Sunday 21st of October 2018 04:02:23 PM

Κατείχε κοκαΐνη

Κατείχε κοκαΐνη

 ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ φυλάκιση πλήρωσε τη μεταφορά άλλου προσώπου που κατείχε 600.9 γραμμάρια κοκαΐνης για να προμηθεύσει σε άλλα άτομα. Η ανάμειξη του οδηγού ταξί στην υπόθεση έγινε γιατί ο προμηθευτής τον ενημέρωσε ότι κατείχε τα σκληρά ναρκωτικά για να προμηθεύσει σε άλλους και γιατί ο ίδιος ο ταξιτζής άγγιξε πάνω στη συσκευασία.

Τα γεγονότα της υπόθεσης όπως τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είναι τα ακόλουθα:

 Στις 07/07/17 ο 39χρονος κατηγορούμενος οδηγούσε  ταξί  στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Λάρνακας με κατεύθυνση τη Λάρνακα, έχοντας ως συνοδηγό έναν Γεωργιανό και τρείς αλλοδαπές γυναίκες. Αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, αναγνώρισαν τον Γεωργιανό στη θέση του συνοδηγού, λόγω του ότι ήταν γνωστό πρόσωπο στην ΥΚΑΝ αλλά και γιατί το όχημα στο οποίο επέβαινε κινείτο με χαμηλή ταχύτητα. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν την πορεία του ταξί, το οποίο εξήλθε από την έξοδο του χωριού Ξυλοφάγου και σταμάτησε σε απόμερη αγροτική περιοχή, όπου είδαν τον Γεωργιανό να εξέρχεται του ταξί κρατώντας μια νάιλον διάφανη τσάντα ενώ το ταξί κατευθύνθηκε προς τη Λάρνακα.

Αστυνομικοί των Βάσεων που ειδοποιήθηκαν ερεύνησαν την περιοχή και εντόπισαν την τσάντα που θεάθηκε να κρατά ο Γεωργιανός κατεβαίνοντας από το ταξί του κατηγορούμενου. Μέσα στην τσάντα υπήρχε άλλη μπλε πλαστική τσάντα η οποία περιείχε κοκαΐνη βάρους 600,9 γραμμάρια. Στις 13/07/2017, πέραν του Γεωργιανού, συνελήφθη ο κατηγορούμενος και ανακρινόμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Του λήφθηκαν παρειακά επιχρίσματα και δακτυλικά αποτυπώματα ενώ κατασχέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο. Από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής εντοπίστηκε γενετικό υλικό του κατηγορούμενου καθώς και του Γεωργιανού, στη νάιλον μπλε τσάντα μέσα στην οποία βρέθηκαν οι αναφερθείσες ναρκωτικές ουσίες.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ηλίας Στεφάνου αφού τόνισε λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, ανέφερε πως υποφέρει σοβαρά στα πόδια λόγω οξύτατων προβλημάτων στα ισχία, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα είπε, ότι αυτά διαφοροποιούνται από τα γεγονότα άλλων παρόμοιων υποθέσεων γιατί αφορά συνέργεια σε κατοχή και κατοχή με σκοπό την προμήθεια οπόταν θα πρέπει να συνυπολογιστεί στη βαρύτητα το γεγονός ότι δεν ήταν προμελετημένη ή οργανωμένη η διάπραξη των αδικημάτων. Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος τη  συγκεκριμένη μέρα βρισκόταν στην Αγία Νάπα για να μεταφέρει, στο πλαίσιο της εργασίας του, τουρίστες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και είχε λάβει τηλεφώνημα από τον Γεωργιανό, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην Αγία Νάπα, για να τον μεταφέρει στη Λάρνακα, λόγω του ότι είχε υποστεί βλάβη η μοτοσυκλέτα του. Ο κατηγορούμενος γνωριζόταν με τον Γεωργιανό.

Τον παρέλαβε από τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας και καθ΄ οδόν προς τη Λάρνακα ο Γεωργιανός τον ενημέρωσε ότι η νάιλον σακούλα η οποία μετέφερε περιείχε κοκαΐνη, γεγονός που διαπίστωσε και ο ίδιος, αγγίζοντας την τσάντα. Ακολούθως ο συνοδηγός του ζήτησε να εξέλθει από την έξοδο του χωριού Ξυλοφάγου και να τον μεταφέρει στο σημείο που θα παρέδιδε τα ναρκωτικά. Ο κατηγορούμενος παρότι είχε αντιληφθεί ότι στο μπλε σακούλι υπήρχαν ναρκωτικές ουσίες, συμφώνησε να τον μεταφέρει εκεί που ήθελε λόγω του ότι γνώριζε τις διασυνδέσεις του Γεωργιανού με τον υπόκοσμο και φοβόταν αλλά και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τις πελάτισσες που κάθονταν στο πίσω κάθισμα του ταξί. Από την βοήθεια που παρείχε στο Γεωργιανό δεν αποκόμισε οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος.

Ο συνήγορος αναγνώρισε τη σοβαρότητα του αδικήματος και αναφέρθηκε σε σειρά  μετριαστικών για την ποινή παραγόντων, και ιδιαίτερα στην παραδοχή του.

Στην ομόφωνη απόφαση τους οι Δικαστές Λεωνίδας Καλογήρου (Πρόεδρος) Σταύρος Σταύρου και Εύη Αντωνίου (Μέλη) αφού έκριναν ότι η εμπλοκή του κατηγορούμενου στην υπόθεση ήταν περιστασιακή και ο ρόλος που διαδραμάτισε ήταν περιορισμένος, επεσήμαναν ότι γνώριζε ο κατηγορούμενος τι μετέφερνε ο Γεωργιανός και μάλιστα άγγιξε και τη συσκευασία βεβαιούμενος για το παράνομο του όλου εγχειρήματος.

Τέλος οι τρεις Δικαστές υπογράμμισαν τα εξής:

«Με βάση όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω, καταλήγουμε ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξε ο Κατηγορούμενος και το στοιχείο της αποτροπής που προέχει σε τέτοιες υποθέσεις καθιστούν την επιβολή ποινής φυλάκισης αναπόφευκτη. Το ύψος αυτής βέβαια θα αντανακλά κατά τρόπο όσο το δυνατό ισοζυγισμένο όλους τους πιο πάνω παράγοντες και ειδικότερα τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, τις προσωπικές συνθήκες του Κατηγορούμενου και τους ελαφρυντικούς παράγοντες που επισημαίνονται πιο πάνω. Συμφωνούμε με την εισήγηση της Υπεράσπισης πως ο ρόλος του Σουσανίδη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, ήταν σημαντικότερος, γεγονός που θα ληφθεί δεόντως υπόψη».

 

 Πρόσθεσε ένα σχόλιο