Tuesday 22nd of January 2019 03:00:12 PM

Εικονικοί γάμοι

Εικονικοί γάμοι

ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟΥ: Ε. Εφραίμ, Π.Ε.Δ.

Ν. Γερολέμου, Α.Ε.Δ.

Σ. Χριστοδουλίδου - Μέσσιου, Α.Ε.Δ.

Υποθ. αρ.: 15044/16

Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ν.

 1. Muhammad Talha Farooq
 2. Shoaib Afzal
 3. Zohaib Aslam
 4. Cristina - Mihaela Iordache
 5. Samuel Scripcariuc
 6. Elena Duca
 7. Χρίστου Χριστοδουλίδη

Κατηγορουμένων

Ημερομηνία: 3 Απριλίου 2018 Εμφανίσεις:

Για την Κατηγορούσα Αρχή: κα Ε. Φλωρέντζου για Γενικό Εισαγγελέα

Για τους Κατηγορούμενους 1,2 και 4: κ. Ε. Χειμώνας

Για τον Κατηγορούμενο 3: κ. Χ. Ιάσονος

Για τον Κατηγορούμενο 5: κ. Ρ. Βραχίμης

Για την Κατηγορουμένη 6: κ. Κ. Σαββίδης

Για τον Κατηγορούμενο 7: κ. Γ. Ιωάννου για Μ. Ξ. Ιωάννου και Συνεργάτες

ΕΞΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ και ένας Κύπριος δικηγόρος καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές φυλάκισης από τριών μηνών σε πέντε  χρόνων, σχετικά με υπόθεση συνωμοσίας προς καταδολίευση και συγκεκριμένα ότι σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ 3.3.16 και 21.3.16 στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο μέσο καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ή και Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τέλεση εικονικών γάμων με ευρωπαίους πολίτες με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κατηγορούμενος 3 είχε δηλώσει εξαρχής παραδοχή στην κατηγορία για παράνομης παραμονής στην Κύπρο.

Τα γεγονότα της υπόθεσης περιέχονται αναλυτικά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Για σκοπούς επιβολής ποινής κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 • Οι τρεις παραπονούμενες, AlexandraRalucaOprea, Μ.Κ.3, AdinaFlorentinaNeascuκαι ElenaConstantinaPatrascuκατάγονται από τη Ρουμανία. Η Adinaείναι ξαδέλφη της Μ.Κ.3 και αδελφή του συμβίου της Elena.
 • Τον Φεβρουάριο του 2016, κατόπιν συνομιλίας της Μ.Κ.3 με τη ξαδέλφη της, Adina, η Μ.Κ.3 αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο για εργασία με πολύ καλό μισθό και συνθήκες εργασίας. Κατόπιν συνομιλίας και της Elenaμε την Adina, συναντήθηκαν και οι τρεις για να μιλήσουν για τον ίδιο σκοπό, ήτοι για τη μετάβαση τους στην Κύπρο για εργασία λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στη χώρα τους.
 • Η Adinaζήτησε από τη Μ.Κ.3 να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελευθερίας το οποίο, όπως της είπε, απαιτείτο για σκοπούς εργασίας. Η Μ.Κ.3 εξασφάλισε τέτοιο πιστοποιητικό και το παρέδωσε στην Adina. Η Elena έφερε πιστοποιητικό ελευθερίας

ενώ η Adina η οποία ήταν παντρεμένη έφερε πιστοποιητικό ότι ήταν παντρεμένη.

 • Στις 2.3.16 η Μ.Κ.3 με την Elenaκαι την Adinaπήγαν με ταξί στο αεροδρόμιο όπου συνάντησαν την Κατηγορουμένη 6, η οποία ήταν εκεί με τον φίλο της Petre, την κόρη της Bettieκαι την αδελφότεκνη της Mari. Κατόπιν υπόδειξης της Κατηγορουμένης 6, η Adinaπαρέλαβε από ένα γραφείο εκεί στο αεροδρόμιο, τα αεροπορικά τους εισιτήρια. Η Κατηγορουμένη 6 τους είπε να προσέχουν την εργασία τους και εάν είναι καλές, θα μπορούσαν να φέρουν και τις οικογένειες τους στην Κύπρο. Η Bettieκαι η Mariταξίδεψαν μαζί τους στην Κύπρο. Τα αεροπορικά εισιτήρια και των πέντε κοπέλων εκδόθηκαν στην Κύπρο όπου έγινε και η πληρωμή για τα εν λόγω εισιτήρια με μετρητά.
 • Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τις περίμενε ο Κατηγορούμενος 5 μαζί με ακόμα ένα άτομο. Αφού η Bettieκαι η Mariμίλησαν με τον Κατηγορούμενο 5, οι κοπέλες μπήκαν σε δύο αυτοκίνητα, η Μ.Κ.3, με τη Bettieκαι την Elenaσε αυτό που οδηγούσε ο Κατηγορούμενος 5 και η Mariκαι η Adinaστο άλλο με οδηγό το άλλο πρόσωπο που ήταν μαζί του.
 • Εν τω μεταξύ, στις 2.3.16 και σαφώς πολύ πριν την άφιξη των κοπέλων στην Κύπρο, ο Τάσος Αναστασίου, Μ.Κ.24 έλαβε τηλεφώνημα από τον Κατηγορούμενο 5 ο οποίος τον ρώτησε εάν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το διαμέρισμα του για να φιλοξενήσει για λίγες μέρες κάποια συγγενικά του πρόσωπα από τη Ρουμανία. Ο Μ.Κ.24 άκουσε από το τηλέφωνο τον Κατηγορούμενο 7, ο οποίος είχε παρέμβει στη συνομιλία τους, να αναφέρει «Άτε ρε κανόνιστον μιτσή». Αφού ο Μ.Κ.24 μίλησε με τον ένοικο του διαμερίσματος, τον Ξένιο Δημητρίου, Μ.Κ.20, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε πρόβλημα, ο Μ.Κ.24 συμφώνησε με τον Κατηγορούμενο 5 ο οποίος θα του πλήρωνε το ρεύμα, το νερό και θα του έδινε λίγα χρήματα για ενοίκιο χωρίς να του αναφέρει ποσό.
 • Κατά τη διαδρομή προς Λευκωσία ο Κατηγορούμενος 5 μιλούσε με τη Bettieκαι τη ρωτούσε πώς είναι η μητέρα της. Όταν έφθασαν στη Λευκωσία, ο Κατηγορούμενος 5 σταμάτησε στη μπυραρία του Μ.Κ.24, στην παλιά Λευκωσία, και πήρε το κλειδί του διαμερίσματος όπου θα διέμεναν οι κοπέλες. Αφού επέστρεψε στο αυτοκίνητο, ανέφερε στη Bettieότι πήρε το κλειδί του διαμερίσματος όπου θα έμεναν. Είπε στη Μ.Κ.3 και στην Elenaότι θα τις αφήσει στον δρόμο να κάνουν πορνεία και αυτές φοβήθηκαν πολύ, ειδικά η Elenaπου ήταν έγκυος. Ο Κατηγορούμενος 5 γελούσε και μιλούσε με τη Bettie, η οποία του είπε να σταματήσει γιατί κάτι θα καταλάβουν οι κοπέλες. Η Μ.Κ.3 ρώτησε τη Bettieτι εννοούσε και αυτή της είπε να μην ανησυχεί.
 • Οι οδηγοί, ήτοι ο Κατηγορούμενος 5 και το άλλο πρόσωπο, πήραν και τις πέντε κοπέλες σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, στον δεύτερο όροφο στην οδό

Δράμας. Ο Κατηγορούμενος 5 φρόντισε για το φαγητό τους εκείνη τη νύκτα.

 • Στο διαμέρισμα, στο ένα δωμάτιο διέμενε μόνος ο Μ.Κ.20, στο δεύτερο δωμάτιο η Μ.Κ.3 με την Adinaκαι την Elenaκαι στο τρίτο δωμάτιο η Bettieκαι η Mari. Ο Μ.Κ.20 είχε δικό του σετ κλειδιών για το διαμέρισμα και αυτός έφευγε το πρωί και επέστρεφε το βράδυ.
 • Κατά τη διαμονή τους στο εν λόγω διαμέρισμα, οι τρεις κοπέλες μπορούσαν να βγουν έξω μόνο με τη συνοδεία της Bettieκαι της Mari, και αργότερα και της Κατηγορουμένης 6 όταν αυτή πήγε και έμεινε μαζί τους. Μια φορά που η Μ.Κ.3 αντέδρασε και φάνηκε πως δεν άντεχε που ήταν κλεισμένη, πήγε με τη Mariγια ψώνια σε ένα minimarketκάτω από την πολυκατοικία, και επειδή η ίδια δεν είχε χρήματα η Mariτης αγόρασε ψωμί και πήρε μονάδες για το δικό της τηλέφωνο.
 • Γενικά οι κοπέλες δεν είχαν αρκετό φαγητό, εξ ου και μια μέρα ο Μ.Κ.20 τις λυπήθηκε και τους είχε αγοράσει φαγητό.
 • Άλλη μέρα η Μ.Κ.3 άκουσε τη Mariπου είπε ότι ο Chris(ο Κατηγορούμενος 7) θα πήγαινε να πάρει γκάζι, όπως και έπραξε, και μετά η Μ.Κ.3 τον είδε στην κουζίνα να μιλά μαζί της στα Ρουμάνικα. Η Mariτης είχε πει επίσης πως ο Κατηγορούμενος 7 τους είχε φέρει φαγητό.
 • Στο πρώτο αυτό διαμέρισμα κάθε μέρα η Μ.Κ.3 ρωτούσε τη Mariπότε θα υπέγραφαν το συμβόλαιο εργασίας και αυτή τους έλεγε να κάνουν υπομονή και έβρισκε διάφορες δικαιολογίες, όπως π.χ. ότι την επομένη θα μιλούσε με την Κατηγορουμένη 6. Μετά από λίγες μέρες έφθασε στην Κύπρο η Κατηγορουμένη 6 και πήγε στο διαμέρισμα και έμενε μαζί τους. Τους έλεγε ότι θα ξεκινούσαν εργασία πολύ σύντομα.
 • Στις 8.3.16, μέρα της γυναίκας, πριν ακόμα οι τρεις κοπέλες αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβαινε, η Mariκάλεσε ταξί και πήγαν όλες μαζί, περιλαμβανομένης και της Κατηγορουμένης 6, σε νυκτερινό κέντρο και διασκέδασαν.
 • HΜ.Κ.3 άκουγε την Κατηγορουμένη 6 που μιλούσε στα Ρουμάνικα με κάποιον και του έλεγε ότι πρέπει να γίνει ο γάμος το συντομότερο δυνατό. Σε μια άλλη περίπτωση, άκουσε τη Mariνα μιλά στα Αγγλικά και να λέει «marriage».
 • Από τις πρώτες μέρες είχαν δημιουργηθεί αμφιβολίες στη Μ.Κ.3 η οποία ανησυχούσε και την καθησύχαζε η Adina, την οποία η Μ.Κ.3 εμπιστευόταν αφού ήταν ξαδέλφη της.
 • Δύο μέρες αργότερα, η ElenaConstantinaPatrascuδιαμαρτυρήθηκε ότι βαρέθηκε να περιμένει και τότε η Κατηγορουμένη 6 τη χαστούκισε στο πρόσωπο και ακολούθως οι τρεις παραπονούμενες πήγαν στο δωμάτιο τους. Μετά από αυτό το επεισόδιο βίας η Μ.Κ.3 έπαθε πανικό και μαζί με την Adinaκαι την Elenaζήτησαν βοήθεια μέσω της εφαρμογής WhatsAppαπό το κινητό της Μ.Κ.3. Η Κατηγορουμένη 6 και η Mariτους είχαν πει ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αλλά η Μ.Κ.3 έβλεπε την κόρη της Κατηγορουμένης 6 να το χρησιμοποιεί και σε μια περίπτωση που αυτές έλειπαν από το σπίτι η Μ.Κ.3 βρήκε το κουτί και τον κωδικό.
 • Σε κάποιο στάδιο πήγε εκεί και η Κατηγορουμένη 4 και διέμενε μαζί τους για δυο-τρεις νύκτες. Κατά το διάστημα που οι Κατηγορούμενες 4 και 6, η Bettieκαι η Mariέμεναν μαζί με τις τρεις κοπέλες, η Μ.Κ.3 τις άκουσε που μιλούσαν μεταξύ τους για τα δικά τους και μια φορά η Μ.Κ.3 τις άκουσε να λένε ότι πρέπει να έρθουν οι άνθρωποι να τις δουν ή να πάνε αυτές κάπου, χωρίς να καταλάβει για τι ακριβώς μιλούσαν.
 • Μια φορά η Μ.Κ.3 άκουσε την Κατηγορουμένη 6 να μιλά με τη Mariκαι έλεγαν ότι ο Chris(ο Κατηγορούμενος 7) δεν τους είχε φέρει φαγητό για να τις ταΐσει και ότι οι ίδιες δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν φαγητό στις κοπέλες.
 • Στο εν λόγω διαμέρισμα έμειναν περίπου για δέκα μέρες όταν η Κατηγορουμένη 6 τους είπε ότι έπρεπε να αλλάξουν διαμέρισμα επειδή τελείωνε το ενοίκιο και τις πήρε σε άλλο διαμέρισμα. Συγκεκριμένα, πήραν τη Μ.Κ.3 με την Κατηγορουμένη 4 σε άλλο (δεύτερο) διαμέρισμα, ενώ οι υπόλοιπες μεταφέρθηκαν σε άλλο (τρίτο) διαμέρισμα, στην οδό Αχιλλέως.
 • Στο δεύτερο διαμέρισμα διέμεναν πολλοί αλλοδαποί άντρες, και εκεί η Μ.Κ.3 προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικώς το πρόσωπο που την είχε μεταφέρει εκεί, ένας Πακιστανός που έμενε εκεί και η Κατηγορουμένη 4 βρέθηκαν πίσω από την πόρτα του διαμερίσματος και την εμπόδισαν. Η Μ.Κ.3 ζήτησε από την Κατηγορουμένη 4 να φύγει από εκεί επειδή δεν ένιωθε άνετα με την παρουσία τόσο πολλών αντρών και να τη μεταφέρει στο τρίτο διαμέρισμα όπου βρίσκονταν οι άλλες δύο κοπέλες, όπως και έγινε την επομένη.
 • Στο τρίτο διαμέρισμα διέμεναν πολλοί αλλοδαποί άντρες, ανάμεσα τους ο Κατηγορούμενος 3 και ο WaqarAhmad. Η Κατηγορουμένη 4 δεν είχε κλειδιά αυτού του διαμερίσματος, όμως έμενε μαζί με τις τρεις κοπέλες και τις έλεγχε, ακόμα και για να πάνε στην τουαλέτα, και δεν τις άφηνε να βγουν από το διαμέρισμα και η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Όταν ρωτούσαν γιατί ήταν περιορισμένες, η Κατηγορουμένη 4, όπως προηγουμένως η Bettie, η Mariκαι η Κατηγορουμένη 6 τους έλεγαν πως οι άδειες εργασίας τους δεν ήταν έτοιμες και πως θα είχαν πρόβλημα με την Αστυνομία. Ο AdeelHashmiεπισκεπτόταν το διαμέρισμα και μιλούσε με την Κατηγορουμένη 4 στα Αγγλικά εάν ήταν όλα εντάξει και εάν οι τρεις κοπέλες χρειάζονταν κάτι.
 • Η Μ.Κ.3 δεν έτρωγε, ούτε έπινε και όταν τη ρώτησε η Κατηγορουμένη 4 γιατί το κάνει αυτό, η Μ.Κ.3 της απάντησε πως είναι εξαιτίας της δικής της συμπεριφοράς προς την ίδια και τότε η Κατηγορουμένη 4 φώναζε και την απείλησε ρωτώντας την κατά πόσο ήθελε να τηλεφωνήσει στην Κατηγορουμένη 6 και να προσέχει την οικογένεια της στη Ρουμανία.
 • Η Κατηγορουμένη 4 είπε στη Μ.Κ.3 και στις δύο άλλες κοπέλες πως οι αλλοδαποί Πακιστανοί που διέμεναν στο διαμέρισμα είναι οι μελλοντικοί τους σύζυγοι. Όταν το άκουσε αυτό, η Μ.Κ.3 αντέδρασε και είπε ότι δεν χρειαζόταν σύζυγο και ότι δεν θα γινόταν τέτοιο πράγμα, φοβούμενη ταυτόχρονα ην αντίδραση της Κατηγορουμένης 4. Μάλιστα η Κατηγορουμένη 4 έδειξε στις άλλες δύο κοπέλες τους μελλοντικούς συζύγους τους.
 • Μια μέρα η Elenaήθελε να κάνει κάτι ψώνια και η Κατηγορουμένη 4 είπε ότι θα έπαιρνε αυτή και την Adinaβόλτα και θα έκαναν και τα ψώνια τους. Η Μ.Κ.3 εξέφρασε την επιθυμία να πάει και αυτή αλλά η Κατηγορουμένη 4 της αρνήθηκε και της είπε να μείνει στο δωμάτιο της. Η Κατηγορουμένη 4 έφυγε με τις δύο κοπέλες οι οποίες πήγαν βόλτα στη Λήδρας με δύο Πακιστανούς, τους Κατηγορούμενους 1 και 2 οι οποίοι προορίζονταν να τις παντρευτούν, η μεν Adinaτον Κατηγορούμενο 1 και η Elenaτον Κατηγορούμενο 2. Πήγαν σε μπακάλικο για ψώνια και μετά στο McDonald’sκαι πήραν και φαγητό στην ίδια τη Μ.Κ.3 όταν επέστρεψαν στο διαμέρισμα.
 • Η Κατηγορουμένη 6 είχε λάβει το πιστοποιητικό ελευθερίας της Μ.Κ.3, στη Ρουμανία, μέσω της Adina, και παρέλαβε την ταυτότητα της Μ.Κ.3 από την ίδια, αφού τη ζήτησε μετά που ήρθε στην Κύπρο, για να διευθετήσει την εργασία της στην Κύπρο, όπως της είχε πει, και έκτοτε η Μ.Κ.3 δεν τα έχει ξαναδεί.
 • Κατά την παραμονή των τριών κοπέλων στην Κύπρο, η Κατηγορουμένη 6 τις απειλούσε ότι θα σκοτώσει τις οικογένειες τους στη Ρουμανία εάν δεν ήταν ήρεμες και εάν δημιουργούσαν προβλήματα, ενώ η Κατηγορουμένη 4 τους ανέφερε ότι η Κατηγορουμένη 6 είναι μεγάλη «μαφία» και να προσέχουν τις οικογένειες τους.
 • Στις 18.3.16 ο Νίκος Σταματάκος, σύζυγος της αδελφής της Adina, ειδοποίησε από την Ελλάδα την Αστυνομία Κύπρου, και συγκεκριμένα τον Λοχ.1028 Μ. Σάββα, Μ.Κ.19, για την Adina. Βάσει αυτής της ενημέρωσης, ο Μ.Κ.19 προσπάθησε να κάνει κάποιες έρευνες οι οποίες δεν απέφεραν αποτέλεσμα.
 • Στις 20.3.16 η Μ.Κ.3 κατάφερε και μίλησε με την ξαδέλφη της τη Mihaela (M.D.) που μένει στην Κύπρο και της ζήτησε βοήθεια. Συγκεκριμένα, η Mihaelaπου είναι παντρεμένη και διαμένει στην Κύπρο την πήρε αρχικά τηλέφωνο εφόσον είχε προηγουμένως μιλήσει με τον πατέρα της Μ.Κ.3, αλλά δεν μίλησαν πολύ. Στις 20.3.16 η Mihaelaτης έστειλε μήνυμα και η Μ.Κ.3 της τηλεφώνησε, της είπε τι συνέβαινε, ότι ήταν κλειδωμένες και της ζήτησε βοήθεια. Επίσης έστειλε φωτογραφίες που έδειχναν την περιοχή όπου βρισκόταν και στις 21.3.16 η Mihaelaενημέρωσε την Αστυνομία.
 • Εν τω μεταξύ, στις 21.3.16 το πρωί, και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Κατηγορουμένου 3 και του Άγγελου Αγγελή, Μ.Υ.2, σε σχέση με τη διευθέτηση δύο γάμων, αυτοί συναντήθηκαν γύρω στις 10:00, και ο Μ.Υ.2 τον ρώτησε κατά πόσο είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Κατηγορούμενος 3 του απάντησε αρνητικά και τότε ο Μ.Υ.2 του είπε να του τα πάρει την επομένη, όταν θα ήταν έτοιμος, για να τα δει. Ο Μ.Υ.2 του έστειλε μήνυμα μετά από μια ώρα κατά πόσο είχε τα έγγραφα αλλά δεν έλαβε απάντηση και έκτοτε ούτε συναντήθηκαν ούτε συνομίλησαν. Εάν ο Κατηγορούμενος 3 είχε τα έγγραφα, τότε ο Μ.Υ.2 θα μπορούσε να τον συνόδευε στα γραφεία που απαιτείτο για να αιτείτο την άδεια γάμου και εκεί να κατέθετε ο ίδιος τα έγγραφα του.
 • Ο Κατηγορούμενος 3 είχε μεσολαβήσει και διευθετήσει τη μετάβαση και συνάντηση των Κατηγορουμένων 1 και 2 με τις κοπέλες στο εν λόγω διαμέρισμα και είχε αναλάβει την ολοκλήρωση της διαδικασίας τέλεσης του γάμου τους, έναντι χρηματικής αμοιβής, εξ ου και αυτός εξασφάλισε πιστοποιητικά ελευθερίας των δύο κοπέλων τα οποία έδωσε στους Κατηγορούμενους 1 και 2 αντίστοιχα, οι οποίοι επίσης κατείχαν και τις ταυτότητες των κοπέλων στις τσάντες του, όπως εντοπίστηκαν από την Αστυνομία.
 • Τελικά έφθασε στο μέρος η Αστυνομία όπου εντόπισε τις τρεις κοπέλες, τους Κατηγορούμενους 1, 2, 3 και 4 και τους άλλους αλλοδαπούς.

Οι Κατηγορούμενοι 1,2, 3, 5 και 7 δεν βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες.

Όσον αφορά τις Κατηγορούμενες 4 και 6, αυτές βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες στη Ρουμανία. Αυτές οι καταδίκες, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Υπεράσπιση, καταγράφονται στα σχετικά έντυπα Αίτησης για πληροφορίες αναφορικά με το ποινικό μητρώο μέσω του συστήματος European Criminal Records Information System (ECRIS) Κύπρου, τα οποία κατέθεσε η συνήγορος της Κατηγορούσας Αρχής. Σημειώνουμε πως αυτές λαμβάνονται υπόψιν δυνάμει του άρθρου 80Α του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155.

Εμπορία ενήλικου

Στην καταδικαστική απόφαση τους οι τρεις Δικαστές Έλενα Εφραίμ, Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου υπογράμμισαν ανάμεσα στα άλλα ότι η  σοβαρότητα του αδικήματος της εμπορίας ενήλικου προσώπου αντανακλάται πρωτίστως από την προβλεπόμενη στον Νόμο ποινή. Στην Έκθεση Eurostat Statistical Working Papers, Trafficking in Human Beings (2015), σελ. 14, αναφέρεται πως η εμπορία προσώπων αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και είναι ένα απεχθές έγκλημα. Ως εκ της φύσεως του, είναι το μοναδικό οργανωμένο έγκλημα το οποίο απαγορεύεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση του οποίου έχει εκδοθεί, μεταξύ άλλων, η Οδηγία 2011/36/ΕΕ. Όπως αναφέρεται ρητώς στον Ν.60(Ι)/14, αυτός θεσπίστηκε για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής τόσο της προαναφερόμενης Ευρωπαϊκής Οδηγίας όσο και των Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για την καταστολή και τιμωρία της εμπορίας προσώπων. Στον ίδιο τον Νόμο αναφέρεται επίσης πως τα αδικήματα εμπορίας είναι διεθνικά στη φύση τους, υπό την έννοια ότι διαπράττονται με τη συμμετοχή διαφόρων ατόμων σε διάφορες χώρες. Αφορούν δε σε αδύναμα και ευάλωτα άτομα τα οποία καθίστανται εύκολος στόχος για τους επίδοξους εγκληματίες και αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς.

Στην Έκθεση Situation Report Trafficking in Human Beings in the EU, Φεβρουάριος 2016, σελ. 4, επισημαίνεται πως οι κύριες μορφές εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία, όμως παρατηρούνται πλέον και άλλες μορφές, όπως η τέλεση καταναγκαστικού εικονικού γάμου («forced sham marriage») η οποία μάλιστα αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση επειδή αποσκοπεί στην εξασφάλιση νόμιμης παραμονής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγορούμενη 6

Στην απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνονται επίσης τα ακόλουθα:

«Σαφώς η Κατηγορουμένη 6 έχει τον βασικότερο ρόλο στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης, εφόσον αυτή στρατολόγησε και ώθησε τις παραπονούμενες να έρθουν στην Κύπρο, δίδοντας τους ψευδείς υποσχέσεις για μια καλή εργασία, αυτή ήρθε επίσης στην Κύπρο και διέμεινε με τις παραπονούμενες και αυτή διευθέτησε για τη διαμονή, τη μετακίνηση, τη διακίνηση και τον έλεγχο τους μέχρι και την τέλεση των γάμων τους. Η Κατηγορουμένη 6 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης αυτού του σχεδίου, τόσο με τη συμμετοχή της ίδιας όσο και με τη συμμετοχή άλλων προσώπων τα οποία ενεργούσαν πλήρως συντονισμένα με αυτή, με τις δικές της οδηγίες και εν πλήρει γνώσει της. Επιπλέον η Κατηγορουμένη 6, γνωρίζοντας την ευπαθή θέση των παραπονούμενων, οι οποίες βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, η καθεμιά για ξεχωριστούς λόγους, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη θέση τους και ουσιαστικά τις παρέσυρε και τις έπεισε να έρθουν στην Κύπρο, ξεγελώντας τις πως θα έρχονταν για εργασία ενώ τις προόριζε για την τέλεση εικονικών γάμων. Οι συνθήκες διαμονής των παραπονούμενων στην Κύπρο, ήτοι η κατακράτηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, ο εγκλεισμός τους στα διαμερίσματα όπου διέμεναν, η απαγόρευση χρήσης διαδικτύου, η οικονομική εξάρτηση για διαμονή και φαγητό, οι ψευδείς υποσχέσεις και ο εκφοβισμός να κυκλοφορήσουν και οι απειλές, αποτυπώνουν με παραστατικότητα το τι βίωσαν αυτές οι κοπέλες, οι οποίες ενώ ήρθαν με όνειρα και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τις οικογένειες τους, τελικώς βρέθηκαν εντελώς απρόσμενα απέναντι από ένα εφιάλτη εξαπάτησης, εκμετάλλευσης, εκφοβισμού και αδυναμίας αντίδρασης. Την πρώτη φορά που η μια εξ αυτών διαμαρτυρήθηκε έντονα, αντιμετώπισε τη χρήση βίας, στοιχείο το οποίο προκάλεσε τον πανικό και τρόμο στις κοπέλες.

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν πως η Κατηγορουμένη 6 ενήργησε με παντελή έλλειψη σεβασμού προς τις κοπέλες, την ευάλωτη θέση τους, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους και την αξιοπρέπεια τους, και αντιθέτως τις εκμεταλλεύτηκε, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, ούτως ώστε να πετύχει τον σκοπό της έναντι του δικού της οφέλους, ήτοι την παροχή υπηρεσιών δικηγόρου για την έκδοση του διαζυγίου της χωρίς να καταβάλει πληρωμή. Θεωρούμε πως η έκταση και η φύση της συμμετοχής της Κατηγορουμένης 6 προσδίδει ιδιαίτερη σοβαρότητα στα αδικήματα της εμπορίας».

Οι ανώτατες ποινές που επιβλήθηκαν σε κάθε κατηγορούμενο είναι:

Κατηγορούμενος 1: 18 μήνες φυλάκιση.

Κατηγορούμενος 2: Επίσης 18 μήνες φυλάκιση.

Κατηγορούμενος 3: Δύο χρόνια φυλάκιση.

Κατηγορούμενη 4: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Κατηγορούμενος 5: Ένα χρόνο φυλάκιση.

Κατηγορούμενη 6: Πέντε χρόνια φυλάκιση. Και

Κατηγορούμενος 7: Οκτώ μήνες φυλάκιση.

 

 

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις