Tuesday 22nd of January 2019 03:01:28 PM

Δεν ήταν ανθρωποκτονία

Δεν ήταν ανθρωποκτονία

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ τριάμισι  χρόνων καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο 60χρονος Ρουμάνος που κατηγορείτο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στη 46χρονη συμπατριώτισσα σύζυγο του. Αρχικά ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της συζύγου του, όμως αθωώθηκε από το Κακουργιοδικείο που έκρινε –βάση της μαρτυρίας Ιατροδικαστού- ότι ο θάνατος της γυναίκας προκλήθηκε από έμφραγμα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 16 Δεκεμβρίου 2015 το θύμα βρέθηκε νεκρό στο πάτωμα του πλυσταριού γηροκομείου στη Λευκωσίας όπου εργαζόταν. Οι υπόνοιες στράφηκαν εξ’ αρχής στον κατηγορούμενο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε διάσταση με τη Μαριάνα, την επισκεπτόταν συχνά στην εργασία της, όπως είχε πράξει και το βράδυ της 15/12/2015. Συνελήφθη το απόγευμα της 16/12/2015 και αφού ανακρίθηκε, στη συνέχεια εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, στη βάση στοιχείων που είχε εξασφαλίσει η Αστυνομία που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση. Αφού συμπληρώθηκαν οι ανακρίσεις, ο Κατηγορούμενος αντιμετώπισε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της συζύγου του.

Με βάση τις λεπτομέρειες του αδικήματος, φερόταν να είχε επιφέρει το θάνατο της με παράνομη πράξη, δηλαδή αφού της προκάλεσε πολλαπλές κακώσεις στην περιοχή της κεφαλής καθώς και ασφυξία, πιέζοντας την στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς, η Μαριάνα απεβίωσε συνεπεία ισχαιμίας της καρδίας.

Ο Κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Διεξήχθη ακρόαση κατά την οποία κατέθεσαν, ανάμεσα σε άλλους μάρτυρες, ένας ιατροδικαστής και ένας παθολογοανατόμος για την κάθε πλευρά, αφού υπήρξε έντονη αμφισβήτηση ως προς την αιτία θανάτου της Μαριάνας.

Το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε την εκδοχή της ιατροδικαστού της Υπεράσπισης ότι ο θάνατος της 46χρονης επήλθε από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι τις κακώσεις που έφερε η γυναίκα τις είχε προκαλέσει ο κατηγορούμενος ο οποίος είχε εισέλθει στο πλυσταριό του γηροκομείου το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου 2015.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο, εξασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 85(4) του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, πρόσθεσε την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης στην οποία έκρινε ένοχο τον Κατηγορούμενο, ενώ αθωώθηκε και απαλλάχθηκε στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής η συνήγορος του κατηγορούμενου Μιράντα Αγγελίδου αναφέρθηκε στην αγωνία και τη συναισθηματική φόρτιση την οποία βίωσε ο Κατηγορούμενος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, στην οποία εν τέλει αθωώθηκε. Επίσης η κ. Αγγελίδου εισηγήθηκε ότι τα τραύματα του θύματος δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά, δεν ήταν θανατηφόρα και δεν υπήρξε ούτε ένα κάταγμα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι.

Κατά την επιβολή της ποινής, ανέφερε η κα Αγγελίδου, το Δικαστήριο θα πρέπει να αποσυνδέσει το θάνατο της Μαριάνας από την πρόκληση των κακώσεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος. Ο θάνατος της Μαριάνας, υπέδειξε η συνήγορος, επήλθε από άλλη ανεξάρτητη αιτία (έμφραγμα) στην οποία δεν συνέτειναν με οποιοδήποτε τρόπο οι ενέργειες του Κατηγορούμενου, για τις οποίες καταδικάστηκε.

Στην ομόφωνη απόφαση τους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος), Σταύρος Σταύρου και Εύη Γεωργίου (Μέλη), επεσήμαναν ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα: «Θεωρούμε την κρινόμενη υπόθεση πολύ σοβαρή. Ο κατηγορούμενος, όπως προέκυψε από τη μαρτυρία, εισήλθε στο πλυσταριό του γηροκομείου όπου βρισκόταν η Μαριάνα και εκτελούσε την εργασία της και εκεί της επιτέθηκε προκαλώντας της τις σοβαρές κακώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Στη συνέχεια την εγκατέλειψε μόνη και αβοήθητη στο χώρο του πλυσταριού όπου εντοπίστηκε το επόμενο πρωινό νεκρή.

Έχουμε βεβαίως διαπιστώσει ότι τα τραύματα που προκάλεσε ο κατηγορούμενος στη Μαριάνα δεν συνδέονται με το θάνατο της, αφού διαφάνηκε ότι απεβίωσε από έμφραγμα και όχι από ισχαιμία, λόγω ασφυξίας από πίεση του λαιμού και των αεροφόρων οδών, ως ήταν η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι ο κατηγορούμενος, αφού την τραυμάτισε, καταφέρνοντας της πολλαπλά κτυπήματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι, την άφησε εντελώς αβοήθητη, εγκαταλείποντας το χώρο και αδιαφορώντας πλήρως για τις τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν οι κακώσεις στην υγεία της.

Η όλη συμπεριφορά καθώς και οι μετέπειτα ενέργειες του Κατηγορουμένου, υποδηλώνουν πλήρη αδιαφορία για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα της Μαριάνας. Η ποινή, συνεπώς, που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο θα πρέπει να είναι αυστηρή, ώστε να αντικατοπτρίζεται η σοβαρότητα του αδικήματος και οι πιο πάνω περιστάσεις που περιβάλλουν την όλη υπόθεση.

Παρά την ανάγκη για επιβολή αυστηρής τιμωρίας, λαμβάνουμε υπόψη το λευκό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του συνθήκες και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει σε αυτόν η φυλάκιση, ενόψει και του γεγονότος ότι είναι αλλοδαπός και δεν υπάρχει οποιοδήποτε συγγενικό του πρόσωπο στην Κύπρο.

Σταθμίζοντας όλα τα πιο πάνω, επιβάλλουμε στον Κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης τριάμισι χρόνων στην κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Η ποινή να αρχίζει από σήμερα, αλλά να μειωθεί κατά το διάστημα που ο Κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση, δηλαδή από τις 16/12/2015.

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η Ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλλη Παπαγαπίου.

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις