Wednesday 22nd of August 2018 10:08:37 AM

Φύλαγε κοκαΐνη

Φύλαγε κοκαΐνη

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος στο πρόσωπο το οποίο τον προμήθευε με κοκαΐνη, και δέχθηκε την παρότρυνση του προμηθευτή να εκτελεί χρέη «αποθηκάριου» ναρκωτικών, προκειμένου να ξοφλήσει το χρέος του.

Τα γεγονότα, όπως έχουν εκτεθεί από την Κατηγορούσα Αρχή και δεν έχουν αμφισβητηθεί από το συνήγορο του κατηγορούμενου, είναι σε συντομία τα ακόλουθα:

Στις 06/03/18 μετά από τη λήψη πληροφορίας στην Υ.ΚΑ.Ν. Λευκωσίας ότι στην οικία της γιαγιάς του κατηγορούμενου, αποθηκεύονταν ναρκωτικά, εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα έρευνας της συγκεκριμένης οικίας. Μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. που παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη οικία είδαν, η ώρα 19:25, τον κατηγορούμενο να εξέρχεται από το όχημα του, να κατευθύνεται προς την οικία και μετά από πάροδο δυο λεπτών να επιστρέφει στο αυτοκίνητο και να αναχωρεί. Ανακόπηκε σε απόσταση μερικών μέτρων από τη συγκεκριμένη κατοικία και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, όταν ενημερώθηκε  ότι θα ερευνάτο το αυτοκίνητό του, τοποθέτησε στο κάθισμα του οδηγού ένα νάιλον σακούλι, το οποίο είχε βγάλει από την τσέπη του μπουφάν του και περιείχε άσπρη σκόνη, αναφέροντας ότι είναι κοκαΐνη. Το βάρος της διαπιστώθηκε στα 99,03 γραμμάρια. Το ίδιο βράδυ ερευνήθηκε η πιο πάνω κατοικία, δυνάμει δικαστικού εντάλματος και εντοπίστηκε σε κρύπτη στο ταβάνι ένα τσαντάκι των Πρώτων Βοηθειών, χρώματος μαύρου με κόκκινο, εντός του οποίου υπήρχαν τρείς νάιλον διαφανείς συσκευασίες με άσπρη σκόνη, πλαστικά γάντια, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και ένα άσπρο δοχείο. Εντοπίστηκε και δεύτερο τσαντάκι άλλου χρώματος, στο ίδιο σημείο, εντός του οποίου υπήρχε μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με ίχνη άσπρης σκόνης. Ερωτηθείς απάντησε ότι και τα δυο τσαντάκια ήταν δικά του. Λήφθηκαν παρειακά επιχρίσματα και δακτυλικά αποτυπώματα του κατηγορούμενου. Διαπιστώθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους ότι η άσπρη σκόνη που είχε ανευρεθεί ήταν κοκαΐνη συνολικού βάρους 397,88 γραμμάρια. Το γενετικό υλικό που είχε απομονωθεί από το τσαντάκι χρώματος μαύρου και κόκκινου, καθώς και ενός εκ των νάιλον σακουλιών εντός του οποίου υπήρχε κοκαΐνη ταυτίστηκε με το γενετικό υλικό του Κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το αρχείο που τηρείται από τις Αστυνομικές Αρχές, το ποινικό μητρώο του Κατηγορούμενου είναι λευκό και ο Κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τις 15/03/18.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γραφείο Ευημερίας ο κατηγορούμενος προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια. Οι γονείς του μετά τον χωρισμό τους παντρεύτηκαν με άλλα πρόσωπα και έκαναν παιδιά. Ο 30χρονος διαμένει με τη μητέρα του την αδελφή του και την ετεροθαλή αδελφή του. Από νεαρή ηλικία εργάζεται ως μηχανοδηγός, λόγω του ότι δεν είχε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για το σχολείο και τα γράμματα. Η επαφή του με τα ναρκωτικά είχε ξεκινήσει έξι μήνες πριν από τη σύλληψή του, διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αγόρευση για μετριασμό ποινής

Ο συνήγορος του Μιχάλης Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι ο πελάτης του αμέσως παραδέχθηκε τα αδικήματα, έχει λευκό ποινικό μητρώο, και υπέδειξε ότι την κοκαΐνη την είχε στην κατοχή του και τη φύλαγε για λογαριασμό άλλων προσώπων. Επέσυρε δε την προσοχή του Δικαστηρίου στις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος στον προμηθευτή του, ο οποίος τον παρότρυνε, για να εξοφλήσει το χρέος του, να εκτελεί χρέη αποθηκάριου έτσι ώστε να αποφύγει και την αποκάλυψη του συγκεκριμένου χρέους στην οικογένειά του, αφού ο προμηθευτής του ήταν φίλος του και θα απεκάλυπτε στην οικογένειά του την ύπαρξη του χρέους.

Καταδικάζοντας ομόφωνα τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση πέντε χρόνων, οι τρεις Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Αντωνίου (Μέλη) επεσήμαναν ότι «με βάση τον Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο του 1977 (Ν.29/77) για τα αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών τάξεως Α η προβλεπόμενη ποινή είναι 12ετής φυλάκιση (κατηγορία 1) ενώ για το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α σε άλλο πρόσωπο (κατηγορία 2) η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση μέχρι και διά βίου. Πιστεύουμε ότι πραγματικά κοινοτυπούμε, επαναλαμβάνοντας ότι οι κατηγορίες και τα αδικήματα που διέπραξε ο Κατηγορούμενος είναι από τα πλέον σοβαρά. Ο λόγος για την αυστηρή μεταχείριση των παραβατών δίδεται μέσα από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον έχει επιβάλει δυστυχώς η καθημερινή και συνάμα σκληρή πραγματικότητα, αφού τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού, ακόμη και στα σχολεία. Σήμερα τα ναρκωτικά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κατοχή ναρκωτικών, ιδιαίτερα με σκοπό την προμήθεια, αποτελεί κοινωνική μάστιγα και απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση από τα Δικαστήρια, λαμβανομένων υπόψη των πολύ σοβαρών συνεπειών που συνεπάγεται η χρήση τους στην ανθρώπινη υπόσταση γενικά, ειδικά των σκληρών ναρκωτικών, όπως χαρακτηρίζονται αυτά της τάξεως Α. Επίσης, επανειλημμένα το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τονίσει την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών που να δείχνουν τόσο την αποδοκιμασία όσο και την ενεργό συμμετοχή της δικαιοσύνης στον αγώνα που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών».

Πολυετείς φυλακίσεις

Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε επίσης στη νομολογία για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια, όπου οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές και πολυτείς. Συγκεκριμένα τονίστηκαν τα εξής: «Θεώρηση της πλούσιας, δυστυχώς, νομολογίας για υποθέσεις ναρκωτικών, επιβεβαιώνει την αυστηρή αντιμετώπιση αδικημάτων αυτής της φύσης, με την επιβολή πολυετών ποινών φυλάκισης (βλ. Παναγιώτου ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 478). Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε τις υποθέσεις Ιωάννου ν. Γενικού Εισαγγελέα Ποιν. Εφ.39/15 ημερ. 15/11/2016, στην οποία επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης 5 ετών που είχε επιβληθεί από το Κακουργιοδικείο στον κατηγορούμενο για την κατοχή με σκοπό την προμήθεια 248, 54 γραμμαρίων κοκαΐνης και την Ιωάννου ν. Δημοκρατίας Ποιν. Εφ. 78/13 ημερ. 08/12/14 στην οποία το Εφετείο μείωσε την 10ετή ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί από το Κακουργιοδικείο στην κατηγορία της κατοχής με σκοπό την προμήθεια 810,1 γραμμαρίων κοκαΐνης σε 8ετή ποινή φυλάκισης. Στη Μemic v. Δημοκρατίας Ποιν. Εφ. 197/11 ημερ. 16/04/2014, ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή στο αδίκημα της παράνομης κατοχής με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α και ειδικότερα 915.27 γραμμαρίων κοκαΐνης και η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης 8 ετών είχε επικυρωθεί από το Εφετείο. Στην Andrei Marius v. Δημοκρατίας Ποιν. Εφ. 155/14 ημερ. 27/05/2015 το Εφετείο αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι σε υποθέσεις ναρκωτικών πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών, επικύρωσε ποινή φυλάκισης 11 ετών για την κατοχή με σκοπό την προμήθεια 883,4463 γραμμαρίων κοκαΐνης. Στην Conrad Mbakoub Mbakoup ν. Δημοκρατίας, Ποιν. Έφ. 86/2014, ημερ. 27/03/2015 για το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α', ήτοι κοκαΐνης 351.4998 γραμμαρίων επικυρώθηκε, κατ' έφεση, ποινή φυλάκισης 7 ετών σε εφεσείοντα ηλικίας 34 ετών, πατέρα 3 ανηλίκων παιδιών με λευκό ποινικό μητρώο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος μετά από δική του παραδοχή.

Στην πολύ πρόσφατη υπόθεση Rafael Alexis Valdez κ.ά. ν. Δημοκρατίας,

Ποινικές Εφέσεις 144/2016 και 145/2016, ημερ. 21/02/2017, επικυρώθηκαν 8ετείς ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι μετέφεραν ποσότητες κοκαΐνης στο σώμα τους, τις οποίες αφού συσκεύασαν σε 12 συμπαγείς συσκευασίες, συνολικού βάρους 160 γραμμαρίων, τις είχαν καταπιεί».

Ως σοβαρός μετριαστικός για την ποινή παράγοντας λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο ιθύνον νους στην υπόθεση η οποία μπορεί να διαχωριστεί από άλλες σοβαρές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, ενόψει του περιορισμένου ρόλου που διαδραμάτισε ο κατηγορούμενος, αφού ήταν απλά «αποθηκάριος» των ναρκωτικών.  

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο