Sunday 21st of October 2018 03:53:35 PM

Οικειοποιήθηκε €2 εκ.

Οικειοποιήθηκε €2 εκ.

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ οκτώ χρόνων καταδικάστηκε ομόφωνα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 47χρονη η οποία κρίθηκε ένοχη-μετά από ακρόαση- σε εννιά κατηγορίες κλοπής υπό αντιπροσώπου, και σε μια κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με βάση τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου η κατηγορούμενη κατά τον επίδικο χρόνο προσέφερε, έναντι αμοιβής, διοικητικές υπηρεσίες στην εταιρεία ERILIN HOLDINGS LTD (στη συνέχεια «ERILIN»), στη βάση συμφωνίας με τον πραγματικό ιδιοκτήτη της. Ειδικότερα προσέφερε, μέσω της εταιρείας της, υπηρεσίες διευθυντού, μετόχου, εγγεγραμμένου γραφείου καθώς και διαχείρισης του λογαριασμού που διατηρούσε η ERILIN στη ΣΠΕ Καϊμακλίου. Κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και Νοεμβρίου 2012, ενεργώντας δόλια και με πρόθεση, χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση του πραγματικού ιδιοκτήτη της ERILIN, οικειοποιήθηκε το συνολικό ποσό του €1.975.000 που ήταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό στη ΣΠΕ Καϊμακλίου. Ειδικότερα, έδωσε οδηγίες στη ΣΠΕ Καϊμακλίου, με την ιδιότητα της ως του μόνου εξουσιοδοτημένου προσώπου να υπογράφει για τον υπό αναφορά λογαριασμό, με βάση τις οποίες μεταφέρθηκε σε εταιρεία δικών της συμφερόντων το αναφερθέν ποσό του €1.975.000.

Οι ανωτέρω δόλιες ενέργειες της Κατηγορούμενης έγιναν αντιληπτές από τον πραγματικό μέτοχο της ERILIN περί το Μάρτιο 2013. Στις προσπάθειες του να επικοινωνήσει με την κατηγορούμενη για να του εδίδοντο εξηγήσεις εκείνη τον απέφευγε, επικαλούμενη προβλήματα υγείας. Εν τέλει εγκατέλειψε την Κύπρο τον Μάρτιο 2013. Συνελήφθη δε δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον της το Σεπτέμβριο 2016, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο για να δει τα δύο ανήλικα παιδιά της.

Σπούδασε φαρμακευτική

Με βάση την έκθεση του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας, η Κατηγορούμενη, ηλικίας σήμερα 47 ετών, κατάγεται από τη Ρωσία και προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια μέτριας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 10 χρόνων αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τους δύο. Ο πατέρας της είναι συνταξιούχος στρατιωτικός, ενώ η μητέρα της τέλεσε δεύτερο γάμο και διαμένει στη Τσεχία. Είχε ένα μικρότερο αδελφό ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα το έτος 2010. Σπούδασε φαρμακευτική σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο της χώρας της και μετά τη συμπλήρωση των σπουδών της εργάστηκε για κάποια χρονική περίοδο ως υπεύθυνη φαρμακοποιός σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το έτος 1996 είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα που της προκάλεσε ανικανότητα για εργασία και για το λόγο αυτό απώλεσε την εργασία της.

Μεταπτυχιακό στη λογιστική

Το έτος 1999 ήλθε στην Κύπρο με τη μητέρα, τον πατριό και την ετεροθαλή αδελφή της για επαγγελματικούς λόγους της μητέρας της, η οποία διατηρούσε αλυσίδα φαρμακείων. Κατά την παραμονή της στην Κύπρο απόκτησε μεταπτυχιακό στον κλάδο της λογιστικής ενώ το έτος 2000 γνώρισε τον Ελληνοκύπριο πρώην σύζυγό της με τον οποίο τέλεσε γάμο το έτος 2000. Από το γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά ηλικίας 15 και 7 ετών, αντίστοιχα, ενώ η ίδια έχει υιοθετήσει ακόμη ένα αγόρι το έτος 2011, από ορφανοτροφείο της Ρωσίας, το οποίο σήμερα είναι ηλικίας 20 ετών.

Στο μοναστήρι

Το έτος 2013 υπήρξαν προβλήματα στο γάμο της που οδήγησαν στο χωρισμό και ευρισκόμενη σε κακή ψυχολογική κατάσταση έφυγε από την Κύπρο μαζί με το υιοθετημένο παιδί της και παρέμεινε για 1 χρόνο σε μοναστήρι στη Ρωσία, ενώ τα δύο μικρότερα παιδιά της διέμεναν με τους πατρικούς παππούδες στη Λεμεσό. Το έτος 2014 έφυγε από το μοναστήρι και διέμενε μαζί με τον υιοθετημένο γιο της σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στη Ρωσία, όπου εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ παράλληλα απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό στον κλάδο δημόσιων σχέσεων.

Το έτος 2016 επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε τη φύλαξη των παιδιών της με τα οποία διέμενε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην επαρχία Λεμεσού. Προτού τεθεί υπό κράτηση εργαζόταν ως λογίστρια σε ιδιωτική εταιρεία με μηνιαίες απολαβές €1.200. Σήμερα τα παιδιά της διαμένουν με τη μητέρα της στη Λεμεσό.

Αδιάφοροι οι παραπονούμενοι

Στην αγόρευση του για μετριασμό της ποινής, ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Μάριος Γεωργίου, αφού υιοθέτησε το περιεχόμενο της έκθεσης του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας, εισηγήθηκε ότι συντρέχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που δικαιολογούν έκπτωση στην ποινή. Ειδικότερα επεσήμανε το γεγονός ότι η κατηγορούμενη είναι σε διάφορες ημερομηνίες, εντός του έτους 2012, που μετέφερε συγκεκριμένα ποσά από το λογαριασμό της ERILIN, γεγονός, όπως υποστήριξε, που υποδηλώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες της ERILIN. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από το συνήγορο στο λευκό μητρώο της κατηγορούμενης, υποδεικνύοντας ότι διαμένει και εργάζεται για πολλά χρόνια στην Κύπρο χωρίς να έχει απασχολήσει ξανά την κυπριακή δικαιοσύνη. Συνεχίζοντας ο συνήγορος κάλεσε το Δικαστήριο να λάβει υπόψη τον καλό χαρακτήρα της κατηγορούμενης, παραπέμποντας για το θέμα αυτό στη μαρτυρία του δικηγόρου κ. Στ. Σκορδή ο οποίος κρίθηκε αξιόπιστος μάρτυρας. Σε σχέση με το ποσό του €1.975.000 υποστήριξε πως έχει επενδυθεί στις εταιρείες της κατηγορούμενης και μπορεί να ανακτηθεί από την Κατηγορούσα Αρχή, αφού οι εταιρείες διαθέτουν ακίνητα στην Κύπρο. Ανέφερε, τέλος πως η Κατηγορούμενη είναι βαθιά θρησκευόμενο άτομο και κατέθεσε σχετική επιστολή της ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννη Θεολόγου.

Κατάρριψη υπεράσπισης

 

Στην καταδικαστική απόφαση τους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Αντωνίου (Πάρεδροι) επεσήμαναν ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα:

«Θεωρούμε την παρούσα υπόθεση πολύ σοβαρή, τόσο λόγω του μεγάλου ποσού (σχεδόν €2 εκ.) που οικειοποιήθηκε η Κατηγορούμενη, όσο και λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα. Υποδεικνύουμε δε πως ουδέν ποσό επιστράφηκε στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, χωρίς να υπάρχει βάσιμη προοπτική να τους επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό. Η εισήγηση δε του συνηγόρου της Κατηγορούμενης ότι τα χρήματα μπορούν να ανακτηθούν, επειδή, δήθεν επενδύθηκαν στις εταιρείες της, παραγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή η θέση της Κατηγορούμενης απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Υποδεικνύουμε πως με αφορμή σχετική δήλωση του συνηγόρου της Κατηγορούμενης σε σχέση με τη δυνατότητα δήμευσης του κλαπέντος ποσού, μέσω περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από την

Κατηγορούμενη ή από εταιρείες δικών της συμφερόντων, ζητήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή και δόθηκε χρόνος, ώστε να γίνονταν έρευνες από την αρμόδια υπηρεσία (ΜΟΚΑΣ). Για το λόγο αυτό δόθηκε αναβολή στις 11/05/2018 που ήταν προγραμματισμένη η υπόθεση για την απαγγελία της ποινής. Όπως ενημερώθηκε το Δικαστήριο σήμερα, από τη συνήγορο της Κατηγορούσας Αρχής, κρίθηκε από τη ΜΟΚΑΣ πως δεν δικαιολογείται η υποβολή σχετικού αιτήματος. Σχετική με το ζήτημα είναι και η επιστολή που απέστειλε ο συνήγορος της Κατηγορούμενης προς την ΜΟΚΑΣ (Έγγραφο Χ1) και η απάντηση που έλαβε (Έγγραφο Χ2).

Όσον αφορά την εισήγηση ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της ERILIN είχαν επιδείξει αδιαφορία για τα χρήματα τους, είναι αρκετό να υποδείξουμε πως, με βάση τα ευρήματα μας, η Κατηγορούμενη τους παραπλανούσε, αποστέλλοντάς τους παραποιημένες καταστάσεις λογαριασμού και όταν στη συνέχεια αναζητήθηκε επίμονα από τον ΜΚ1, φρόντισε να εξαφανιστεί.

Ενόψει των ανωτέρω αλλά και της ανάγκης για επιβολή αποτρεπτικής ποινής, λόγω της ανησυχητικής έκτασης που έχει προσλάβει το οικονομικό έγκλημα στον τόπο μας, η ποινή θα πρέπει να είναι αυστηρή, ώστε να αντανακλά όλες τις πιο πάνω παραμέτρους.

Παρά τη διαπιστωθείσα ανάγκη για επιβολή αυστηρής τιμωρίας, προσμετρούμε προς όφελος της κατηγορούμενης το λευκό της μητρώο και τον πρότερο έντιμο βίο της. Λαμβάνουμε, επίσης, υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές της συνθήκες, όπως έχουν σκιαγραφηθεί πιο πάνω και ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ηλικίας 15 και 7 ετών και ενός ενήλικου, ηλικίας 20 ετών, το οποίο έχει υιοθετήσει.

 

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η δικηγόρος της Δημοκρατίας Χ. Καραολίδου.Πρόσθεσε ένα σχόλιο