Wednesday 22nd of August 2018 10:05:40 AM

Κλέφτες διαδικτύου

Κλέφτες διαδικτύου

ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Σύνθεση  Κακουργιοδικείου :  Ν. Γιαπανάς, Π.Ε.Δ

                                           Ν. Ταλαρίδου - Κοντοπούλου, Ε.Δ.

                                            Λ. Παντελή, Ε.Δ.

 

   Αρ. Υπόθεσης: 4490/17  

Δημοκρατία

 

ν.

 

  1. Ionut Alexandru Dimitru
  2. Andreu Jenica Monceanu Davidescu

Κατηγορούμενοι

 

Ημερομηνία: 11 Μαΐου, 2018

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:
Για την Κατηγορούσα Αρχή: κ. Παπανικολάου

Για τον κατηγορούμενους  1 : κα. Ν. Γεωργίου

Για τον κατηγορούμενο 2: κα. Δαμιανού

Κατηγορούμενοι 1 και 2: Παρόντες

 

 

 

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ έξι χρόνων καταδικάστηκαν αντίστοιχα δύο Ρουμάνοι ηλικίας 27 και 30 χρονών, ενώ η σύζυγος του δευτέρου διέφυγε και καταζητείται. Οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη διεθνούς σπείρας που μέσω  του διαδικτύου αποσπούσαν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα, τα οποία προσπαθούσαν να αγοράσουν διάφορα εμπορεύματα που δήθεν πωλούσαν οι κατηγορούμενοι. Ο 27χρονος παραδέχθηκε κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και μεταβίβαση περιουσίας που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο.

Ο 30χρονος παραδέχθηκε κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μεταβίβαση περιουσίας που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα οι δύο κατηγορούμενοι αφίχθηκαν στην Κύπρο το 2016 για να εργαστούν. Ο δεύτερος αφίχθηκε με τη συμβία του η οποία ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γέννησε στην Κύπρο το παιδί τους. Όταν συνελήφθηκαν από την Αστυνομία το παιδί ήταν τριών μόλις μηνών, και λόγω της μητρότητας η συμβία, αν και ήταν αναμεμειγμένη στα πιο πάνω εγκλήματα, δεν τέθηκε υπό κράτηση, με αποτέλεσμα να πάρει το παιδί και να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Οι κατηγορούμενοι κατά την παραμονή τους στην Κύπρο δεν έκαναν κάποιο επάγγελμα.

Όπως αναφέρεται στην ομόφωνα καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, οι κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη κυκλώματος το οποίο δρούσε τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό όπου δημοσίευαν στο διαδίκτυο διάφορες αγγελίες για πώληση αγαθών, ή ακόμα και για ενοικίαση ακινήτων σε διάφορες χώρες. Όταν τα υποψήφια θύματα επικοινωνούσαν μαζί τους με σκοπό κάποια εμπορική συναλλαγή, τους προέτρεπαν να εμβάσουν τα χρήματα της συναλλαγής σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχαν  δημιουργήσει σε διάφορες χώρες. Τα μέλη του κυκλώματος, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα άνοιξαν τραπεζικούς  λογαριασμούς και τους διατηρούσαν σε διάφορες τράπεζες. Όταν γινόταν το έμβασμα στους λογαριασμούς που διατηρούσαν, τότε προέβαιναν σε αναλήψεις των χρημάτων και στη συνέχεια έστελναν τα χρήματα σε συνεργάτες τους. Τα χρήματα αποστέλλονταν  πότε με τραπεζικά εμβάσματα, πότε με εταιρίες μεταφοράς συναλλάγματος ή/και με προσωπική επαφή. Οι δράστες φρόντιζαν, πριν αποστείλουν τα χρήματα, να παρακρατήσουν το δικό τους ποσοστό.

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια κατά τη διάρκεια των αδικημάτων, ενώ υπόγραφαν με ονόματα άλλων προσώπων, και άνοιγαν λογαριασμούς σε τράπεζες. Οι δύο συνελήφθηκαν όταν υπάλληλος Τράπεζας αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος απευθύνθηκε κοντά του και ζήτησε πληροφορίες για τον λογαριασμό προσώπου από τη Δανία, όπου δεν υπήρχαν λεφτά μέσα. Ο υπάλληλος τον παρακολούθησε και είδε τον κατηγορούμενο να εισέρχεται σε αυτοκίνητο, του οποίου ο τραπεζίτης έγγραψε τον αριθμό και ενημέρωσε την Αστυνομία. Ο 30χρονος αναζητήθηκε και εντοπίστηκε με τη συμβία του και τον πρώτο κατηγορούμενο σε ταβέρνα, όπου μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως έφεραν  πλαστές ταυτότητες, και πλαστές άδειες οδηγού της Βρετανίας.

15 λογαριασμοί

Από έρευνες της Αστυνομίας διαφάνηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ανοίξει συνολικά 15 λογαριασμούς που αφορούσαν αποσπάσεις συνολικού ποσού €149.873. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν την επιβολή της ποινής Γερμανός υπήκοος κατάγγειλε ότι είχε προβεί σε έμβασμα ποσού €7.500 σε έναν από τους 15 λογαριασμούς για αγορά μοτοσικλέτας, την οποία όμως ποτέ δεν παρέλαβε.

Τρόπος δράσης

Αναφορικά με τα γεγονότα όπως εξετέθησαν από την κατηγορούσα αρχή τα οποία ως λέχθηκαν ήταν αδιαμφισβήτητα, λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο δρούσαν οι κατηγορούμενοι δόθηκαν και από την υπεράσπιση.   Σύμφωνα με την υπεράσπιση: «Μετά που ο υποψήφιος αγοραστής συμφωνούσε να καταθέτει το συμφωνηθέν ποσό στον υποτιθέμενο πωλητή, αυτό που χρειάζονταν οι εγκέφαλοι της σπείρας ήταν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, που να μην οδηγήσει τις αρχές σε αυτούς και/ή στην ταυτότητα τους.   Και εδώ αρχίζει ο ρόλος των κατηγορούμενων, οι οποίοι στρατολογήθηκαν για το σκοπό αυτό.   Έναντι πολύ μικρού ποσοστού από τα χρήματα που κατατίθοντο και/ή που αναλήφθηκαν, οι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προς όφελος και/ή για λογαριασμό τρίτων.  Προς το σκοπό αυτό, τρίτα πρόσωπα έρχονταν κατά τακτά διαστήματα στην Κύπρο, εφοδίαζαν τους κατηγορούμενους με πλαστές ταυτότητες και/ή άλλα έγγραφα, αναγκαία για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, συνόδευαν τους κατηγορούμενους σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, όπου στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι άνοιγαν λογαριασμό, και είχαν στην κατοχή τους τις ηλεκτρονικές κάρτες των λογαριασμών αυτών, τις οποίες οι κατηγορούμενοι τους παρέδιδαν.   Στη συνέχεια, τα τρίτα αυτά πρόσωπα επικοινωνούσαν με τους κατηγορούμενους μόνο όταν γινόταν εμβάσματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό - γεγονός που γνώριζαν λόγω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχαν με τους αγοραστές - και τότε, συνόδευαν τους κατηγορούμενους στην τράπεζα όπου οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε ανάληψη χρημάτων, είτε από τα ταμεία είτε από τα ΑΤΜ της τράπεζας.   Αμέσως οι κατηγορούμενοι παρέδιδαν τα χρήματα στα πρόσωπα αυτά, μαζί με την απόδειξη ανάληψης, και πληρώνονταν από τα άτομα αυτά, με ένα μικρό ποσό χρημάτων.

Το σκεπτικό ποινής

Επιβάλλοντας ποινή στους κατηγορούμενους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Νίκος Γιαπανάς (Πρόεδρος) Νάταλη Ταλαρίδου και Λευτέρης Παντελή (Μέλη) τόνισαν τα ακόλουθα:

«Αδικήματα κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, όπως και της πλαστοπροσωπίας, και άλλα ομοειδή αδικήματα, αλλά και της νομιμοποίησης των εσόδων εκ των παρανόμων ενεργειών και πράξεων των κατηγορουμένων, ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία αδικημάτων που όχι μόνο διαπράττονται συχνά με αυξητικές τάσεις, αλλά επιπλέον βρίσκονται σε έξαρση. Πρόκειται για αδικήματα που η απάτη κυριαρχεί ως το καθοριστικό στοιχείο και άπτεται άμεσα στην ασφάλεια αλλά και την ταχύτητα των συναλλαγών. Είναι ακριβώς γι' αυτόν το λόγο που ο Νόμος προνοεί για τέτοιας μορφής αδικήματα πολυετή φυλάκιση. Σήμερα, η σύγχρονη οικονομία, συναλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του διαδικτύου. Οι δοσοληψίες σε μια σύγχρονη και γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία και κοινωνία, διευκολύνονται με την χρήση του διαδικτύου ως ένα άμεσο και γρήγορο συναλλακτικό μέσο. Η υποκατάσταση ομοίως των τραπεζικών συναλλαγών με ηλεκτρονική μορφή και μέσα, και η αγοραπωλησία εμπορευμάτων ή και υπηρεσιών αποτελεί κατάκτηση, διεθνώς, της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας. Αποτελεί ένα σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο συναλλαγής. Απάτες οποιασδήποτε μορφής και είδους, μέσω του διαδικτύου, όπως ήταν η δράση των κατηγορουμένων,  πλήττουν καίρια και άμεσα τα θεμέλια των εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών και υπονομεύουν την κοινωνική, αλλά κυρίως την εμπορική και οικονομική ζωή. Πλήττουν και υπονομεύουν κάθε έννοια των εμπορικών συναλλαγών και δοσοληψιών. Μπορούν να προκαλέσουν και προκαλούν, ρήγματα στην ασφάλεια των συναλλαγών και την οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες. Ανυποψίαστοι πολίτες που χρησιμοποιούν και εξυπηρετούνται για κάθε είδους συναλλαγές τους μέσα από το διαδίκτυο, αποτελούν, σε διεθνή κλίμακα, σε κάθε μέρος του κόσμου, τα θύματα τέτοιας μορφής απάτης. Η εύκολη και άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο καθιστά ευχερή την διάπραξη τέτοιας μορφής και είδους απάτες, αλλά και δύσκολη ως εκ της φύσεως τους, την εξιχνίαση τους, και την σύλληψη των δραστών. Η ευκολία με την οποία διαπράττονται, χωρίς μάλιστα άμεση επαφή ή και την αναζήτηση συγκεκριμένων θυμάτων της καλοστημένης παγίδας τους, δυνητικά, θύμα των κατηγορουμένων, είναι κάθε χρήστης του διαδικτύου. 

 

Πρώτη υπόθεση στην Κύπρο

Η παρούσα υπόθεση, κατά την κρίση μας, μπορεί να χαρακτηριστεί από τις σοβαρότερες του είδους. Όχι μόνο ως προς τον τρόπο που έδρασαν οι κατηγορούμενοι, αλλά και την έκταση που έλαβε η παράνομη δραστηριότητα τους, με διεθνείς διαστάσεις. Πρόκειται για  σπείρα με διεθνή πλοκάμια και διεθνείς διαστάσεις, μέρος της αλυσίδας ήταν και οι κατηγορούμενοι, με εμπλεκόμενη και τη Χώρα μας.  Αυταπόδεικτο αποτελεί το γεγονός ότι ένας εκ των παραπονουμένων είναι γερμανός υπήκοος ο οποίος ήταν θύμα της απάτης των κατηγορουμένων για το ποσό των €7.500 ως λέχθηκε έκανε έμβασμα σε ένα εκ των απατηλών λογαριασμών για την αγορά μοτοσυκλέτας. Δεν παραγνωρίζουμε ότι και οι δυο κατηγορούμενοι δεν ήταν, ή δεν αποτελούσαν, τον ιθύνοντα νου στην όλη εγκληματική δράση. Από την άλλη, ο ρόλος τους δεν ήταν καθόλου υποβαθμισμένος. Από τα γεγονότα όπως έχουν εκτεθεί, και δη από τα γεγονότα που ανέφερε η συνήγορος του 2ου κατηγορουμένου και υιοθέτησε η συνήγορος του 1ου κατηγορουμένου, πρόκειται για μια σπείρα και εγκληματική οργάνωση, πολύ καλά οργανωμένη. 

 

Προσχεδιασμένο έγκλημα

Το όλο εγκληματικό σχέδιο δράσης ήταν μελετημένο και καλά προσχεδιασμένο με ιδιαίτερο επαγγελματισμό. Το κάθε μέλος της είχε το δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσει στον σχεδιασμό, αλλά και στην εκτέλεση των παράνομων πράξεων τους. Ο ρόλος των κατηγορουμένων στην εγκληματική ομάδα δεν ήταν περιορισμένος αλλά σημαντικός στην διάπραξη και εκτέλεση των άνομων πράξεων. Ήταν μέρος της αλυσίδας της εγκληματικής δράσης και ήταν τα πρόσωπα που παρουσίαζαν στα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, τα διάφορα πλαστά έγγραφα, ώστε να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να αποσύρουν τα διάφορα χρηματικά ποσά, μόλις οι ανυποψίαστοι πολίτες, τρίτων χωρών, με διάφορα εμβάσματα κατέθεταν στους απατηλούς αυτούς λογαριασμούς. Πρόκειται για ένα κύκλωμα με διεθνή εγκληματική δράση μεγάλων διαστάσεων. Οι καρποί των παράνομων πράξεων των κατηγορουμένων και η αντίστοιχη ζημία που προκλήθηκε στους ανυποψίαστους πολίτες δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €160.000 περίπου, ενώ για τις υποθέσεις που ζητήθηκε να ληφθούν υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής, ανέρχεται στο ποσό των €149.873.02. Η δράση των κατηγορουμένων άρχισε από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο προσχεδιασμός ενός αδικήματος, τόσο σοβαρότερο καθίσταται το αδίκημα και συνακόλουθα επιβάλλεται αυστηρότερη ποινή (Michaelides vThe Republic (1965) C.L.R. 113 και Γενικός Εισαγγελέας ν. Ευαγγέλου (2001) 2 Α.Α.Δ. 678). Το προσχεδιασμένο έγκλημα όχι μόνο είναι δύσκολο να ανιχνευθεί από την αστυνομία, αλλά αποτελεί και μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία. Ιδίως όταν ο προσχεδιασμός συνδυάζεται και με οργάνωση και συστηματικότητα στην τέλεση, τόσο πιο πολύ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιμέτρηση της ποινής (Παναγίδη ν. Δημοκρατίας (1997) 2 Α.Α.Δ. 104). Αξίζει να σημειωθεί και έχει και αυτό τη δική του σημασία, ότι τα Αγγλικά Δικαστήρια θεωρούν τη συνωμοσία ως ένα είδος προσχεδιασμού και, συνεπώς, ένα επιβαρυντικό στοιχείο (Wardand Others (1997) 1 CrAppR. (S) 442). Στην παρούσα υπόθεση, εύκολα εξάγεται ότι πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων και καλά προσχεδιασμένη και μελετημένη εγκληματική δράση.

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο