Saturday 16th of February 2019 09:55:19 PM

Επικίνδυνη ζήλια

Επικίνδυνη ζήλια

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ δύο χρόνων καταδικάστηκε 27χρονος που παραδέχθηκε ότι προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη σε 22χρονη, κτυπώντας την με κατσαβίδι , ενώ παράλληλα της προκάλεσε τρόμο τόσο στην ίδια όσο και σε τρεις φίλους της, απειλώντας τους ότι θα τους σκοτώσει.

 Τα αδικήματα διαπράχθηκαν την 1η Αυγούστου 17 και από τότε ο κατηγορούμενος βρισκόταν υπό κράτηση. Η ποινή του θα αρχίζει από τη μέρα της κράτησης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κακουργιοδικείο που επέβαλε την πιο πάνω ποινή στον κατηγορούμενο, του ενεργοποίησε και ποινή φυλάκιση με αναστολή που του επιβλήθηκε για επίθεση στην ίδια παραπονούμενη. Οι ποινές θα είναι διαδοχικές.

Τα γεγονότα της υπόθεσης όπως τα εξέθεσε στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η δικηγόρος της Δημοκρατίας Μικαέλα Πασιαρδή, είναι τα ακόλουθα:

«Η παραπονούμενη μέχρι πρόσφατα ήταν φοιτήτρια στην Αγγλία και όταν ερχόταν στην Κύπρο διέμενε με τη μητέρα τον πατριό και τα αδέλφια της. Η παραπονούμενη γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο το 2010 και δημιούργησαν δεσμό ο οποίος διήρκεσε περίπου επτά έτη. Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους αντιμετώπιζαν προβλήματα και τσακώνονταν για διάφορους λόγους. Οι τσακωμοί τους συχνά οδηγούσαν σε διακοπή της σχέσης τους, ενώ μετά από λίγο καιρό ήταν ξανά μαζί.

 

Την ζήλευε

 

Κύρια αιτία των τσακωμών τους ήταν η συμπεριφορά του κατηγορουμένου προς την παραπονούμενη ο οποίος τη ζήλευε, ήθελε να την ελέγχει και συχνά γινόταν προς αυτή επιθετικός, φωνάζοντας και θυμώνοντας της, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει σωματική βία εναντίον της. Η επιθετική συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν περιοριζόταν μόνο στην παραπονούμενη αλλά συχνά επεκτείνετο και προς την οικογένεια της. Όποτε χώριζαν, ο κατηγορούμενος πήγαινε στην οικία της παραπονούμενης και απειλούσε την οικογένεια της ότι θα τους προκαλέσει ζημιές και γενικά προκαλούσε φασαρία. Έκανε επιδεικτικά θόρυβο με το αυτοκίνητο σε ακατάλληλες ώρες, ενώ κάποιες φορές κτυπούσε τα οχήματα της οικογένειας της παραπονούμενης. Η συμπεριφορά του οδήγησε πολλές φορές την παραπονούμενη και την οικογένεια της να τον καταγγείλουν στην Αστυνομία.

 

Θλάση αυχένα

 

Συγκεκριμένα, στις 19.7.13 καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από την παραπονούμενη ότι ενώ οδηγούσε το όχημα της με κατεύθυνση την οικία της, ο κατηγορούμενος εσκεμμένα οδήγησε το δικό του πάνω στο δικό της προκαλώντας σε αυτό ζημιές. Η παραπονούμενη τότε κατέβηκε από το αυτοκίνητο και τότε ο κατηγορούμενος έριξε προς το μέρος της ένα ξύλο  που κρατούσε και έφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το θύμα επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε θλάση αυχένα και της χορηγήθηκε κολάρο και φαρμακευτική αγωγή. Οι ζημιές στο αυτοκίνητο ανέρχονταν στα €1.200. Για το συγκεκριμένο περιστατικό καταχωρίστηκε  ποινική υπόθεση στο  Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην οποία ο κατηγορούμενος στις 9.7.15 καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή στην κατηγορία για απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις κατά παράβαση του άρθρου 136 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, και σε 3 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή στην κατηγορία για οπλοφορία προς διέγερση τρόμου κατά παράβαση του άρθρου 80 του Κεφ. 154.

Στις 14.3.15 η μητέρα της παραπονούμενης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο κατηγορούμενος έστειλε στην παραπονούμενη η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην Αγγλία, απειλητικά μηνύματα και συγκεκριμένα πως θα μετέβαινε στο σπίτι της για να κάνει ζημιές.  Η  μητέρα της παραπονούμενης προέβη σε καταγγελίες στην Αστυνομία αναφέροντας ότι ο κατηγορούμενος περνούσε έξω από την οικία της με το όχημα του και προκαλούσε οχληρία. Συχνά ο κατηγορούμενος έπαιρνε τη μητέρα της παραπονούμενης τηλέφωνο και δεν της μιλούσε. Στον κατηγορούμενο έγιναν αυστηρές συστάσεις από την Αστυνομία και αυτός απολογήθηκε. Αυτή η συμπεριφορά του κατηγορουμένου οδήγησε τη μητέρα της παραπονούμενης στην υποβολή αιτήματος και συνακόλουθα στην έκδοση διατάγματος  με το οποίο απαγορευόταν στον κατηγορούμενο να παρενοχλεί, απειλεί, παρακολουθεί ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επεμβαίνει στη ζωή της μητέρας της παραπονούμενης ή να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 μ. από το πρόσωπο της, να της τηλεφωνεί, αποστέλλει μηνύματα ή την παρακολουθεί.

Διακοπή σχέσης

 

Η σχέση της παραπονούμενης με τον κατηγορούμενο διακόπηκε οριστικά περί τον Ιανουάριο του 2017, γεγονός το οποίο ο κατηγορούμενος δεν αποδέχθηκε και της έστελνε απειλητικά μηνύματα. Κάποια στιγμή οι δύο τους συναντήθηκαν και ο κατηγορούμενος φάνηκε να είχε αποδεχθεί τον χωρισμό τους και τα πράγματα μεταξύ τους βελτιώθηκαν.

Στις 16.6.17 η παραπονούμενη επέστρεψε στην Κύπρο αλλά λόγω του χωρισμού τους, δεν ενημέρωσε τον κατηγορούμενο αν και αντάλλαξαν μηνύματα. Μάλιστα σε κάποιο από τα μηνύματα ο κατηγορούμενος της ανέφερε ότι επιθυμούσε να μεταβεί στην Αγγλία για να τη συναντήσει ενώ η ίδια τον προέτρεπε να μην το πράξει αφού, ως του είχε πει, είχε υποχρεώσεις με το Πανεπιστήμιο.

Στις 31.7.17 η παραπονούμενη μετέβη στην οικία  φίλης ( Μ.Κ.3), για επίσκεψη και εκεί βρίσκονταν οι  (Μ.Κ.2) και (ΜΚ6) επί του κατηγορητηρίου αντίστοιχα. Γύρω στη μία τα ξημερώματα της 1.8.17 μετέβηκαν σε φούρνο  στη  Λευκωσία, για να αγοράσουν παγωτό. Κάθισαν σε τραπέζι έξω από τον φούρνο όπου συνάντησαν τυχαία τον κατηγορούμενο ο οποίος βρισκόταν εκεί με την παρέα του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε από την παραπονούμενη να μιλήσουν και τη ρώτησε πότε είχε έρθει στην Κύπρο και ποια η σχέση της με τα άτομα που ήταν μαζί της. Της ζήτησε να μην φύγει μαζί τους και την απείλησε ότι εάν έφευγε μαζί τους θα πήγαινε κάτω από το σπίτι της και θα την περίμενε. Η παραπονούμενη έφυγε με την παρέα της και τους ζήτησε να την πάρουν στο σπίτι.

Μόλις έφθασαν εκεί, οι τρεις φίλοι της παραπονούμενης την περίμεναν να εισέλθει στην οικία της όταν ξαφνικά έφθασε στο μέρος ο κατηγορούμενος ο οποίος κατέβηκε από το όχημα του και άρχισε να της φωνάζει. Ο Μ.Κ.2 προσπάθησε να τον ανακόψει για να μην πλησιάσει την παραπονούμενη, λέγοντας του να ηρεμήσει και να μην φωνάζει.

«Θα σας σκοτώσω»

 

Τότε ο κατηγορούμενος, με απειλητικό ύφος, απευθυνόμενος στους Μ.Κ.2, 3 και 6, τους απείλησε ότι θα τους σκότωνε εάν δεν απομακρύνονταν από το μέρος, ενώ απείλησε ταυτόχρονα την παραπονούμενη ότι εάν δεν τον πλησίαζε να συνομιλήσουν θα τη σκότωνε. Τα πρόσωπα που τη συνόδευαν είδαν τον Κατηγορούμενο να έχει στην κατοχή του και συγκεκριμένα στην τσέπη του παντελονιού του ένα άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο.

Η παραπονούμενη πλησίασε τον κατηγορούμενο και αυτός της ζήτησε να μπει μέσα στο αυτοκίνητο του για να μιλήσουν. Ο κατηγορούμενος μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο και επέμενε όπως η ίδια τον ακολουθήσει ενώ αυτή προσπαθούσε να τον ηρεμήσει πλησιάζοντας το παράθυρο του οδηγού του οχήματος. Καθώς η ίδια έσκυψε προς το παράθυρο, ο κατηγορούμενος την άρπαξε από το δεξί της χέρι και την τράβηξε απότομα προς το μέρος του. Τότε η παραπονούμενη ένιωσε έντονο πόνο σαν κάψιμο στο στήθος, χωρίς να μπορέσει να καταλάβει πώς προκλήθηκε. Αμέσως μετά ο κατηγορούμενος ξεκίνησε να οδηγεί το αυτοκίνητο του με όπισθεν ταχύτητα τραβώντας, όχι σέρνοντας, την παραπονούμενη μαζί του για απόσταση περί τα 10 μέτρα μέχρι που κατάφερε να την απομακρύνει ο Μ.Κ.2.

Η παραπονούμενη τότε έτρεξε προς το σπίτι της ενώ ο κατηγορούμενος οδήγησε το όχημα του προς το μέρος της και των Μ.Κ.2, 3 και 6, οι οποίοι ανέβηκαν πάνω στο πεζοδρόμιο για να τον αποφύγουν και για να μην κτυπηθούν από το αυτοκίνητο του. Αφού ο κατηγορούμενος έκανε διάφορους ελιγμούς με το όχημα του στη συνέχεια έφυγε από τη σκηνή.

Η μητέρα της παραπονούμενης έτρεξε κάτω να δει τι συνέβαινε αφού άκουσε θόρυβο και εντόπισε την κόρη της με αίματα να παραπονείται ότι δεν ανέπνεε καλά. Ο κατηγορούμενος επέστρεψε στη σκηνή λίγα λεπτά αργότερα και ο πατριός της παραπονούμενης τον ρώτησε τι έκανε και του ζήτησε να φύγει. Ο κατηγορούμενος φώναζε συνεχώς «Ήρτε Κύπρο τζιαι περιπαίζει με, εγώ ενόμιζα ότι ήταν Αγγλία τζιαι εν Κύπρο».

Η παραπονούμενη με τη μητέρα της και τους Μ.Κ.2, 3 και 6 μετέβηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Στροβόλου όπου υπέβαλαν καταγγελία και έλαβαν ιατρικό έντυπο για εξέταση της παραπονούμενης. Μετέβηκαν στο  Νοσοκομείο, όπου η παραπονούμενη εξετάστηκε από γιατρό Μ.Κ.10 που διαπίστωσε ότι η παραπονούμενη έφερε ανοικτό τραύμα ακανόνιστων άκρων στη δεξιά κλείδα από νύσσον - τέμνον όργανο και μώλωπα στον δεξιό βραχίονα. Έγινε ακτινογραφία θώρακος και κλήθηκε να την εξετάσει  θωρακοχειρούργος  Μ.Κ.5 ο οποίος  διαπίστωσε ότι το τραύμα που έφερε η παραπονούμενη είχε σημείο εισόδου ξένου σώματος περίπου ενός εκατοστού, με φορά προς τα κάτω και έσω. Η πορεία του τραύματος σταματούσε χιλιοστά από την άνω κοίλη φλέβα, τραυματισμός της οποίας πιθανότατα να ήταν θανατηφόρος λόγω αιμορραγίας. Συνολικά η πορεία του τραύματος υπολογίστηκε περί τα 8-10 εκ. καθιστώντας το τραύμα ως τραύμα μεγάλης ισχύος. Η παραπονούμενη παρουσίαζε πνευμοθώρακα, το οποίο υποδήλωνε τραυματισμό του πνεύμονα. Ο πνεύμονας παρουσίαζε εκτεταμένη αιμορραγική περιοχή. Περαιτέρω η παραπονούμενη παρουσίαζε εκτεταμένη λοίμωξη στο τραύμα και η πιθανότητα νέκρωσης και αφαίρεσης τμήματος του πνεύμονα δεν μπορούσε αρχικά να αποκλειστεί. Κρατήθηκε για νοσηλεία λόγω της σοβαρότητας του τραύματος και στις 6.8.17 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Μετά το περιστατικό ο Κατηγορούμενος τηλεφώνησε στον αδελφό της παραπονούμενης, Μ.Κ.4, και του είπε ότι κάτι είχε συμβεί με την παραπονούμενη αλλά αρνήθηκε ότι την κτύπησε. Ήθελε να μάθει για την υγεία της και ρωτούσε εάν είναι καλά.

Μετά τη σύλληψη του  ο κατηγορούμενος προέβη σε υποδείξεις σκηνών όπου σε χωράφι πλησίον της οικίας της παραπονούμενης εντοπίστηκε ένα κατσαβίδι μήκους 19 εκ. το οποίο ήταν το κατσαβίδι που χτύπησε την κοπέλα. Στο κατσαβίδι εντοπίστηκε γενετικό υλικό της παραπονούμενης.

 Υπεράσπιση

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Δ. Τσολακίδης κάλεσε το Δικαστήριο να λάβει υπόψιν την άμεση παραδοχή και μεταμέλεια του Κατηγορουμένου, τη συνεργασία του με την Αστυνομία, την αποκατάσταση των σχέσεων του με την παραπονούμενη και τις προσωπικές του συνθήκες.

Ιδιάζουσα σοβαρότητα

Στην ομόφωνη απόφαση τους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος) Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου (Μέλη) τόνισαν ανάμεσα στα άλλα τα εξής:

- Αναμφίβολα το σοβαρότερο αδίκημα της παρούσας υπόθεσης είναι αυτό της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, και τούτο αντικατοπτρίζεται από το ανώτατο όριο ποινής καθώς επίσης και από την ίδια τη φύση του αδικήματος εφόσον εμπεριέχει τη χρήση βίας κατά του ανθρώπου. Στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας v. Τόκκαλλου (2001) 2 Α.Α.Δ. 95, το Εφετείο έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας αυτού του αδικήματος στο ακόλουθο χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Η χρήση βίας κατά του συνανθρώπου συνιστά αδίκημα ιδιάζουσας σοβαρότητας· πλήττει το θεμελιώδες δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου το οποίο κατοχυρώνει το άρθρο 7.1 του Συντάγματος και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του. Η ωμή χρήση βίας είτε ως μέσο επικράτησης, είτε ως μέσο εκδίκησης, είτε ως μέσο τιμωρίας, δεν έχει θέση στην κοινωνία των ανθρώπων. Η εκδήλωση της πρέπει να τιμωρείται με την αυστηρότητα που επιβάλλει η σοβαρότητα του εγκλήματος και η ανάγκη για τη γενική καταστολή τέτοιας συμπεριφοράς.»

- Στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης κυρίαρχο στοιχείο είναι η φύση και σοβαρότητα του τραυματισμού τον οποίο ο κατηγορούμενος προκάλεσε στην παραπονούμενη. Πρόκειται για ένα βάναυσο και αποτρόπαιο τρόπο δράσης εφόσον ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε κατσαβίδι, το μοναδικό εργαλείο που βρισκόταν στην κατοχή και διάθεση του για χρήση, για να τραυματίσει την παραπονούμενη. Με την αξιόποινη ενέργεια του να περάσει το κατσαβίδι στο σώμα της παραπονούμενης, στο ύψος του στήθους, ο κατηγορούμενος προκάλεσε εκτεταμένο υποδόριο εμφύσημα στο δεξιό ανώτερο ημιθωράκιο με οίδημα και αιμάτωμα, και κυρίως τραύμα και αιμάτωμα στον πνεύμονα, με σοβαρό ενδεχόμενο τη νέκρωση και αφαίρεση τμήματος του πνεύμονα και την ύπαρξη μόνιμης βλάβης μέχρι και τον θάνατο. Ευτυχώς τα χειρότερα τελικώς αποφεύχθηκαν και παρόλο που δεν παρέμειναν μόνιμα κατάλοιπα, εντούτοις τόσο η φύση του τραυματισμού όσο και η επικινδυνότητα αυτού, σε συνδυασμό με τον πόνο, την ταλαιπωρία και την αγωνία που πέρασε η παραπονούμενη κατά τη νοσηλεία και θεραπεία της, είναι παράγοντες οι οποίοι προσδίδουν ιδιαίτερη σοβαρότητα στην παρούσα υπόθεση.

- Δεν διαφεύγει την προσοχή μας η σχέση του κατηγορουμένου με την παραπονούμενη, ήτοι πως αυτοί παλαιότερα διατηρούσαν δεσμό κατά τη διάρκεια του οποίου αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα, με διακοπές και επανασυνδέσεις μεταξύ τους. Όπως προκύπτει από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα προβλήματα προκαλούνταν λόγω της ζήλιας που ο κατηγορούμενος ένιωθε προς την παραπονούμενη και της επιθετικής του στάσης προς αυτή. Δυστυχώς σε τέτοιες φάσεις η συμπεριφορά του κατηγορουμένου λάμβανε διάφορες μορφές και επεκτείνετο σε διάφορα πρόσωπα, πέραν των εμπλεκομένων στον δεσμό, καθότι ο Κατηγορούμενος φώναζε και απειλούσε την παραπονούμενη αλλά και πήγαινε στο σπίτι της εκστομίζοντας απειλές στην οικογένεια της, προκαλώντας φασαρία καθώς επίσης και υλικές ζημιές. Σαφώς πρόκειται για μια προβληματική κατάσταση η οποία οδήγησε σε αρκετές καταγγελίες, στην καταχώριση ποινικής υπόθεσης και στην καταδίκη του κατηγορουμένου καθώς επίσης και στην έκδοση του απαγορευτικού διατάγματος εναντίον του.

-Λαμβάνουμε υπόψιν πως σε εκείνο το στάδιο ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε δέχθηκε την επιθυμία της παραπονούμενης να μην του μιλήσει αλλά πως, σύμφωνα με τη θέση του συνηγόρου Υπεράσπισης, αυτός ζήτησε από τους φίλους του να τον οδηγήσουν στο σπίτι του για να πάρει το όχημα του και κατευθυνθεί προς το σπίτι της παραπονούμενης. Εκεί ο κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει και στην προσπάθεια όλων να τον απομακρύνουν και του Μ.Κ.2 να τον ηρεμήσει, αυτός εκστόμισε απειλές προς όλους τους παρευρισκόμενους ότι θα τους σκότωνε, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο άγριες και επιθετικές διαθέσεις.

- Τα πιο πάνω γεγονότα σαφώς καταδεικνύουν πως το όλο επεισόδιο και η συμπεριφορά του Κατηγορουμένου δεν ενέχει το στοιχείο του προσχεδιασμού και πως αυτός ενήργησε υπό συναισθηματική φόρτιση της στιγμής με παρορμητικότητα λόγω των αισθημάτων του, και της ζήλιας του, προς την παραπονούμενη όταν βρέθηκε αντιμέτωπος μαζί της και τους φίλους της και ενόσω μάλιστα αυτός βρισκόταν με την εντύπωση πως η παραπονούμενη ήταν ακόμα στην Αγγλία.

Τον συγχώρεσε

Οι τρεις Δικαστές παρατήρησαν επίσης: «Δεν μας διαφεύγει ακόμα πως υπήρξε συμφιλίωση μεταξύ του κατηγορουμένου και της παραπονούμενης. Συγκεκριμένα, όπως βεβαιώνεται σε σχετική δέσμη εγγράφων την οποία παρουσίασε ο συνήγορος Υπεράσπισης, η παραπονούμενη επισκέφθηκε τρεις φορές τον κατηγορούμενο στις Κεντρικές Φυλακές κατά την κράτηση του ως υπόδικου στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης. Επίσης η παραπονούμενη απέστειλε επιστολή ημ. 1.2.18 προς τον Γενικό Εισαγγελέα στην οποία εξέφραζε την πεποίθηση της ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση να την τραυματίσει ή να της κάνει κακό και πως επειδή ξεπέρασε κάθε κίνδυνο με την υγεία της και δεν θέλει να φέρει το βάρος καταδίκης λόγω του ότι είναι η βασική μάρτυρας - παραπονούμενη στην υπόθεση, επιθυμεί να αποσυρθεί. Σε δήλωση της εξάλλου ημ. 2.5.18 η παραπονούμενη αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος της έχει απολογηθεί για τον τραυματισμό της και ότι η ίδια δεν επιθυμεί να καταθέσει εναντίον του στα πλαίσια της παρούσας ποινικής υπόθεσης».

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Τελευταιες δημοσιευσεις