Κεντρικές Φυλακές.

Ο συνήγορος του Γ. Πολυχρόνης ανάφερε πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυλισμού, γεγονός που του προκάλεσε στην παιδική και εφηβική ηλικία αισθήματα μειονεξίας, και δεχόταν καθημερινά «bulling» που του προκαλούσε ψυχολογική αναστάτωση και θλίψη. Επίσης ο συνήγορος υποστήριξε ως μετριαστικό για την ποινή παράγοντα, το γεγονός ότι η καθαρότητα της κοκαΐνης ήταν μόνο 24%. Κάλεσε δε το Δικαστήριο να αντιμετωπίσει τον κατηγορούμενο με το ποσοστό αυτό και όχι με το ένα κιλό και 2,7 γραμμάρια.

Στην ομόφωνα καταδικαστική απόφαση τους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Γεωργίου (Μέλη) τόνισαν τα ακόλουθα:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα υποδείξει την ανάγκη για την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών σε όσους εμπλέκονται με ναρκωτικά, τα οποία ενσπείρουν τον πόνο και τη δυστυχία στους νέους κυρίως, αλλά και στις οικογένειες τους. Τα αδικήματα της κατοχής και ιδιαίτερα της εμπορίας σκληρών ναρκωτικών, όπως είναι η κοκαΐνη, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τα Δικαστήρια με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Θεωρούμε την παρούσα υπόθεση αρκετά σοβαρή, όχι μόνο λόγω της ποσότητας και του είδους της απαγορευμένης ουσίας, η οποία συγκαταλέγεται στα σκληρά ναρκωτικά, αλλά και των περιστάσεων κάτω από τις οποίες έδρασε ο κατηγορούμενος. Όπως αναφέρθηκε στα γεγονότα, ο κατηγορούμενος στην προσπάθεια του να διαφύγει, αγνοώντας τα σήματα των ανδρών της ΥΚΑΝ, δεν δίστασε να κτυπήσει διαδοχικά σε τρία υπηρεσιακά οχήματα, προτού ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο του. Στοιχείο που υποδηλώνει θρασύτητα και πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια των ανδρών της ΥΚΑΝ, προκειμένου να υλοποιήσει τις παράνομες πράξεις του.

Πιστώνουμε στον κατηγορούμενο την παραδοχή του, το ότι καταβάλλει προσπάθειες για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, και τις οικογενειακές του συνθήκες. Δεν διέλαθε όμως της προσοχής μας ότι ο κατηγορούμενος, βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες για παρόμοιας φύσης αδικήματα, γεγονός που του αποστερεί τη δυνατότητα για επίδειξη περαιτέρω επιείκειας, την οποία θα εδικαιούτο αν είχε λευκό μητρώο. Όπως προκύπτει από τη νομολογία, οι προηγούμενες καταδίκες αποτελούν ένδειξη της στάσης και σεβασμού ενός κατηγορούμενου στους Νόμους της πολιτείας».

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η δικηγόρος της Δημοκρατίας Κρίστια Κυθραιώτη.

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο