Tuesday 22nd of January 2019 03:29:23 PM

Εμπορία προσώπων

Εμπορία προσώπων

«ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ  πως η Κύπρος για τους παραπονούμενους αντί «παράδεισος» εργασίας και ευτυχίας μετατράπηκε σε ένα εφιάλτη μιας άκρως δυσάρεστης και άθλιας διαβίωσης τους, σπέρνωντας τον φόβο ο οποίος ήταν ακόμα εμφανής στα μάτια τους όταν έδιναν μαρτυρία στο Δικαστήριο και την αγωνία του πώς θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να προσφέρουν στους δικούς τους στη χώρα τους».

 ΤΑ παραπάνω επεσήμαναν οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος) Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) εκδίδοντας την ομόφωνα καταδικαστική απόφαση τους σε υπόθεση  εμπορίας ενήλικων προσώπων, συνωμοσίας και εκμετάλλευσης προσώπων στην εργασία.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πρόσωπα από το Μπαγκλαντές, ο ένας έχει εγκαταλείψει την Κύπρο και η ποινή εκδόθηκε ερήμην του, και τρείς Κύπριοι εργοδότες, οι δύο είναι σύζυγοι και διατηρούν καλλιέργειες, ενώ ο ένας έχει φάρμα ζώων. Το Κακουργιοδικείο καταδίκασε:

- Τον πρώτο κατηγορούμενο από το Μπαγκλαντές σε φυλάκιση πέντε χρόνων, γιατί ήταν αυτός που στρατολόγησε τέσσερα πρόσωπα από τη χώρα του για να έρθουν στην Κύπρο και να εργαστούν.

-Σε 12 μήνες φυλάκιση τον δεύτερο αλλοδαπό ο οποίος διατέλεσε συνεργάτης του πρώτου.

-Σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τον Κύπριο ιδιοκτήτη φάρμας. Και

-Σε 18 μήνες φυλάκιση επίσης με τριετή αναστολή το ζεύγος των Κυπρίων γεωργών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης οι τέσσερις παραπονούμενοι από το Μπαγκλαντές, κατόπιν συνεννόησης με τον συμπατριώτη τους πρώτο κατηγορούμενο αποφάσισαν να έρθουν στην Κύπρο να εργαστούν, αφού ο κατηγορούμενος τους υποσχέθηκε εργασία στην Κύπρο σε εργοστάσια ή εστιατόρια με πολύ καλό εισόδημα και με πολύ ικανοποιητικούς όρους εργοδότησης, ήτοι εργασία έξι μέρες τη βδομάδα για επτά-οκτώ ώρες την ημέρα, επιπρόσθετη πληρωμή για υπερωρίες και παροχή δωρεάν στέγασης και σίτισης, έναντι χρηματικής αμοιβής, μεταξύ €8.000-€11.500 το χρόνο.

Στηριζόμενοι σε αυτές τις υποσχέσεις, οι αλλοδαποί προέβησαν σε πώληση περιουσίας ή και σε λήψη δανείων για να καταφέρουν να μαζέψουν τα εν λόγω χρήματα τα οποία κατέβαλαν με δόσεις στον Κατηγορούμενο  ή και σε άλλα άτομα για λογαριασμό του. Μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, ήτοι τη λήψη των απαραίτητων εγγράφων και την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, οι αλλοδαποί αφίχθησαν στην Κύπρο και τελικώς κατέληξαν να εργάζονται σε διαφορετικούς χώρους εργασίας με διαφορετικούς και δυσμενείς όρους εργοδότησης και υπό άθλιες συνθήκες. Παρά τα παράπονα και τη διαμαρτυρία τους προς τον Κατηγορούμενο 1, αυτός ουδέποτε ανταποκρίθηκε να τους βοηθήσει ή εκτελέσει τις υποσχέσεις του, με αποτέλεσμα σε κάποιο χρονικό στάδιο οι αλλοδαποί να εγκαταλείψουν την εργασία τους και τελικώς να προβούν σε καταγγελία.

 

Τους εκμεταλλεύτηκε

Αποτελεί εύρημα του Δικαστηρίου πως ο Κατηγορούμενος, σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα, έναντι χρηματικής αμοιβής, εκμεταλλεύτηκε την ευπαθή και ευάλωτη θέση των αλλοδαπών, λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης και του χαμηλού μορφωτικού τους επιπέδου, και τους δελέασε να υποταχθούν και πεισθούν όπως έρθουν στην Κύπρο για εργασία ενώ γνώριζε τις οικονομικές τους δυσκολίες και πως οι υποσχέσεις του προς αυτούς ήταν ψεύτικες χωρίς πρόθεση τήρησης τους.

Άθλιες συνθήκες εργασίας  

Ο πρώτος από τους παραπονούμενους κατέβαλε το ποσό των €8.000 στον κατηγορούμενο και αντί να εργαστεί σε εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων με €450 μηνιαίο εισόδημα, κατέληξε να εργάζεται σε χωράφια καλλιέργειας λαχανικών του κατηγορούμενου ζεύγους, 12 ώρες ημερησίως για επτά μέρες τη βδομάδα, με πολύ μικρό διάλειμμα και πολύ χαμηλό μισθό και γενικά κάτω από άθλιες συνθήκες, εφόσον αντιμετώπιζε και τη βία και τις απειλές των δύο συζύγων.  

 

Ο δεύτερος των παραπονούμενων κατέβαλε το ποσό των €11.000 στον κατηγορούμενο και αντί να εργαστεί σε γαλακτοκομείο με €1.000 μηνιαίο εισόδημα, εργάστηκε σε φάρμα ζώων για πέραν των 12 ωρών ημερησίως, επτά μέρες τη βδομάδα και διέμενε σε ένα σπίτι όπου σε ενιαίο χώρο βρίσκονταν το κρεβάτι, η κουζίνα, η τουαλέτα και το μπάνιο, χωρίς παροχή νερού για την τουαλέτα και χωρίς θέρμανση τον χειμώνα. Εκεί έμπαιναν έντομα, ποντίκια και νυφίτσες. Δεν του έδιναν ποτέ φαγητό και ο ίδιος επωμίζετο τα έξοδα για το φαγητό του.

 

Ο τρίτος κατέβαλε το ποσό των €11.500 στον κατηγορούμενο και αντί να εργαστεί σε γαλακτοκομείο με €1.500 μηνιαίο εισόδημα, κατέληξε να εργάζεται σε φάρμα με τη ψεύτικη υπόσχεση πως μετά από ενάμιση μήνα θα άλλαζε εργασία. Συγκεκριμένα εργάστηκε σε φάρμα ζώων για έντεκα ώρες την ημέρα, επτά μέρες τη βδομάδα, χωρίς καταβολή ολόκληρου του μισθού του και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ήτοι σε ένα βρώμικο δωμάτιο με τρία κρεβάτια και χωρίς τουαλέτα, αντιμετωπίζοντας και τη βία του εργοδότη του.

Ο τέταρτος  κατέβαλε το ποσό των €8.500 στον κατηγορούμενο και αντί να εργαστεί σε εστιατόριο με μηνιαίο εισόδημα €700, εργάστηκε σε πλυντήριο αυτοκινήτων, δώδεκα ώρες ημερησίως, έξι μέρες τη βδομάδα και με €300 μηνιαίο εισόδημα. Στην περίπτωση του τέταρτου παραπονούμενου εμπλέκεται και ο δεύτερος κατηγορούμενος από το Μπαγκλαντές, ο οποίος σε συνεργασία με τον πρώτο κατηγορούμενο, συμμετείχε στη διαδικασία μετάβασης του αλλοδαπού στην Κύπρο, ήτοι διευθέτησε την έκδοση του εισιτηρίου του και παρέλαβε αυτόν κατά την άφιξη του στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα μας, ούτε και ο δεύτερος κατηγορούμενος ανταποκρίθηκε ποτέ στα παράπονα του αλλοδαπού και στις εκκλήσεις του για βοήθεια και για αλλαγή της εργασίας του.

Έτρωγε μόνο ρύζι

Ιδιαίτερα για τον πρώτο παραπονούμενο  ο οποίος λάμβανε οδηγίες από το ζεύγος των κατηγορουμένων το Κακουργιοδικείο βρήκε ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2013 και Σεπτεμβρίου του 2014, ο παραπονούμενος υποβάλλετο σε ένα εξαντλητικό ωράριο εργασίας, όπως περιγράφεται και πιο πάνω. Επιπλέον τον υποχρέωναν να εργάζεται και στο σπίτι το δικό τους αλλά και της κόρης τους. Του έδιναν πολύ λίγο φαγητό και μόνο ρύζι, ντομάτες και αγγούρια. Μια φορά που ο Μ.Κ.4 τους ζήτησε φαγητό, ο κατηγορούμενος σύζυγος  θύμωσε και τον έσπρωξε στο στήθος με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και γενικά ο Κατηγορούμενος  ήταν αλκοολικός, αγενής και του θύμωνε και φώναζε συνεχώς. Η δε κατηγορουμένη   κρατούσε μια ράβδο και τον εκφόβιζε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, δεν του έδωσε ποτέ τα έγγραφα του παρά μόνο αυτός κρατούσε αντίγραφο της άδειας εισόδου του και η Κατηγορουμένη  τον απειλούσε πως αν δεν εργαζόταν θα ειδοποιούσε την Αστυνομία. Του κατέβαλλαν πολύ χαμηλότερο μισθό ενώ τον ανάγκαζαν να υπογράφει πως λάμβανε το πλήρες ποσό, εκμεταλλευόμενοι έτσι τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση και το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο, και με τη χρήση βίας και απειλών τον υποχρέωναν να υποκύπτει σε αυτή την εκμετάλλευση.

 

 

Εμπορία προσώπων και Κύπρος

Στο σκεπτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου αναφέρονται και τα ακόλουθα σημαντικά:

«Το αδίκημα της εμπορίας ενήλικων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση τους στην εργασία είναι διεθνές υπό την έννοια ότι διαπράττεται με τη συμμετοχή οργανωμένων δικτύων από διάφορα άτομα σε διάφορες χώρες και αφορά αδύναμα και ευάλωτα άτομα τα οποία καθίστανται εύκολος στόχος για τους επίδοξους εγκληματίες και αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς.

Δυστυχώς τέτοια αδικήματα εμπορίας έχουν πλέον λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις και τούτο καθότι αποτελούν πηγή τεράστιου και εύκολου χρηματικού κέρδους. Στην Έκθεση Eurostat Methodologies and Working Papers Trafficking in Ηuman Eeings (2013) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Europol εκτιμά πως η εμπορία προσώπων είναι η τρίτη πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Στη δε πρόσφατη Έκθεση Situation Report Trafficking in Human Beings in the EU, Φεβρουάριος 2016, η Europol επισημαίνει τη συνεχή αυξανόμενη τάση διάπραξης αδικημάτων εμπορίας προσώπων και πως η εκμετάλλευση στην εργασία είναι η δεύτερη πιο συχνή μέθοδος εμπορίας προσώπων μετά τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Είναι δε αξιοσημείωτο πως στην Έκθεση συγκαταλέγεται και η Κύπρος σαν μια χώρα στην οποία πλέον παρατηρείται το φαινόμενο αυτό».

Ανεστάλησαν οι φυλακίσεις

Ο Κύπριος κατηγορούμενος (κτηνοτρόφος), έτυχε της επιείκειας του Κακουργιοδικείου, αφού η σύζυγος του είναι καρκινοπαθής, επισκέπτεται τακτικά το νοσοκομείο Λευκωσίας και τη μεταφέρει ο σύζυγος της, ο οποίος παράλληλα υποφέρει από χρόνια κολπική μαρμαρυγή και θρόμβωση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και παρακολουθείται συνεχώς από γιατρούς.

Όσον αφορά τους συζύγους που επίσης αναστάληκε η φυλάκιση τους, έχουν πέντε παιδιά, από τα οποία το ένα διαγνώστηκε με ψυχωτική διαταραχή, και χρήζει βοήθειας, ενώ η παρουσία των γονιών της βοηθά στη σταθεροποίηση της ψυχικής του υγείας. Παράλληλα ο κατηγορούμενος είναι ανάπηρος και κινείται με τροχοκάθισμα και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Έχουν δε πολλά χρέη που δεν τα πληρώνουν γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες. Υποφέρει επίσης σοβαρά από την καρδία του, έχει διαβήτη και αριστερή

 

 

ημιπληγία.Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις