Monday 24th of September 2018 06:54:36 PM

Πατέρας και γιός στο εδώλιο

Πατέρας και γιός στο εδώλιο

ΣΤΟ ΙΔΙΟ εδώλιο βρέθηκαν γιός και πατέρας κατηγορούμενοι ο πρώτος για κατοχή με σκοπό την προμήθεια 808.83 γραμμαρίων κοκαΐνης, και ο δεύτερος κατοχή της ποσότητας αυτής. Οι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν και το Κακουργιοδικείο τους καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ χρόνων τον 24χρονο γιο και σε φυλάκιση δύο χρόνων με τριετή αναστολή τον 55χρονο πατέρα. Παράλληλα δεσμεύτηκε ποσό €29.240που βρέθηκε στην κατοχή των κατηγορουμένων.

Η κοκαΐνη εντοπίστηκε στο σπίτι του πατέρα στις 12 Μαΐου 2017 μετά από έφοδο της ΥΚΑΝ, αφού οι κατηγορούμενοι δεν άνοιγαν την πόρτα. Με την παραβίαση της εισόδου, ο 24χρονος θεάθηκε να τρέχει προς την τουαλέτα, όπου εντοπίστηκαν και οι γονείς του. Ο πατέρας ήταν γονατιστός πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας και προσπαθούσε να αδειάσει ένα νάιλον σακουλάκι στο οποίο υπήρχε άσπρη σκόνη όμοια με κοκαΐνη. Μέσα στην τουαλέτα υπήρχαν και άλλα σακουλάκια με άσπρη σκόνη. Όταν συνελήφθηκαν ο 24χρονος παραδέχθηκε ότι η άσπρη σκόνη ήταν κοκαΐνη και ήταν δική του. Στο υπνοδωμάτιο του εντοπίστηκε επίσης κοκαΐνη, μια ζυγαριά ακριβείας και μια μηχανή σφράγισης-πλαστικοποίησης. Παράλληλα εντοπίστηκαν €5.790 σε μετρητά σε θήκη κινητού τηλεφώνου, ενώ σε γυναικεία τσάντα ακόμα €23.500 και τέσσερις επιταγές. Κατασχέθηκαν τόσο τα χρήματα όσο και η κοκαΐνη.

Ο πατέρας, σύμφωνα με την υπεράσπιση, είχε ενεργήσει επιπόλαια τη στιγμή της εφόδου της ΥΚΑΝ όταν τον παρακάλεσε ο γιος του να πετάξει τα ναρκωτικά στη λεκάνη της τουαλέτας. Ενέργησε υπό κράτος φόβου και πανικού, χωρίς να σκέφτεται ψύχραιμα, και προσπάθησε να πετάξει τα ναρκωτικά.

Στην ομόφωνα καταδικαστική απόφαση τους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Γεωργίου, επεσήμαναν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη συμμετοχής της δικαιοσύνης στον αγώνα που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα για αποτρεπτικών ποινών που να δείχνουν τόσο την αποδοκιμασία όσο και την ενεργό την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών. Μόνο με την ορθή μεταχείριση όσων καταδικάζονται για παρόμοια αδικήματα, ο ρόλος των Δικαστηρίων, στην κοινή αυτή προσπάθεια γίνεται ουσιαστικός και αποτελεσματικός, όπως πρέπει να είναι. Ορθή δε μεταχείριση σημαίνει την επιβολή ποινών που να αντανακλούν με τρόπο εμφανή και επαρκή την απέχθεια της κοινωνίας προς τα αδικήματα της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.

Όσον αφορά το θέμα της επιλογής των ποινών, οι τρεις Δικαστές υπέδειξαν ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα:

«Διεξήλθαμε με κάθε προσοχή τα περιστατικά που περιβάλλουν την υπόθεση και ιδιαίτερα τους παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον καθορισμό της ποινής που θα επιβληθεί σε κάθε ένα από τους Κατηγορούμενους ξεχωριστά αφού ο ρόλος του καθενός ήταν διαφορετικός και τα περιστατικά διαφέρουν. Ο πατέρας κατείχε τις ναρκωτικές ουσίες σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να βοηθήσει τον υιό του, και το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Για τον 24χρονο βαραίνει στη σκέψη του Δικαστηρίου ότι είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και ότι η σύζυγος του έχει πρόσφατα υποβληθεί σε εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση. Σε σχέση με τον πατέρα λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της ποινής φυλάκισης στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, σύζυγο και τέκνα, τα οποία είναι εξαρτώμενα του.

Δεχόμαστε την εισήγηση των συνηγόρων Υπεράσπισης ότι το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί η καθαρότητα της ναρκωτικής ουσίας θα πρέπει να προσμετρήσει προς όφελος των κατηγορουμένων.

Δεν διέλαθε την προσοχή μας η ύπαρξη μιας προηγούμενης καταδίκης σε βάρος του Κατηγορούμενου 1. Όπως είναι πάγια νομολογημένο, η ύπαρξη προηγούμενων καταδικών αποστερεί από τον κατηγορούμενο την επιείκεια εκείνη που ένα Δικαστήριο θα ήταν διαφορετικά διατεθειμένο να επιδείξει.

Υποδεικνύεται, περαιτέρω, ότι οι ρόλοι των δύο κατηγορουμένων υπήρξαν διαφορετικοί, γεγονός που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον κάθε ένα από αυτούς. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ο πατέρας είχε στην κατοχή του για πολύ λίγο χρονικό διάστημα τα ναρκωτικά, στα πλαίσια της προσπάθειας του να βοηθήσει τον γιο του - ο οποίος του είχε ζητήσει να τα ρίξει στην τουαλέτα, όταν εισήλθαν οι αστυνομικοί στην οικία.

Ακόμη ένας παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της διαφοροποίησης της ποινής είναι και το γεγονός ότι ο Κατηγορούμενος 2 είναι λευκού ποινικού μητρώου. Επιπρόσθετα ο Κατηγορούμενος 2 βρίσκεται αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη η οποία πιθανόν να οδηγήσει στην απώλεια της εργασίας του.

 

Στο μεταξύ όπως αναφέρθηκε από την συνήγορο της Κατηγορούσας Αρχής και έγινε αποδεκτό από την Υπεράσπιση του 24χρονου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στα πλαίσια της Υπ. Αρ. 8926/15 είχε αναστείλει για 3 χρόνια την ποινή φυλάκισης, ήτοι 2 χρόνια φυλάκιση για την κατοχή πυροβόλου όπλου και 10 μήνες φυλάκιση για την κατοχή εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια, που επέβαλε στις 27/10/2015 στον κατηγορούμενο γιο. Τα επίδικα αδικήματα έχουν διαπραχθεί εντός της 3ετούς αυτής περιόδου αναστολής και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο δικαιολογείται η ενεργοποίηση της προαναφερθείσας ποινής φυλάκισης σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4(1) του περί της Υφ' Όρον Αναστολής της Εκτελέσεως της Ποινής Φυλακίσεως σε Ωρισμένας Περιπτώσεις Νόμου (Ν.95/72), όπως τροποποιήθηκε. Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει την εξουσία στο Δικαστήριο να διατάξει την εκτέλεση της ανασταλείσας ποινής για την περίοδο για την οποία επιβλήθηκε ή για μικρότερη περίοδο ή την τροποποίηση του αρχικού διατάγματος όσον αφορά στην περίοδο εφαρμογής του διατάγματος ή να μη λάβει κανένα μέτρο σχετικά με την ανασταλείσα ποινή.

Εκδίδεται λοιπόν διάταγμα ενεργοποίησης της προηγούμενης ανασταλείσας ποινής για έξι μήνες, η οποία θα είναι διαδοχική με την ποινή που του επιβλήθηκε για την παρούσα υπόθεση. Δυστυχώς ο κατηγορούμενος δεν αντιλήφθηκε ούτε και φαίνεται να εκτίμησε δεόντως την ευκαιρία που του δόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο. Σχετικά με την πατέρα, θωρούμε ότι η ποινή πρέπει να ανασταλεί δεδομένου του περιθωριακού του ρόλου, της παραδοχής, της μεταμέλειας και του λευκού του ποινικού μητρώου».

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η δημόσιος κατήγορους Αλεξία Σιαπανή, ενώ για την υπεράσπιση οι δικηγόροι Γ. Παπαϊωάννου και Δ. Τσολακίδης.Πρόσθεσε ένα σχόλιο